Önkormányzati együttműködések

2011.01.29.

Önkormányzati együttműködések:
Személyes találkozások, mélyinterjúk alkalmával térképeztük fel az önkormányzatokkal való együttműködési lehetőségeket az éghajlatvédelem területén. 2010-ben a közös programok, projektek szervezése beindult, az ország majd minden megyéjében szerveztünk fórumokat a közös munka tervezésére.

tovább »

Kötelező energiatakarékossági célszám: Ragyogó ötlet, Magyarország!

2011.01.27.
Budapest, 2011. január 27: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Föld Barátai nemzetközi zöldszervezet programja keretében - január 27-én Olajos Péter helyettes államtitkárnak átadott petíciójában - hívta fel a figyelmet arra, hogy a hazai EU Elnökség egyik sikeres zászlóshajója lehetne az EU energiatakarékossági célszám kötelezővé tételének előkészítése. A február 4-i EU csúcs az egyik első lehetőség erre. A célszámhoz viszont a végrehajtását segítő hatékony eszközöket kell rendelni.
tovább »

A történelem legveszélyesebb drogja

2011.01.13.
Ez az anyag nagyobb pusztításra képes, mint az összes többi „drog” együttvéve, melyeket az emberiség valaha használt. Különlegessége, hogy csak közösen tudjuk visszaszorítani. Külön-külön nem lehet lejönni róla.Mit tehetsz most, hogy minél több ember felismerje e függőség problémáját és valami megváltozzon? További információ és játék a blogbejegyzésünkben.
tovább »

Cancún mérlege - A természetvédők szerint a Kiotói Jegyzőkönyv csak lélegeztetőgépre került

2010.12.11.
Cancún, Mexico/Budapest, 2010. december 11: Egy gyenge megállapodás-csomag elfogadásával ért véget az ENSZ klímacsúcs a mexikói Cancúnban. Az eseményt folyamatosan figyelemmel kísérő, Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a megállapodás ugyan megakadályozta a tárgyalások összeomlását, de a legfontosabb, tartalmi része elbukottnak tekinthető.
tovább »

Éghajlatvédelemre oktat a Klímaőrjárat vetélkedő

2010.12.10.
Békapitánynak segíthetnek a versenyző diákok
Budapest, 2010. december 10: A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- magyarországi Zöld Kör idén is meghirdeti 10-14 éves általános iskolás tanulók számára országos éghajlatvédelmi iskolai programját, a Klímaőrjárat vetélkedőt. A négyfordulós megmérettetésen oknyomozás, mese- és novellaírás, valamint társasjáték tervezés során szerezhetnek hasznos ismereteket a diákok a szén-dioxid kibocsátás veszélyeiről, az egészséges, környezetbarát táplálkozásról, az energiatakarékoskodásról és a globális felmelegedésről.
tovább »

Felhívás önkormányzatoknak a legjobb megvalósított éghajlatvédelmi tevékenységért járó díjért

2010.12.03.
Budapest, 2010. december 3: A nemzetközi klímavédelmi tárgyalások eredménytelensége rámutat, hogy a nemzetközi és nemzeti vállalásokon túl, jelentős szerepe van, lehet a helyi, önkéntességen alapuló, éghajlatunk megóvásához kapcsolódó tevékenységnek is. E gondolat alapján alakult meg 20 évvel ezelőtt az Európai Klímaszövetség és tavaly annak magyarországi hálózata, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség.
tovább »

Élőben közvetít Cancúnból a Magyar Természetvédők Szövetsége

2010.11.30.

Magyar-mexikói tudósítóval és interaktív bloggal tájékoztat a Szövetség

Budapest, 2010. november 30: A világ 77 országában aktív zöldhálózat, a nemzetközi Föld Barátai (FoEI) és magyar tagszervezete, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) kiemelten követi a cancúni ENSZ klímakonferenciát és a lakosság közérthető tájékoztatása mellett próbál hatást gyakorolni a résztvevő szakemberekre és politikusokra a megfelelő eredmény érdekében.
tovább »

Fenntarthatóság és éghajlatvédelem témában rendezett ma konferenciát a Magyar Természetvédők Szövetsége

2010.11.26.
Budapest, 2010. november 26: A gazdaság, az energiapolitika, az éghajlatvédelem és a fenntarthatóság összefüggéseiről tartott ma konferenciát a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében. Az előadók felhívták a figyelmet arra, hogy a gazdaság fenntartható fejlődéséhez egy új alapokon nyugvó gazdasági szerkezet megteremtésére van szükség. Jelenleg a világ fosszilis energiaforrásainak felét már elhasználtuk, másik fele pedig nehezen és drágán nyerhető ki. Az előadók szerint a gazdasági és társadalmi életünket úgy kell átszerveznünk, hogy az összhangban legyen a világot eltartó természeti rendszerekkel.
tovább »

A gázáremelés nem ad megoldást a fosszilis energiafüggőségre

2010.11.18.

Az MTVSZ szerkezetváltást sürget

Budapest, 2010. november 18: Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter ma bejelentette, hogy 2011 januárjától 1200 köbméternyi éves fogyasztás felett, sávos rendszerben emelkedik a gáz ára. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint azonban adminisztrációs eszközökkel nem lehet megoldani hazánk energiapolitikai nehézségeit és fosszilis energia függőségét, a megoldás egy szerkezetváltó törvény bevezetése lenne.
tovább »

MTVSZ: Zölden dübörgő gazdaságot!

2010.11.09.

Klímatörvénnyel a fenntartható társadalomért – Éghajlatvédelem, zöld gazdaság, fenntartható társadalom


Budapest, 2010. november 9: Gazdaságélénkítés és klímavédelem. Első hallásra talán egymásnak ellentmondó, egymást kizáró fogalmak. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) azonban megcáfolja ezt, sőt! A természetvédők szerint egy jól kidolgozott éghajlatvédelmi törvény lendületet adhat a gazdaságnak, átalakítva annak korábbi szerkezetét, új lehetőségeket biztosítva a társadalom széles rétegeinek, a gazdaság szereplőinek – és nem utolsó sorban környezetünknek.
tovább »

Együttműködés globálisan és helyben az éghajlat védelméért

2010.11.05.

Ki lesz 2010 Klímasztárja?


Budapest, 2010. november 4: A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség a napokban ünnepli megalapításának egyéves évfordulóját. Az Európai Klímaszövetség hazai hálózataként létrejött szervezetben a Közép-magyarországi Régióban aktív szerepet játszik a Közép-magyarországi Zöld Kör (KMZK) és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) is. A környezetvédő szervezetek és önkormányzatok által alakított Éghajlatvédelmi Szövetség célja, hogy támogassa a közösségek éghajlatvédelemmel kapcsolatos tevékenységeit, ezért most azon helyi civil kezdeményezések, önkormányzatok jelentkezését várja, akik saját területükön tesznek, vagy szeretnének tenni az ügy érdekében.
tovább »