Fenntarthatóság és éghajlatvédelem témában rendezett ma konferenciát a Magyar Természetvédők Szövetsége

2010.11.26.
Budapest, 2010. november 26: A gazdaság, az energiapolitika, az éghajlatvédelem és a fenntarthatóság összefüggéseiről tartott ma konferenciát a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében. Az előadók felhívták a figyelmet arra, hogy a gazdaság fenntartható fejlődéséhez egy új alapokon nyugvó gazdasági szerkezet megteremtésére van szükség. Jelenleg a világ fosszilis energiaforrásainak felét már elhasználtuk, másik fele pedig nehezen és drágán nyerhető ki. Az előadók szerint a gazdasági és társadalmi életünket úgy kell átszerveznünk, hogy az összhangban legyen a világot eltartó természeti rendszerekkel.
tovább »

A gázáremelés nem ad megoldást a fosszilis energiafüggőségre

2010.11.18.

Az MTVSZ szerkezetváltást sürget

Budapest, 2010. november 18: Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter ma bejelentette, hogy 2011 januárjától 1200 köbméternyi éves fogyasztás felett, sávos rendszerben emelkedik a gáz ára. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint azonban adminisztrációs eszközökkel nem lehet megoldani hazánk energiapolitikai nehézségeit és fosszilis energia függőségét, a megoldás egy szerkezetváltó törvény bevezetése lenne.
tovább »

MTVSZ: Zölden dübörgő gazdaságot!

2010.11.09.

Klímatörvénnyel a fenntartható társadalomért – Éghajlatvédelem, zöld gazdaság, fenntartható társadalom


Budapest, 2010. november 9: Gazdaságélénkítés és klímavédelem. Első hallásra talán egymásnak ellentmondó, egymást kizáró fogalmak. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) azonban megcáfolja ezt, sőt! A természetvédők szerint egy jól kidolgozott éghajlatvédelmi törvény lendületet adhat a gazdaságnak, átalakítva annak korábbi szerkezetét, új lehetőségeket biztosítva a társadalom széles rétegeinek, a gazdaság szereplőinek – és nem utolsó sorban környezetünknek.
tovább »

Együttműködés globálisan és helyben az éghajlat védelméért

2010.11.05.

Ki lesz 2010 Klímasztárja?


Budapest, 2010. november 4: A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség a napokban ünnepli megalapításának egyéves évfordulóját. Az Európai Klímaszövetség hazai hálózataként létrejött szervezetben a Közép-magyarországi Régióban aktív szerepet játszik a Közép-magyarországi Zöld Kör (KMZK) és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) is. A környezetvédő szervezetek és önkormányzatok által alakított Éghajlatvédelmi Szövetség célja, hogy támogassa a közösségek éghajlatvédelemmel kapcsolatos tevékenységeit, ezért most azon helyi civil kezdeményezések, önkormányzatok jelentkezését várja, akik saját területükön tesznek, vagy szeretnének tenni az ügy érdekében.
tovább »

A "Legrosszabb Uniós Lobbizók" Díj – szavazás indul!

2010.10.13.
Brüsszel, 2010. október 13: A Föld Barátai Európa ma elindította a "Legrosszabb Uniós Lobbizók" Díj 2010 (Worst EU Lobbying Awards) szavazását, felfedve azon cégeket, amelyek az éghajlatváltozás elleni hatékony fellépést és a pénzügyi szabályozást a leginkább kísérelték aláásni 2010-ben. Mától a lakosság on-line szavazhat a www.worstlobby.eu oldalon a "nyertesekre” 2 kategóriában – éghajlat és pénzügy témában. A szavazás 2010 november 25-éig tart. Szavazz Te is!
tovább »

Éghajlatvédelem, zöld gazdaság, és igazságos társadalom – új törvényt javasol az MTVSZ

2010.10.06.

A „Big Ask” európai klíma kampány magyarországi találkozója


Budapest, 2010. október 6: Hazánkba látogattak a „Big Ask” (Nagy Kérés) európai klíma kampány képviselői azért, hogy megosszák tapasztalataikat a Magyar Természetvédők Szövetségével (MTVSZ), a kezdeményezés magyarországi résztvevőjével. A kampány célja, hogy a kormányok hozzanak létre egy olyan törvényt, melynek segítségével évről-évre csökkenteni lehetne az adott ország fosszilis energiafelhasználását.
tovább »

Idén is vár az MTVSZ az Autómentes Napon és a Fenntarthatósági Napon!

2010.09.20.
Egész nap várja az érdeklődőket az MTVSZ standja szeptember 18-án a budapesti Autómentes Napon és 25-én a Fenntarthatósági Napon.
Mindkét eseményen megismerkedhet a 2009-2010-es Klímaőrjárat diákvetélkedő legjobb képregényeivel és energiatakarékos tippek kiállításunkkal. Info standunkon kipróbálhatja asztali éghajlatvédelmi játékainkat, vihet ingyenes kiadványainkból természetvédelem, bankfigyelő, egészséges élelmiszer és klímavédelem témában.
tovább »

Rövid távú gazdasági érdekek akadályozták meg az éghajlatvédelmi törvény elfogadását

2010.02.23.

Budapest, 2010. február 23: A Magyar Természetvédők Szövetsége sajnálattal vette tudomásul, hogy a Parlament nem fogadta el hétfőn az éghajlatvédelmi törvényt és a rövid távú gazdasági érdekek újra felülírták az össztársadalmi érdekeket.
tovább »

A Parlament nem lehet egyetlen képviselő foglya az éghajlatvédelmi törvény ügyében

2010.02.18.

Budapest, 2010. február 17.: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) levélben kereste meg a parlamenti frakciókat, a házszabálytól való eltéréssel segítsék megszületni a konszenzusos éghajlatvédelmi törvényt. Emellett kérték Magda Sándor MSZP képviselőt, hogy módosító javaslataival ne akadályozza az éghajlatvédelmi törvény elfogadását, hanem vonja vissza az indítványokat.
tovább »

Óriási civil összefogás a magyar klímatörvény parlamenti vitája érdekében

2010.02.09.

Budapest, 2010. február 9.: Az elmúlt hetekben 430-ra nőtt azon civil szervezetek száma, amelyek a Magyar Természetvédők Szövetsége klímatörvény kezdeményezése mellé álltak. A civilek a törvény mihamarabbi elfogadását sürgetik, ezért 2010. február 9-én a 430 civil szervezet támogató nyilatkozatát átadták az Országgyűlést képviselő politikusoknak.
tovább »

Civil szervezetek a klímatörvény támogatására buzdítanak

2010.01.29.

Budapest, 2010. január 29.: Harminc környezetvédő és szociális civil szervezet aláírásgyűjtést kezdeményezett az éghajlatvédelmi kerettörvény mielőbbi parlamenti elfogadása érdekében. Levelükhöz 2010. február 11-ig várják a civil szervezetek csatlakozását, amelyet az országgyűlési képviselők  számára fognak eljuttatni.
tovább »