Roncsország leszünk?

2012.09.04.
Fülöp Sándornak, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettesének lemondása sajnos megerősítette a civil szervezetek korábban kinyilvánított álláspontját, hogy az ombudsmani intézményt átalakító törvénymódosítások súlyos visszalépést jelentenek környezeti, társadalmi és gazdasági tekintetben is.
tovább »

Riótól - Rióig: a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos folyamatok értékelése

2012.06.12.
2012. június 20-22-én újra találkoznak a világ vezetői Rió de Janeiróban, hogy megerősítsék a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget, foglalkozzanak mindenekelőtt a zöld gazdaság és a fenntarthatóság intézményrendszerének témaköreivel. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) - az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottságával, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal és az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal együttműködve - konferenciát szervezett, valamint szakértőkre támaszkodva civil értékelést készített a globális folyamatról, annak eddigi eredményeiről és elmulasztott lehetőségeiről.
tovább »

Zöld szervezetek értékelték a kormány félidei munkáját

2012.05.29.
42 zöld szervezet közös, 32 oldalas értékelését adták át a környezetvédők Orbán Viktor miniszterelnök részére a Kossuth téren. Az értékelés kilenc témakörben, összesen 178 pontban elemezte a kormány környezetvédelemmel kapcsolatos munkáját. Egyúttal egy bizonyítványt is átnyújtottak, amely szerint a kormány két „tárgyban” egyest, hatban kettest kapott, és csupán egyben érdemelte ki a hármast.
tovább »

Rio+20 projekt

2012.05.03.

A Magyar Természetvédők Szövetsége Rió+20 folyamattal kapcsolatos projektjének eseményei, anyagai az alábbiakban letölthetők. Az összefoglaló Rio+20 kiadványunk innen letölthető.
tovább »

Fenntartható vagy fenntarthatatlan fejlődés felé haladunk?

2012.04.25.
„Fenntartható társadalom – merre haladunk?” címmel rendeztünk konferenciát további állami és környezetvédelmi civil szervezetek bevonásával a Magyar Tudományos Akadémián. A programban hazánk fenntartható fejlődés stratégiájáról, a zöld gazdaság jövőjéről, a tudomány és az energiagazdálkodás szerepéről is szó esett.
tovább »

Megújulás kívül-belül

2012.03.13.
Megújult formában várja a látogatókat a Föld Barátai Európa központi és a Fiatal Föld Barátai honlapja. A stílusbeli változtatások és finomítások mellett a megszokott igényes tartalommal találkozhatnak az olvasók.
tovább »

Száz civil szervezet állt ki Ángyán államtitkár mellett a hétvégén

2012.01.23.
A hétvégén száz civil szervezet csatlakozott a zöldek pénteki leveléhez, amelyben a Miniszterelnöktől kérték, hogy ne fogadja el Ángyán Józsefnek, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának lemondását.
tovább »

Civil szervezetek Ángyán mellett

2012.01.20.
19 zöld szervezet a mai napon levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnök részére, amelyben kérik, hogy a kormány állítsa le a környezetvédelmi és vidékfejlesztési szakemberek elmúlt napokban kezdődött elbocsátását, valamint erősítse meg pozíciójában Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát.
(fotón: Ángyán József, forrás: MTI/Mohai Balázs)
tovább »

Erős zöld ombudsmant!

2012.01.04.
Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, Fülöp Sándor zöld ombudsman tizennégy közvetlen munkatársának mondott fel január másodikán. A magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező munkatársaknak, – köztük az ország egyik legjobb környezetvédelmi szakjogászának – az elbocsátása, a környezetvédelmi ügyek szervezeti hátterének felszámolása, súlyos csapás a környezetvédelemre, az emberek biztonságára.
tovább »

Közpénzeket csak közfeladatokra!

2011.11.21.
Ne az adófizetők, hanem a Paksi Atomerőmű állja a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap minden költségét!

78 civil szervezet fordult a mai napon az országgyűlési képviselőkhöz, kérve, hogy 2012-ben már ne támogassák az adófizetők pénzéből a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot, hanem annak teljes költségét a Paksi Atomerőmű állja. A civilek kérik, hogy az így felszabaduló közel 11 milliárd forintot a költségvetés a Nemzeti Civil Alap támogatására fordítsa.
tovább »

Összeomlás szélén a hazai civil szektor

2011.11.03.

73 civil szervezet nyilatkozatban fordul a Kormányhoz


Több száz civil szervezet és ezzel együtt több ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormányzat tovább csökkenti a szektor támogatására szánt költségvetési forrásokat. Bár a Fidesz-KDNP választási programjában a civil szervezetek megerősítését irányozta elő, a szektor működési feltételei folyamatosan és nagymértékben romlottak az elmúlt másfél évben.
tovább »