A "Legrosszabb Uniós Lobbizók" Díj – szavazás indul!

2010.10.13.
Brüsszel, 2010. október 13: A Föld Barátai Európa ma elindította a "Legrosszabb Uniós Lobbizók" Díj 2010 (Worst EU Lobbying Awards) szavazását, felfedve azon cégeket, amelyek az éghajlatváltozás elleni hatékony fellépést és a pénzügyi szabályozást a leginkább kísérelték aláásni 2010-ben. Mától a lakosság on-line szavazhat a www.worstlobby.eu oldalon a "nyertesekre” 2 kategóriában – éghajlat és pénzügy témában. A szavazás 2010 november 25-éig tart. Szavazz Te is!
tovább »

Éghajlatvédelem, zöld gazdaság, és igazságos társadalom – új törvényt javasol az MTVSZ

2010.10.06.

A „Big Ask” európai klíma kampány magyarországi találkozója


Budapest, 2010. október 6: Hazánkba látogattak a „Big Ask” (Nagy Kérés) európai klíma kampány képviselői azért, hogy megosszák tapasztalataikat a Magyar Természetvédők Szövetségével (MTVSZ), a kezdeményezés magyarországi résztvevőjével. A kampány célja, hogy a kormányok hozzanak létre egy olyan törvényt, melynek segítségével évről-évre csökkenteni lehetne az adott ország fosszilis energiafelhasználását.
tovább »

Idén is vár az MTVSZ az Autómentes Napon és a Fenntarthatósági Napon!

2010.09.20.
Egész nap várja az érdeklődőket az MTVSZ standja szeptember 18-án a budapesti Autómentes Napon és 25-én a Fenntarthatósági Napon.
Mindkét eseményen megismerkedhet a 2009-2010-es Klímaőrjárat diákvetélkedő legjobb képregényeivel és energiatakarékos tippek kiállításunkkal. Info standunkon kipróbálhatja asztali éghajlatvédelmi játékainkat, vihet ingyenes kiadványainkból természetvédelem, bankfigyelő, egészséges élelmiszer és klímavédelem témában.
tovább »

Rövid távú gazdasági érdekek akadályozták meg az éghajlatvédelmi törvény elfogadását

2010.02.23.

Budapest, 2010. február 23: A Magyar Természetvédők Szövetsége sajnálattal vette tudomásul, hogy a Parlament nem fogadta el hétfőn az éghajlatvédelmi törvényt és a rövid távú gazdasági érdekek újra felülírták az össztársadalmi érdekeket.
tovább »

A Parlament nem lehet egyetlen képviselő foglya az éghajlatvédelmi törvény ügyében

2010.02.18.

Budapest, 2010. február 17.: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) levélben kereste meg a parlamenti frakciókat, a házszabálytól való eltéréssel segítsék megszületni a konszenzusos éghajlatvédelmi törvényt. Emellett kérték Magda Sándor MSZP képviselőt, hogy módosító javaslataival ne akadályozza az éghajlatvédelmi törvény elfogadását, hanem vonja vissza az indítványokat.
tovább »

Óriási civil összefogás a magyar klímatörvény parlamenti vitája érdekében

2010.02.09.

Budapest, 2010. február 9.: Az elmúlt hetekben 430-ra nőtt azon civil szervezetek száma, amelyek a Magyar Természetvédők Szövetsége klímatörvény kezdeményezése mellé álltak. A civilek a törvény mihamarabbi elfogadását sürgetik, ezért 2010. február 9-én a 430 civil szervezet támogató nyilatkozatát átadták az Országgyűlést képviselő politikusoknak.
tovább »

Civil szervezetek a klímatörvény támogatására buzdítanak

2010.01.29.

Budapest, 2010. január 29.: Harminc környezetvédő és szociális civil szervezet aláírásgyűjtést kezdeményezett az éghajlatvédelmi kerettörvény mielőbbi parlamenti elfogadása érdekében. Levelükhöz 2010. február 11-ig várják a civil szervezetek csatlakozását, amelyet az országgyűlési képviselők  számára fognak eljuttatni.
tovább »

Természetvédők: az eddigi legnagyobb lépés a magyar klímatörvény felé

2010.01.22.

Budapest, 2010. január 22.: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) üdvözli, hogy a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) elfogadta az éghajlatvédelmi törvény tervezetét, így az készen áll a parlamenti benyújtásra. Ezzel a másfél éve zajló civil klímatörvény kampány is újabb sikert könyvelhet el.
tovább »

MEGHÍVÓ - Civilek és a klímatörvény

2010.01.13.

A civilek kezdeményezésére készülő éghajlatvédelmi törvénynek elkészült a normaszövege és várhatóan január végén nyújtja be a felelős Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács az Országgyűlésnek.

Ennek kapcsán január 19-én kedden az MTVSZ és a Szociális Szakmai Szövetség találkozót szervez érdeklődő – elsősorban szociális, fejlesztésügyi és zöld – civilszervezetekkel „Civilek és a klímatörvény” címmel.
tovább »

Éghajlatváltozás: rövid távon gondolkodunk

2010.01.12.

Budapest, 2010. január 12.: A globális éghajlatváltozás lényegével és fogalmaival a hazai lakosság tisztában van, azonban az emberek  nagy többsége ezt természeti veszélynek tekinti és a sokkal inkább húsba vágó gazdasági és társadalmi következményekre  kevesen gondolnak – derül ki a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Cognative Piac- és Közvéleménykutató Kft. legfrissebb  kutatásából.
tovább »

Valami bűzlött Dániában - Koppenhága alig jutott valamire

2009.12.19.

Budapest, 2009. december 19.: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a 2009-es Koppenhágai Klímacsúcson a fejlett országok kormányai nem biztosítottak erős és fair ENSZ megállapodást az éghajlat védelmében.

Ahelyett, hogy megfelelő üvegházgáz kibocsátás csökkentési célszámot és új, hosszú távú támogatást tettek volna le az asztalra, a fejlett országok azért szorongatták a fejlődőket, hogy ennél jóval kevesebbet fogadjanak el. Annak ellenére, hogy a probléma fő okozói, a fejlettek csak rövid távú politikai érdekeiket tartották szem előtt – nyilatkozott Nnimmo Bassey, a nemzetközi Föld Barátai környezetvédő szervezet elnöke.
tovább »