KONFERENCIA MEGHÍVÓ - Partnerség a fenntarthatóságért

2013.10.21.
Az Alapvető Jogok Biztosának a Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Helyettese, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai – CEPA, Szlovákia tisztelettel meghívja Önt A helyi gazdaság fejlesztése, a környezetvédelem és a társadalmi befogadás a 2014-2020 közötti EU források terveiben országos konferenciájára.

tovább »

Mi az a „mulcs” és mit ért el három hónap alatt az Ökoklikk.hu portál a zöld élet tanításában?

2013.06.27.

100.000 egyéni felhasználó, 6400 ÖKOdajka játékos, 150 ÖKOwellness résztvevő és 2000 hozzászólás az ÖKOfórumban – ez a gyorsmérlege az ÖKOklikkportál első három hónapjának.


tovább »

A Kevesebb Több – Új tanulmány a hulladék hasznosításról és újrahasznosításról

2013.06.26.

A Föld Barátai tagszervezetei és a Sustainable Europe Research Institute gondozásában a REdUSE projekt keretében megjelent új tanulmány három különböző alapanyag – a lítium, az alumínium, és a pamut – példáján keresztül mutatja be, hogy a hulladék gyűjtése, újrahasznosítása, és újra történő használata terén még bőven akad tennivaló Európában az erőforrás hatékonyság javítása érdekében.

tovább »

Minden földügyletet vonjanak a helyi közösségek ellenőrzése alá

2013.05.28.

A földtörvény ügyében aktív civil szervezetek részletes javaslatcsomagot küldtek el a kormány és a parlamenti pártok számára, amelyben a Nemzeti Vidékstratégiában lefektetett birtokpolitikai elvek alkalmazását szorgalmazzák. Követelik, hogy vonják a helyi közösségek kontrollja alá az összes földügyletet, mert csak így akadályozható meg a spekulációs tőke és a külföldiek földszerzése.

tovább »

A biológiai sokféleség megőrzésének alapfeltétele egy új Nemzeti Biodiverzitás Stratégia

2013.04.23.
A Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megújításáról szervezett kerekasztal beszélgetést a Magyar Természetvédők Szövetsége és állami partnerei. A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a biológiai sokféleség minden eddiginél nagyobb mértékben pusztul és a jelenlegi gazdasági, jogi szabályozó eszközeink nem biztosítanak megfelelő védelmet a romlás megállítására. Megfelelő szándékra és cselekvésre van szükség a társadalom és a döntéshozók részéről ahhoz, hogy a létünk alapjait nyújtó biológiai sokféleséget megóvjuk és az ehhez szükséges törvényi szabályozás egy új Nemzeti Biodiverzitás Stratégia formájában megvalósuljon.
tovább »

Környezeti és társadalmi szempontból átgondolt hitelprogramot akarnak a civilek

2013.04.10.
Hat országos civil szervezet a Nemzeti Bank által bejelentett Növekedési Hitel Program fókuszálását és feltételekhez kötését javasolja a fenntartható fejlődés érdekében. A szervezetek ajánlják a hitelprogram kiterjesztését a nonprofit szervezetek gazdasági tevékenységeire, környezeti és szociális szűrők alkalmazását és a helyi gazdaság fejlesztésére való összpontosítását, valamint a későbbiekben hasonló program megfogalmazását a lakossági energiahatékonysági és megújuló energiás beruházásokra.

tovább »

ÖKOklikk, és könnyen rákattanhatsz te is a környezetedre!

2013.04.02.
A napokban elindult ÖKOKlikk portál egy új, izgalmas és hiánypótló internetes közösségépítő kezdeményezés azoknak, akik az egészséges élet és a zöld témák iránt érdeklődnek. Az okoklikk.hu létrehozásával az volt a célunk, hogy látogatóink játékosan ismerkedjenek a fenntartható életmóddal, okosodjanak, barátkozzanak egymással és a témával, tudásukat megosszák és ezáltal saját hétköznapi életüket zöldebbé tegyék.
tovább »

Európa túlzott erőforrás felhasználása miatt fokozódik a föld iránti éhség

2013.03.11.

A Föld Barátai nemzetközi környezetvédő hálózat és a Fenntartható Európa Kutatóintézet által frissen publikált tanulmány szerint Európának sürgősen csökkenteni kell globális földhasználatát. A jelentés megállapítja, hogy az Európára jellemző, túlzottan magas fogyasztási szint miatt kontinensünk földlábnyoma a legnagyobbak között van a világon.

tovább »

A Rio+20 világkonferencia nem adott választ a mind feszítőbb globális környezeti és szociális problémákra

2012.09.20.
Az emberiség a környezet eltartó- és tűrőképességének közelébe ért, bizonyos összetevői esetében már átlépte a határt, ezért az eddigiektől gyökeresen eltérő megoldásokra van szükség. A problémára a júniusban megtartott, Rio+20 fenntarthatósági világkonferencia sem kínált megoldást. A folyamatok megváltoztatásához szükség van arra, hogy a társadalom ismerje és értse a világunkban lezajló nem fenntartható folyamatokat, a fenntartható fejlődés lényegét. A Magyar Természetvédők Szövetsége szorgalmazza, hogy kezdődjön társadalmi párbeszéd a fenntartható fejlődés kérdésköréről és erre felhívta a figyelmet szeptember 20-i parlamenti konferenciáján is.
tovább »

Roncsország leszünk?

2012.09.04.
Fülöp Sándornak, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettesének lemondása sajnos megerősítette a civil szervezetek korábban kinyilvánított álláspontját, hogy az ombudsmani intézményt átalakító törvénymódosítások súlyos visszalépést jelentenek környezeti, társadalmi és gazdasági tekintetben is.
tovább »

Riótól - Rióig: a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos folyamatok értékelése

2012.06.12.
2012. június 20-22-én újra találkoznak a világ vezetői Rió de Janeiróban, hogy megerősítsék a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget, foglalkozzanak mindenekelőtt a zöld gazdaság és a fenntarthatóság intézményrendszerének témaköreivel. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) - az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottságával, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal és az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal együttműködve - konferenciát szervezett, valamint szakértőkre támaszkodva civil értékelést készített a globális folyamatról, annak eddigi eredményeiről és elmulasztott lehetőségeiről.
tovább »