Természeti katasztrófáktól igen, éhínségtől és vízhiánytól nem tartanak az emberek

2011.02.17.

Az éghajlatváltozás hatásainak ismertségét kutatta az MTVSZ

Budapest, 2011. február 17: Természeti veszélynek, többek között a jégtakarók olvadásának, környezeti katasztrófáknak és szélsőséges időjárási viszonyoknak tudja be a klímaváltozást a lakosság többsége. Az éghajlatváltozás közvetett, ám mindennapi életünket meghatározó társadalmi és gazdasági hatásaival szinte nem is számolnak az emberek. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Cognative Piac- és Közvéleménykutató Kft. új kutatásából az is kiderül, hogy a lakosság hajlandó áldozni energiatakarékossági beruházásokra, ha a megfelelő kereteket a döntéshozók biztosítják.

tovább »

„Klímatörvény a fenntartható társadalomért” törvénytervezet

2011.02.10.

A rendelkezésünkre álló fosszilis energiaforrások mennyisége véges, azonban jelenleg túlfogyasztásuk jellemző világszerte, így Magyarországon is. A klímatörvény ezt mérsékelné, mégpedig egy társadalmilag igazságosan működő erőforrás kvóta alkalmazásával. Az iránymutató kvóta alapján a zöldpiacon, azaz a környezetbarát termékek és szolgáltatások piacán foghatnánk energiatakarékos ill. megújuló beruházásokba. Amennyiben a beruházáshoz nem lenne elég a megtakarított kvóta, finanszírozását a visszatérülő alap kamatmentesen tenné lehetővé mindenki számára. Megtakarításaink által csökkenthető lenne egyéni fogyasztásunk, a beruházásokkal pedig a hazai kis- és középvállalkozásaink is jól járnának, így mindenki számára előnyöket biztosítana a zöld gazdaságélénkítés.

tovább »

Klímaőrjárat iskoláknak

2011.02.09.

Környezeti nevelés programunk részeként a Közép- magyarországi Zöld Kör együttműködésével 2010-ben is meghirdettük 10-14 éves általános iskolás tanulók számára országos éghajlatvédelmi iskolai programunkat, a Klímaőrjárat vetélkedőt. (2009-ben 434, felső tagozatosokból álló diákcsapat vett részt több mint 400 iskolából.)

A Klímaőrjárat program célja, hogy növelje az általános iskolások ismereteit az energiafelhasználással, az energiahatékonyság és takarékosság lehetőségeivel kapcsolatban. Fontos, hogy megismerjék az energiatermelés ártalmas környezeti hatásait, valamint azt, hogy miként lehet fellépni e problémák megszüntetése érdekében.

tovább »

Önkormányzati együttműködések

2011.01.29.

Önkormányzati együttműködések:
Személyes találkozások, mélyinterjúk alkalmával térképeztük fel az önkormányzatokkal való együttműködési lehetőségeket az éghajlatvédelem területén. 2010-ben a közös programok, projektek szervezése beindult, az ország majd minden megyéjében szerveztünk fórumokat a közös munka tervezésére.

tovább »

Kötelező energiatakarékossági célszám: Ragyogó ötlet, Magyarország!

2011.01.27.
Budapest, 2011. január 27: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Föld Barátai nemzetközi zöldszervezet programja keretében - január 27-én Olajos Péter helyettes államtitkárnak átadott petíciójában - hívta fel a figyelmet arra, hogy a hazai EU Elnökség egyik sikeres zászlóshajója lehetne az EU energiatakarékossági célszám kötelezővé tételének előkészítése. A február 4-i EU csúcs az egyik első lehetőség erre. A célszámhoz viszont a végrehajtását segítő hatékony eszközöket kell rendelni.
tovább »

A történelem legveszélyesebb drogja

2011.01.13.
Ez az anyag nagyobb pusztításra képes, mint az összes többi „drog” együttvéve, melyeket az emberiség valaha használt. Különlegessége, hogy csak közösen tudjuk visszaszorítani. Külön-külön nem lehet lejönni róla.Mit tehetsz most, hogy minél több ember felismerje e függőség problémáját és valami megváltozzon? További információ és játék a blogbejegyzésünkben.
tovább »

Cancún mérlege - A természetvédők szerint a Kiotói Jegyzőkönyv csak lélegeztetőgépre került

2010.12.11.
Cancún, Mexico/Budapest, 2010. december 11: Egy gyenge megállapodás-csomag elfogadásával ért véget az ENSZ klímacsúcs a mexikói Cancúnban. Az eseményt folyamatosan figyelemmel kísérő, Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a megállapodás ugyan megakadályozta a tárgyalások összeomlását, de a legfontosabb, tartalmi része elbukottnak tekinthető.
tovább »

Éghajlatvédelemre oktat a Klímaőrjárat vetélkedő

2010.12.10.
Békapitánynak segíthetnek a versenyző diákok
Budapest, 2010. december 10: A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- magyarországi Zöld Kör idén is meghirdeti 10-14 éves általános iskolás tanulók számára országos éghajlatvédelmi iskolai programját, a Klímaőrjárat vetélkedőt. A négyfordulós megmérettetésen oknyomozás, mese- és novellaírás, valamint társasjáték tervezés során szerezhetnek hasznos ismereteket a diákok a szén-dioxid kibocsátás veszélyeiről, az egészséges, környezetbarát táplálkozásról, az energiatakarékoskodásról és a globális felmelegedésről.
tovább »

Felhívás önkormányzatoknak a legjobb megvalósított éghajlatvédelmi tevékenységért járó díjért

2010.12.03.
Budapest, 2010. december 3: A nemzetközi klímavédelmi tárgyalások eredménytelensége rámutat, hogy a nemzetközi és nemzeti vállalásokon túl, jelentős szerepe van, lehet a helyi, önkéntességen alapuló, éghajlatunk megóvásához kapcsolódó tevékenységnek is. E gondolat alapján alakult meg 20 évvel ezelőtt az Európai Klímaszövetség és tavaly annak magyarországi hálózata, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség.
tovább »

Élőben közvetít Cancúnból a Magyar Természetvédők Szövetsége

2010.11.30.

Magyar-mexikói tudósítóval és interaktív bloggal tájékoztat a Szövetség

Budapest, 2010. november 30: A világ 77 országában aktív zöldhálózat, a nemzetközi Föld Barátai (FoEI) és magyar tagszervezete, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) kiemelten követi a cancúni ENSZ klímakonferenciát és a lakosság közérthető tájékoztatása mellett próbál hatást gyakorolni a résztvevő szakemberekre és politikusokra a megfelelő eredmény érdekében.
tovább »

Fenntarthatóság és éghajlatvédelem témában rendezett ma konferenciát a Magyar Természetvédők Szövetsége

2010.11.26.
Budapest, 2010. november 26: A gazdaság, az energiapolitika, az éghajlatvédelem és a fenntarthatóság összefüggéseiről tartott ma konferenciát a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében. Az előadók felhívták a figyelmet arra, hogy a gazdaság fenntartható fejlődéséhez egy új alapokon nyugvó gazdasági szerkezet megteremtésére van szükség. Jelenleg a világ fosszilis energiaforrásainak felét már elhasználtuk, másik fele pedig nehezen és drágán nyerhető ki. Az előadók szerint a gazdasági és társadalmi életünket úgy kell átszerveznünk, hogy az összhangban legyen a világot eltartó természeti rendszerekkel.
tovább »