Európai Uniós agrárpolitikai lehetőségek a magyar vidékstratégiában

2011.05.24.

A Vidékfejlesztési Minisztérium, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács és a Magyar Természetvédők Szövetsége május 24-én konferenciát szervezett, „A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában” címmel. A találkozó keretében a készülő Nemzeti Vidékstratégiáról, valamint az európai agrár politikáról és vidékfejlesztésről tárgyaltak a szakemberek a Parlament Felsőházi termében. Az esemény szervezői a magyar agrár- és vidékfejlesztés Európai Uniós kapcsolódási pontjaira hívták fel a figyelmet.

tovább »

A zsebszerződések felszámolását és a vidéki értékek erősítését szorgalmazza az MTVSZ

2011.05.05.

A társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció véleményezése

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) üdvözli a Kormány által társadalmi vitára bocsátott, 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégiai Koncepciót. A stratégia kiemelkedően fontos, hivatalos dokumentum, amelynek szellemiségével, helyzetértékelésével és a vidék jövőjének fő irányaira tett javaslatokkal az MTVSZ messzemenően azonosulni tud. Ugyanakkor a Szövetség elengedhetetlennek tartja, hogy a Vidékstratégia még kiemeltebb szempontként kezelje a vidék népességmegtartó képességének növelését, a természeti erőforrások feletti helyi rendelkezést, valamint számolja fel a zsebszerződéseket.

tovább »

Csernobil, Fukusima és Paks üzenete: új energiapolitikára van szükség

2011.04.26.

Több mint 130 civil szervezet energiapolitikai javaslatai

Huszonöt évvel a csernobili katasztrófa, nyolc évvel a súlyos paksi üzemzavar és a hét hete bekövetkezett súlyos fukusimai baleset után a világ sok országában újraértelmezik az energetika kérdéseit. Április 26-án délelőtt, a csernobili szerencsétlenség 25. évfordulója alkalmából rendezett utcaszínház keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace Magyarország energiapolitikai állásfoglalást adott át Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter részére.

tovább »

Ne lehessen veszélyeztetett fajokra vadászni!

2011.04.22.

A Föld Napján 113 civil szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében tiltakozott a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként védett fajok vadászhatóságát szorgalmazó javaslata ellen.

tovább »

Nyitott szemmel Magyarországon!

2011.01.31.

Cselekedjünk felelősen, becsüljük meg a helyi természeti értékeket!

tovább »

EU2011 Civil Munkacsoport - civil felkészülés a 2011-es magyar EU Elnökségre

2011.01.01.

2011 első felében Magyarország tölti be a soros elnöki tisztet az Európai Unióban. A hatékony felkészülés mind az állami szervek, mind a civil szervezetek számára kiemelkedően fontos feladat. 

A civil szervezetek egy csoportja ezért hozta létre az EU2011 Civil Munkacsoportot, amely céljának tekinti Magyarország 2011-es EU-elnöksége civil programjainak előkészítését, közös hozzájárulás kialakítását.
tovább »

Folytatja útját fenntarthatóságot népszerűsítő rendezvénysorozatunk

2010.05.18.

jus 15-én vette kezdetét, és ősszel is folytatódik a Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei összefogásával rendezett, helyi természeti értékeket és termékeket, valamint fenntartható viselkedésmintákat népszerűsítő rendezvénysorozat. A kezdeményezés fő célja, hogy hazánk különleges természeti élőhelyeivel, növény- és állatfajaival ismertesse meg a lakosságot, valamint növelje a helyi termékek és természeti értékek iránti érdeklődést.
tovább »

Több mint száz civil szervezet a környezetvédelmi tárca önállóságának megtartását szorgalmazza

2010.04.28.


Budapest, 2010. április 27.: Környezetvédő civil szervezetek levelet intéztek Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez, amelyben a környezet- és a természetvédelmi tárca megerősítését és önállóságának megmaradását javasolták.

tovább »

Civil képzéssorozat kommunikáció, önkéntesség fejlesztés és pályázatírás témákban

2009.10.19.

A Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért együttműködve a Magyar Természetvédők Szövetségével tanfolyamot szervez civil szervezetek vezetői, munkatársai, önkéntesei számára marketingkommunikáció és sajtózás, önkéntesség fejlesztése, illetve pályázatírás és projektmenedzsment témákban.
tovább »

Új kiadvány:  Kérdések és válaszok a fenntartható fejlődésről

2008.05.22.
Az Európai Unió környezetpolitikájának középpontjába a fenntartható fejlődést állította már a múlt évtized elején, mégis a jó szándékú törekvések ellenére egyre inkább távolodunk a céltól. Nyilvánvaló, hogy vannak értelmezésbeli gondok, de ezek önmagában nem indokolják a sikertelenséget.
tovább »

Pro Natura díjak a Föld Napja alkalmából

2008.04.23.

2008. április 22-én, a Föld Napja alkalmából Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter Pro Natura díjakat adományozott Ipolytarnócon. Örömmel értesültünk róla, hogy az idén az MTvSz alapító elnökét, jelenlegi társelnökét, Schmuck Erzsébetet is e jeles díjjal tüntette ki a miniszter. A díjat Erzsébetnek a hazai természetvédelmi politikai megerősítése, a természetbarát mezőgazdaság, a helyi és országos természetvédő mozgalmak fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként ítélték oda.
tovább »