Összeomlás szélén a hazai civil szektor

2011.11.03.

73 civil szervezet nyilatkozatban fordul a Kormányhoz


Több száz civil szervezet és ezzel együtt több ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormányzat tovább csökkenti a szektor támogatására szánt költségvetési forrásokat. Bár a Fidesz-KDNP választási programjában a civil szervezetek megerősítését irányozta elő, a szektor működési feltételei folyamatosan és nagymértékben romlottak az elmúlt másfél évben.
tovább »

Fejlesztéspolitikai lehetőségek az Európai Unió új költségvetésének tükrében

2011.10.20.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Közép-magyarországi Zöld Kör a küszöbön álló önkormányzati és területfejlesztési reform, valamint az Európai Unió közelmúltban napvilágot látott, 2014-2020 közötti költségvetésének és kohéziós politikájának jogszabály-tervezetei kapcsán rendezett konferenciát.

tovább »

Megjelent az EU Erőforrás Hatékonysági Útiterve – merre tart Magyarország?

2011.09.30.

Az MTVSZ szerint a magyar kormánynak is lépéseket kell tennie a természeti erőforrások fogyasztásának csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra az Európai Unió Erőforrás Hatékonysági Útitervét  [1]. A stratégia felhívja az EU tagállamok figyelmét arra, hogy a Föld növekvő népességének igényeinek biztosításához hatékonyabban kell gazdálkodni a véges természeti erőforrásokkal. A Föld Barátai nemzetközi környezetvédő szervezet és hazai képviselője a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) üdvözli a terv megjelenését, ugyanakkor hiányolja belőle a túlzott energiafogyasztást csökkentő sürgős lépéseket.

tovább »

Valóban zöldül a Közös Agrárpolitika?

2011.09.16.
A Növényvédelmi Akcióhálózat (PAN Europe) és a Föld Barátai Európa (Friends of the Earth Europe) szerint az Európai Bizottságnak a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjára vonatkozó tervei jelentős mértékben rontják a környezet és az emberi egészség védelmének feltételeit.
tovább »

77 erdélyi civil szervezet a verespataki Kirnyik-hegy régészeti védelmének visszaállítását követeli

2011.08.04.
A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) verespataki aranybányaterve immár egy évtizede aggodalommal tölti el és intenzíven foglalkoztatja a romániai civil szférát és közvéleményt. A gigantikus bányaterv a kezdetektől fogva számos környezeti, műemlékvédelmi, jogi és emberjogi, gazdasági, erkölcsi problémát és kockázatot vetett fel.
tovább »

A civil törvény koncepcionális átdolgozása szükséges a civilek szerint

2011.07.05.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kidolgozta az „egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról” szóló törvény tervezetét és társadalmi vitára bocsátotta. 70 civil szervezet levelet küldött Navracsics Tibor közigazgatási miniszternek, amelyben a civil törvény visszavonását és koncepcionális átdolgozását kérik. A szervezetek – a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Reflex Környezetvédő Egyesület vezetésével – egy szakmai véleményt dolgoztak ki a tervezetről, amelyet eljuttattak a minisztériumba is.
tovább »

Kinek és miért fontos a zöld ombudsman?

2011.07.01.

A válaszadók több mint 90 százalékának fontos a jövő nemzedékek érdekeinek védelme a kormány által kezdeményezett lakossági felmérés szerint. Még akkor is, ha az a jelenben bizonyos áldozatokkal jár. Ha az alkotmányozók ezt a véleményt valóban komolyan figyelembe veszik, akkor nehéz megérteni, hogy miért éppen a jövő nemzedékek sikeresen működő intézményes képviseletét akarják - lényegében - felszámolni a napokban sorra kerülő, az alapvető jogok biztosáról címet viselő, az Országgyűléshez T/3585 számon előterjesztett törvényjavaslattal.

tovább »

Több mint 60 civil szervezet a zöld ombudsmanért

2011.06.22.

Több civil szervezet vezetője ma egyeztetést folytatott Jávor Benedekkel, az országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnökével és Nagy Andorral, a bizottság KDNP-s alelnökével az alapvető jogok biztosának mandátumáról szóló sarkalatos törvény tervezetéről.

tovább »

Ne menjen szembe a kormány a lakosság véleményével!

2011.06.21.

Ne kapjon szerepet az energiastratégiában az atomenergia!

Tegnap került nyilvánosságra az Ipsos által készített nemzetközi felmérés, amely azt mutatja, világszerte erősen visszaesett az atomenergia támogatottsága. A közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar lakosság 84%-a atomenergia nélkül képzeli el az ország jövőjét. A vizsgálat hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia.

tovább »

Veszélyben a jövő nemzedékek képviselete

2011.06.20.

A Kormány elkészítette és az Országgyűlés elé terjesztette az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslatot. Alulírott civil szervezetek értetlenségünket és tiltakozásunkat fejezzük ki amiatt, hogy a törvényjavaslat fel kívánja számolni az Alaptörvényben még önálló felelősséggel és legitimációval felruházott jövő nemzedékek helyettes biztosa eljárási lehetőségeit, ezáltal veszélyezteti a lakosság egészségét, természeti és épített környezetünk épségét és a jövő nemzedékek érdekeit. A törvényjavaslat jelenlegi változatának elfogadása csökkentené a jogbiztonságot, növelné az emberek kiszolgáltatottságát és kiszámíthatatlanabbá tenné az üzleti környezetet a vállalkozók részére.

tovább »

Van kiút az energiafüggőségből!

2011.06.08.

A Magyar Természetvédők Szövetsége javaslatai a készülő Nemzeti Energia Stratégiához

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) június 8-án a hazai energiafogyasztást jelképező magasugró-bemutató keretében adta át a Nemzeti Energia Stratégiához készített javaslatait a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére. A Szövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiafüggőségből való szabaduláshoz nem halogathatjuk a teljes gazdasági struktúraváltást, a primer energiafelhasználás fenntartható szintre csökkentését. A Stratégia által tervezett részleges út kevés a megcélzott „fenntarthatóság felé való átmenethez”.

tovább »