Ne vásárolj semmit! nap

2015.11.27.

Minden év november utolsó péntekjén tartják a nemzetközi „Ne vásárolj semmit” napot. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztói társadalom problémáira. A Magyar Természetvédők Szövetsége ezért ma arra kérte az embereket, hogy egyáltalán ne vásároljanak.

tovább »

Előadások a kakaóról

2015.11.20.

Európában és Észak-Amerikában az egy főre jutó csokoládéfogyasztás átlagosan 5,2 kg évente. Míg a csokoládé népszerűsége egyre nő világszerte, addig viszonylag kevés figyelmet fordítunk arra, hogy a csokoládéhoz felhasznált kakaót milyen körülmények között termesztik és állítják elő. Sajnos a növekvő árversenyhez igen gyakran gyerekmunka és a munkások kizsákmányolása is párosul. Fogyasztóként nekünk is nagy szerepünk van abban, hogy ez megváltozzon. Ezekről a problémákról és a lehetséges megoldásokról tartott előadást Marie Jeanne Kombo, az elefántcsontparti UGTCI szakszervezeti szövetség mezőgazdaságért felelős titkára.

tovább »

A nemzetközi fejlesztési együttműködés környezeti vonatkozásai - Fenntartható fejlődési célok lehetőségei a gyakorlatban konferencia

2015.11.17.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség és a Magyar Természetvédők Szövetsége konferenciát szervezett 2015. november 17-én az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.

A konferencián előadóként rész vettek a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Földművelésügyi Minisztérium, a tudomány, civil szervezetek képviselői és Ms. Marie Jeanne N’Zore Kombo elefántcsontparti szakértő is.

tovább »

Kifacsarva: Mi van a narancslé-üzlet mögött?

2015.10.28.

Az élelmiszer-előállítás és –kereskedelem milliárdos üzlet világszerte. A multinacionális cégek azonban ritkán éreznek felelősséget az iránt, hogy milyen munkakörülmények vannak a beszállítói láncuk mentén, és milyen környezeti hatása van a termelésüknek. A „Kifacsarva” című tanulmány széleskörűen bemutatja a teljes európai narancslé-beszállítói láncot a narancstermesztéstől a narancslé eladásáig.

tovább »

Magyarország feladatai az éghajlatvédelemben - országos konferencia

2015.10.20.

2015. október 15-én, csütörtökön az Országgyűlés Felsőházi tanácstermében szervezett konferencia jegyzete és az előadások (az adott előadó nevére kattintva) az alábbiakban letölthetők.


tovább »

Küldj fotóüzenetet Párizsra! - akciónapok országszerte

2015.09.11.
Miért és hogyan érinti mindannyiunk életét a párizsi ENSZ klímacsúcs? Nagyjából hány millió fő kénytelen elhagyni lakóhelyét a világon az éghajlatváltozás hatásai miatt? A klíma-igazságosság alapján Magyarországnak mekkora kellene legyen a (hazai szintű) kibocsátása 2030-ra? Hogyan függnek össze a Fenntartható Fejlődési Célok az éghajlatvédelemmel és az energiaellátással?
tovább »

„Üzenj Te is Párizsra – online!” felhívás

2015.09.06.

Mától lehetőséged nyílik arra is, hogy egyénileg online, akár otthonról is küldhess fotóüzenetet a párizsi klímacsúcsra!

tovább »

KÉPzeld el a jövő élelmiszerét! – Nemzetközi fotóverseny értékes nyereményekkel

2015.08.17.

Mutasd meg, hogy milyennek képzeled el az olyan élelmiszert, ami méltányos körülmények között készült és "zöld”! Küldj képet nemzetközi fotópályázatunkra és nyerd meg az értékes fődíjat!
tovább »

Energia-rendszerváltást segítő fejlesztési együttműködés felé

2015.04.22.
2015 a Fejlesztés Európai Éve (EYD2015). Több szálon is kötődik az éghajlatvédelemhez és az energiához való biztonságos hozzáféréshez.
Az MTVSZ program
célja: tájékoztatás és lakossági aktivizálás, döntéshozókkal párbeszéd a következő folyamatokban: a Fejlesztés Európai Éve 2015, a 2015 utáni program, a klímatárgyalások és fejlesztési vetületei, és mindezek hatása a lakosságra.
tovább »

Fotókiállítás az éghajlatváltozásról Őriszentpéteren

2015.03.11.
Az éghajlatváltozás és a globális energiaválság korunk két jelentős és összefüggő problémája, amelyek nem ismerve határokat, veszélyeztetik Földünk természeti és kulturális értékeit.

A kiállítás 2015. március 20. és április 3. között látogatható.
tovább »

Országos konferencia a Fenntartható Fejlődési Célok magyarországi megvalósításáról

Az ENSZ szeptember végén fogadja el a Fenntartható Fejlődési Célokat (SDG), amelyek a következő tizenöt évre meghatározzák a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos, a világ minden országára vonatkozó cselekvési irányokat, célokat és az azok eléréshez szükségesnek tartott nemzetközi együttműködési feladatokat. A program megvalósításában Magyarországnak is tevékeny szerepet kell vállalnia.

tovább »
1