Pro Natura díjak a Föld Napja alkalmából

2008.04.23.

2008. április 22-én, a Föld Napja alkalmából Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter Pro Natura díjakat adományozott Ipolytarnócon. Örömmel értesültünk róla, hogy az idén az MTvSz alapító elnökét, jelenlegi társelnökét, Schmuck Erzsébetet is e jeles díjjal tüntette ki a miniszter. A díjat Erzsébetnek a hazai természetvédelmi politikai megerősítése, a természetbarát mezőgazdaság, a helyi és országos természetvédő mozgalmak fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként ítélték oda.
tovább »

Parlamenti igen az éghajlatromboló energiapolitikára

2008.04.11.

Budapest, 2008. április 15. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)
tiltakozik, mert az Országgyűlés a hétfői zárószavazáson olyan energiapolitikát fogadott el, amely ellentétben áll a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiával.
tovább »

Környezetpolitikai fórum-sorozat, 2008.

2008.03.14.

I. Március 20., Parlament, Felsőházi Terem: Közösen az uniós fejlesztési források felhasználásáért
II. Május 15., MTA, Nagyterem: Hogyan tovább? A továbblépés lehetőségei és feladatai a fenntartható fejlődés érdekében
III. Szeptember 25., MTA, Nagyterem: Új kihívások és lehetőségek a mezőgazdaságban
IV. November 13., Parlament, Felsőházi Terem: Szakpolitikai, jogi, gazdasági és társadalmi lehetőségek az éghajlatváltozás mérséklésére
Az előadásanyagok, jegyzetek alább letölthetők - kattintson a tovább-ra
tovább »

Környezetpolitikai fórum-sorozat, 2007.

2007.10.04.

I. 2007. február 22. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai terv és Program fő célkitűzései, intézkedései és pénzügyi lehetőségei
II. 2007. május 10. Éghajlatvédelmet most! Nemzetközi konferencia a kibocsátás-csökkentés és alkalmazkodás kérdéseiről
III. 2007. szeptember 27. A biomassza felhasználásának lehetőségei és korlátai
IV. 2007. november 15. Magyarország a jövőben: a társadalmi-politikai konszenzus lehetősége és feltételei
tovább »

A biomassza helyett az energiatakarékosságot támogassák!

2007.09.27.

Budapest, 2007. szeptember 27.: Az energianövények termesztésének és felhasználásának támogatása helyett az energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházások támogatását kellene előtérbe helyezni – hangsúlyozta a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Magyar Tudományos Akadémián, a biomassza lehetőségeiről és kockázatairól szóló konferencián.
tovább »

Fenntartható fejlodés: a XXI. század globális kihívása

2007.06.24.
Budapest, 2007. június 21. Ötödik fórumához érkezett a fenntartható fejlődés különböző vetületeivel foglalkozó fórum-sorozatunk; ez alkalommal a fejlesztéspolitikai vonatkozásokat vitattuk meg.

Az eddigi fórumok programjai és előadás-anyagai letölthetők: itt.

tovább »

„Fenntartható fejlődés: a XXI. század globális kihívása”

2007.05.17.

címmel

az MTA Elnökségi Környezettudományi Bizottsága és a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával
vitasorozatot szervez a fenntartható fejlődés fogalmának és megvalósításának megközelítéseiről az MTA-n.

A vitasorozat fővédnöke: Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke

A vitasorozat tanácskozásainak időpontjai - (Letölthető meghívókkal és előadásokkal): 

tovább »

Fenntartható fejlődés: Mikor lesz nemzeti stratégia?

2007.02.15.

Budapest, 2007. február 15.: Az MTA Elnökségének Környezettudományi Bizottsága és a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával és Országgyűlés elnökének védnökségével fórum-sorozatot indít a fenntartható fejlődés tartalmi kérdéseinek megvitatása és népszerűsítése érdekében, segítendő a nemzeti stratégia elkészítését.
tovább »

Zöld szervezetek tiltakoznak a Környezetvédelmi Minisztérium beolvasztása ellen

2007.01.24.

Budapest, 2007. január 24.: Nyílt levélben fordultak az országos környezetvédelmi, természetvédelmi szervezetek Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, hogy utasítson el minden olyan javaslatot, amely a környezetvédelmi tárca megszüntetéséről, illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba való beolvasztásáról szól.
tovább »

A Magyar Természetvédők Szövetsége észrevételei és javaslatai a második Nemzeti Környezetvédelmi program 2003-2004. évi végrehajtásának helyzetéről szóló jelentés-tervezethez

2006.11.10.
A Jelentés-tervezet számos eredményről beszámol az NKP-II. első kétévi végrehajtása kapcsán. Az eredmények között láthatjuk a környezetvédelmi ipar fejlődését, a környezetvédelmi beruházások növekedését, a környezeti jogi és gazdasági szabályozórendszer fejlesztését, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi intézményrendszer fejlesztését, különböző mértékű előrehaladást az egyes akcióprogramok végrehajtásában és nem utolsó sorban a különböző környezeti elemek tekintetében több vonatkozásban javulást. Ugyancsak a jelentés tartalmaz megállapításokat arra vonatkozóan is, ahol a környezetállapotában romlás található, illetve bemutatja az NKP-II. időarányos teljesítésére vonatkozó pénzügyi teljesítéseket is.

tovább »

A Magyar Természetvédok Szövetsége Elnöksége állásfoglalása a kormányprogramról és a környezetügyben történo leépítésekrol

2006.06.23.

A Magyar Természetvédok Szövetsége Elnöksége júniusi ülésén megvitatta a 2006-2010 idoszakra szóló „Új Magyarország , Szabadság és szolidaritás” c. kormányprogram környezetvédelmi célkituzéseit és feladatait.
Tette ezt azért, mert az elmúlt idoszakban számos területen hazánk környezeti állapotának romlása felgyorsult, ugyanakkor ismeretes, hogy a környezetszennyezés milyen szoros összefüggésben van az emberek romló egészségi állapotával. Az is nyilvánvaló, hogy a rosszul megválasztott gazdasági fejlesztések, nagyberuházások komoly veszélyt jelentenek humán egészségügyi szempontból, és a természeti eroforrások minoségének megorzésére.
tovább »