Éghajlatváltozás: rövid távon gondolkodunk

2010.01.12.

Budapest, 2010. január 12.: A globális éghajlatváltozás lényegével és fogalmaival a hazai lakosság tisztában van, azonban az emberek  nagy többsége ezt természeti veszélynek tekinti és a sokkal inkább húsba vágó gazdasági és társadalmi következményekre  kevesen gondolnak – derül ki a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Cognative Piac- és Közvéleménykutató Kft. legfrissebb  kutatásából.
tovább »

Valami bűzlött Dániában - Koppenhága alig jutott valamire

2009.12.19.

Budapest, 2009. december 19.: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a 2009-es Koppenhágai Klímacsúcson a fejlett országok kormányai nem biztosítottak erős és fair ENSZ megállapodást az éghajlat védelmében.

Ahelyett, hogy megfelelő üvegházgáz kibocsátás csökkentési célszámot és új, hosszú távú támogatást tettek volna le az asztalra, a fejlett országok azért szorongatták a fejlődőket, hogy ennél jóval kevesebbet fogadjanak el. Annak ellenére, hogy a probléma fő okozói, a fejlettek csak rövid távú politikai érdekeiket tartották szem előtt – nyilatkozott Nnimmo Bassey, a nemzetközi Föld Barátai környezetvédő szervezet elnöke.
tovább »

Bekoppenhágázva - tudósítónk jelenti Koppenhágából

2009.12.15.
Bár az MTvSz aktivisták hazatértek a 12-ei akcióról, éghajlati programvezetőnk Koppenhágában maradt és 17-éig, az alábbiakban közérthetően tudósít és szakmai elemzést ad a Klímacsúcsról és a Klímafórum civil háttérrendezvény érdekesebb történéseiről.
tovább »

És a Mérges Hableány díjat kapja...

2009.12.15.
Koppenhága/Budapest, 2009. december 15.: A 2009. évi Mérges Hableány díj győztese a biotechnológiai óriás, a Monsanto lett a szavazatok 37%-ával. Az eredményt Naomi Klein, kanadai író és újságíró jelentette be az ENSZ klímakonferencián Koppenhágában. A Shell olajcég lett a második (18%), melyet a hatékony klímavédelmi lépések szabotálásáért "érdemelt ki"; a harmadik az Amerikai Kőolaj Intézet lett (14%).
tovább »

Az MTVSZ magyar aktivistái is részt vesznek a koppenhágai Klímacsúcson

2009.12.14.
2009. december 12-én a mi aktivistáink is részt vettek a Föld Barátai békés utcai demonstrációján.
Az akcióval az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet: az éghajlatvédelem során különösen fontos a klímaigazságosság kérdése. Az éghajlatváltozás a legszegényebb országokat, a harmadik világot fenyegeti  leginkább, de egyben nekik van a legkisebb kapacitásuk a cselekvésre. Fontos, hogy a mostani klímacsúcson olyan döntések szülessenek, melyek legalább annyira figyelembe veszik a fejlődő országok érdekeit, mint a fejlettekét.
tovább »

Természetvédők: egy új nemzetközi tanulmány szerint az üvegházgáz kibocsátás 40%-kal, az energiafelhasználás ötödével is csökkenthető Európában középtávon

2009.12.01.
Brüsszel/Budapest, 2009 december 1. – Egy héttel a koppenhágai klímavédelmi csúcs előtt új tanulmányt jelentetett meg a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet (SEI) partnerségben a Föld Barátai Európával.A tanulmány elsőként igazolja, hogy Európa meg tudná duplázni középtávú üvegházgáz kibocsátás csökkentési célszámát és ötödével tudná csökkenteni az energiafelhasználását 2020-ra. Ez a csökkentés minimális mértéke és üteme, amelyet a tudomány szerint a fejlett országoknak tennie szükséges a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.
tovább »

Éghajlatvédelem és gazdaságélénkítés, lendület a lakossági energiahatékonysági beruházásoknak - erről szól a Magyar Természetvédők Szövetsége klímatörvény javaslata

2009.10.19.

2009. október 19-én budapesti állomásához érkezett a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) által szervezett legújabb éghajlatvédelmi kampány, amely 2010-re szorgalmazza egy hatékony és radikális klímatörvény megszületését. Az utcai akcióban ezúttal a klímatörvény kezdeményezés tartalmára hívták fel a figyelmet a környezetvédők.
tovább »

Zöldítsd magad és a gazdaságot a klímatörvénnyel! – akciókörút Napelemérrel

2009.10.08.

2009. október 5 és november 14 között újra országos akciókörúton a klímatörvény kampány, amely 2010-re szorgalmazza egy hatékony és radikális klímatörvény megszületését. Az utcai akcióban ezúttal a törvény javasolt tartalmára hívjuk fel a figyelmet közérthető és játékos módon; Napelemér figurájával, Kvótajátékkal, Zöldpiaccal és ingyenes info kiadványokkal várjuk az érdeklődőket.
tovább »

Készen állsz rá, hogy megváltoztasd a történelmet?

2009.09.15.

Nézd meg A HÜLYESÉG KORA című legújabb éghajlatváltozásról szóló filmet és csatlakozz a NE LÉGY HÜLYE kampányhoz!


A HÜLYESÉG KORA egy egész estés film az emberiséget fenyegető legnagyobb katasztrófáról, a klímaváltozásról. A Ne légy Hülye! kampány pedig egy páratlan összefogás. Reméljük csatlakozol!

Mi a célunk?
Minél többen nézzék meg  filmet!
Minél többen írják alá a Koppenhágai klímacsúcs jó döntését támogató petíciót!
Jusson el az üzenetünk, minél több emberhez: most kell változtatni!
tovább »

Audiovizuális műsor a Szigeten és egy vasúti vagonban berendezett kiállítás a Nyugati Pályaudvaron a megújuló energiák népszerűsítésére

2009.08.14.

Budapest, 2009. augusztus 14.: A Magyar Természetvédők Szövetsége és nemzetközi partnerei (Energia Unió) minden eddiginél nagyobb szabású látvánnyal készültek a Sziget fesztiválra. A zöldek a legmodernebb audiovizuális technikát használják fel arra, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozásra és a megújuló energiákban rejlő lehetőségekre. Az angol Coldcut együttes – a zöldek felkérésére – vasárnap rendhagyó fellépésre készül a Szigeten. Egy nappal korábban a Nyugati Pályaudvaron egy vasúti vagonban berendezett kiállítással várják a zöldek az érdeklődőket.
tovább »

Az Országgyűlés határozatot hozott a klímatörvény érdekében

2009.06.23.

Budapest, 2009. június 23.: A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa kezdeményezésére a hétfő esti órákban az Országgyűlés elfogadta az éghajlatvédelmi kerettörvény elkészítéséről szóló határozatot. Ezzel óriási lépés történt a klímatörvény megvalósulása felé, hiszen azonnal elindulhat a törvénytervezet tartalmi kidolgozása.
tovább »