Az energiatudatosság körülvesz – az MTVSZ multimédiás pályázata

2011.12.15.
Általános beszédtéma, különösen a téli fűtésszezon idején, hogy meddig nyújtózkodhatunk a jelenlegi energiakészleteink terhére. Mindeközben az európai politikusok és a lakosság is hajlamos alulbecsülni egy olyan erőforrásfelhasználás-csökkentő eszközt, amely akár évi 250 000 Ft-tal is csökkentheti egy magyar háztartás kiadásait, úgy, hogy képes a gazdaság élénkítésére is. E különleges, mégis sokszor hanyagolt eszköz az energiatakarékosság. A Magyar Természetvédők Szövetsége legújabb, kreatív multimédiás pályázata is az energiatudatosságra hívja fel a lakosság és az alkotók figyelmét.
tovább »

Az energiatudatosság körülvesz

2011.12.12.
 

Az energiatudatosság körülvesz - Pályázat
Díjazás: 2012. január 31-én

Szerintünk az energiatakarékosság szexi is lehet. Neked mi jut eszedbe róla?
Van esetleg egy jó sztorid hozzá? Mutasd meg és pályázz! A fődíj egy szabadon felhasználható, 100.000 Ft értékű elektronikai utalvány.


tovább »

Megjelent az EU Erőforrás Hatékonysági Útiterve – merre tart Magyarország?

2011.09.30.

Az MTVSZ szerint a magyar kormánynak is lépéseket kell tennie a természeti erőforrások fogyasztásának csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra az Európai Unió Erőforrás Hatékonysági Útitervét  [1]. A stratégia felhívja az EU tagállamok figyelmét arra, hogy a Föld növekvő népességének igényeinek biztosításához hatékonyabban kell gazdálkodni a véges természeti erőforrásokkal. A Föld Barátai nemzetközi környezetvédő szervezet és hazai képviselője a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) üdvözli a terv megjelenését, ugyanakkor hiányolja belőle a túlzott energiafogyasztást csökkentő sürgős lépéseket.

tovább »

Angol és skót klímatörvény-szakértők Budapesten: a civil és a progresszív üzleti szféra összefogása kulcsfontosságú

2011.06.17.
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) közös gondolkodásra hívta a szociális és zöld civil szervezeteket, a zöldipar képviselőit és a döntéshozókat, a Föld Barátai nemzetközi zöldhálózattal együttműködésben szervezett nemzetközi klímatörvény szemináriumára, Budapesten.
tovább »

Van kiút az energiafüggőségből!

2011.06.08.

A Magyar Természetvédők Szövetsége javaslatai a készülő Nemzeti Energia Stratégiához

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) június 8-án a hazai energiafogyasztást jelképező magasugró-bemutató keretében adta át a Nemzeti Energia Stratégiához készített javaslatait a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére. A Szövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiafüggőségből való szabaduláshoz nem halogathatjuk a teljes gazdasági struktúraváltást, a primer energiafelhasználás fenntartható szintre csökkentését. A Stratégia által tervezett részleges út kevés a megcélzott „fenntarthatóság felé való átmenethez”.

tovább »

Életre kelt a diákok által tervezett Békalandor társasjáték

2011.05.20.

Lezárult az idei Klímaőrjárat vetélkedő

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Közép-magyarországi Zöld Kör (KMZK) május 20-án a budapesti Füvészkertben rendezi meg Klímaőrjárat című, országos, 4 fordulós vetélkedőjének záró megmérettetését és díjkiosztóját. Az elmúlt év decemberében indított programban 163, 10-14 éves diákokból álló csapat vett részt, melyből most 12 csoport versenghet az első helyért.

tovább »

Az Európai Bizottságés az energiatakarékosság ösztönzése: Ej, ráérünk arra még?!

2011.03.08.

Két fontos klíma-energia dokumentumot jelentetett meg ma az Európai Bizottság. Együttesen kirajzolják a képet, hogy hogyan képzeli el Európa energiafogyasztását és éghajlatvédelmét a következõ 40 évben. Az MTVSZ gyorsmérleget készített.

tovább »

Természeti katasztrófáktól igen, éhínségtől és vízhiánytól nem tartanak az emberek

2011.02.17.

Az éghajlatváltozás hatásainak ismertségét kutatta az MTVSZ

Budapest, 2011. február 17: Természeti veszélynek, többek között a jégtakarók olvadásának, környezeti katasztrófáknak és szélsőséges időjárási viszonyoknak tudja be a klímaváltozást a lakosság többsége. Az éghajlatváltozás közvetett, ám mindennapi életünket meghatározó társadalmi és gazdasági hatásaival szinte nem is számolnak az emberek. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Cognative Piac- és Közvéleménykutató Kft. új kutatásából az is kiderül, hogy a lakosság hajlandó áldozni energiatakarékossági beruházásokra, ha a megfelelő kereteket a döntéshozók biztosítják.

tovább »

„Klímatörvény a fenntartható társadalomért” törvénytervezet

2011.02.10.

A rendelkezésünkre álló fosszilis energiaforrások mennyisége véges, azonban jelenleg túlfogyasztásuk jellemző világszerte, így Magyarországon is. A klímatörvény ezt mérsékelné, mégpedig egy társadalmilag igazságosan működő erőforrás kvóta alkalmazásával. Az iránymutató kvóta alapján a zöldpiacon, azaz a környezetbarát termékek és szolgáltatások piacán foghatnánk energiatakarékos ill. megújuló beruházásokba. Amennyiben a beruházáshoz nem lenne elég a megtakarított kvóta, finanszírozását a visszatérülő alap kamatmentesen tenné lehetővé mindenki számára. Megtakarításaink által csökkenthető lenne egyéni fogyasztásunk, a beruházásokkal pedig a hazai kis- és középvállalkozásaink is jól járnának, így mindenki számára előnyöket biztosítana a zöld gazdaságélénkítés.

tovább »

Klímaőrjárat iskoláknak

2011.02.09.

Környezeti nevelés programunk részeként a Közép- magyarországi Zöld Kör együttműködésével 2010-ben is meghirdettük 10-14 éves általános iskolás tanulók számára országos éghajlatvédelmi iskolai programunkat, a Klímaőrjárat vetélkedőt. (2009-ben 434, felső tagozatosokból álló diákcsapat vett részt több mint 400 iskolából.)

A Klímaőrjárat program célja, hogy növelje az általános iskolások ismereteit az energiafelhasználással, az energiahatékonyság és takarékosság lehetőségeivel kapcsolatban. Fontos, hogy megismerjék az energiatermelés ártalmas környezeti hatásait, valamint azt, hogy miként lehet fellépni e problémák megszüntetése érdekében.

tovább »

Önkormányzati együttműködések

2011.01.29.

Önkormányzati együttműködések:
Személyes találkozások, mélyinterjúk alkalmával térképeztük fel az önkormányzatokkal való együttműködési lehetőségeket az éghajlatvédelem területén. 2010-ben a közös programok, projektek szervezése beindult, az ország majd minden megyéjében szerveztünk fórumokat a közös munka tervezésére.

tovább »