Van kiút az energiafüggőségből!

2011.06.08.

A Magyar Természetvédők Szövetsége javaslatai a készülő Nemzeti Energia Stratégiához

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) június 8-án a hazai energiafogyasztást jelképező magasugró-bemutató keretében adta át a Nemzeti Energia Stratégiához készített javaslatait a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére. A Szövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiafüggőségből való szabaduláshoz nem halogathatjuk a teljes gazdasági struktúraváltást, a primer energiafelhasználás fenntartható szintre csökkentését. A Stratégia által tervezett részleges út kevés a megcélzott „fenntarthatóság felé való átmenethez”.

tovább »

Életre kelt a diákok által tervezett Békalandor társasjáték

2011.05.20.

Lezárult az idei Klímaőrjárat vetélkedő

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Közép-magyarországi Zöld Kör (KMZK) május 20-án a budapesti Füvészkertben rendezi meg Klímaőrjárat című, országos, 4 fordulós vetélkedőjének záró megmérettetését és díjkiosztóját. Az elmúlt év decemberében indított programban 163, 10-14 éves diákokból álló csapat vett részt, melyből most 12 csoport versenghet az első helyért.

tovább »

Az Európai Bizottságés az energiatakarékosság ösztönzése: Ej, ráérünk arra még?!

2011.03.08.

Két fontos klíma-energia dokumentumot jelentetett meg ma az Európai Bizottság. Együttesen kirajzolják a képet, hogy hogyan képzeli el Európa energiafogyasztását és éghajlatvédelmét a következõ 40 évben. Az MTVSZ gyorsmérleget készített.

tovább »

Természeti katasztrófáktól igen, éhínségtől és vízhiánytól nem tartanak az emberek

2011.02.17.

Az éghajlatváltozás hatásainak ismertségét kutatta az MTVSZ

Budapest, 2011. február 17: Természeti veszélynek, többek között a jégtakarók olvadásának, környezeti katasztrófáknak és szélsőséges időjárási viszonyoknak tudja be a klímaváltozást a lakosság többsége. Az éghajlatváltozás közvetett, ám mindennapi életünket meghatározó társadalmi és gazdasági hatásaival szinte nem is számolnak az emberek. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Cognative Piac- és Közvéleménykutató Kft. új kutatásából az is kiderül, hogy a lakosság hajlandó áldozni energiatakarékossági beruházásokra, ha a megfelelő kereteket a döntéshozók biztosítják.

tovább »

„Klímatörvény a fenntartható társadalomért” törvénytervezet

2011.02.10.

A rendelkezésünkre álló fosszilis energiaforrások mennyisége véges, azonban jelenleg túlfogyasztásuk jellemző világszerte, így Magyarországon is. A klímatörvény ezt mérsékelné, mégpedig egy társadalmilag igazságosan működő erőforrás kvóta alkalmazásával. Az iránymutató kvóta alapján a zöldpiacon, azaz a környezetbarát termékek és szolgáltatások piacán foghatnánk energiatakarékos ill. megújuló beruházásokba. Amennyiben a beruházáshoz nem lenne elég a megtakarított kvóta, finanszírozását a visszatérülő alap kamatmentesen tenné lehetővé mindenki számára. Megtakarításaink által csökkenthető lenne egyéni fogyasztásunk, a beruházásokkal pedig a hazai kis- és középvállalkozásaink is jól járnának, így mindenki számára előnyöket biztosítana a zöld gazdaságélénkítés.

tovább »

Klímaőrjárat iskoláknak

2011.02.09.

Környezeti nevelés programunk részeként a Közép- magyarországi Zöld Kör együttműködésével 2010-ben is meghirdettük 10-14 éves általános iskolás tanulók számára országos éghajlatvédelmi iskolai programunkat, a Klímaőrjárat vetélkedőt. (2009-ben 434, felső tagozatosokból álló diákcsapat vett részt több mint 400 iskolából.)

A Klímaőrjárat program célja, hogy növelje az általános iskolások ismereteit az energiafelhasználással, az energiahatékonyság és takarékosság lehetőségeivel kapcsolatban. Fontos, hogy megismerjék az energiatermelés ártalmas környezeti hatásait, valamint azt, hogy miként lehet fellépni e problémák megszüntetése érdekében.

tovább »

Önkormányzati együttműködések

2011.01.29.

Önkormányzati együttműködések:
Személyes találkozások, mélyinterjúk alkalmával térképeztük fel az önkormányzatokkal való együttműködési lehetőségeket az éghajlatvédelem területén. 2010-ben a közös programok, projektek szervezése beindult, az ország majd minden megyéjében szerveztünk fórumokat a közös munka tervezésére.

tovább »

Kötelező energiatakarékossági célszám: Ragyogó ötlet, Magyarország!

2011.01.27.
Budapest, 2011. január 27: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Föld Barátai nemzetközi zöldszervezet programja keretében - január 27-én Olajos Péter helyettes államtitkárnak átadott petíciójában - hívta fel a figyelmet arra, hogy a hazai EU Elnökség egyik sikeres zászlóshajója lehetne az EU energiatakarékossági célszám kötelezővé tételének előkészítése. A február 4-i EU csúcs az egyik első lehetőség erre. A célszámhoz viszont a végrehajtását segítő hatékony eszközöket kell rendelni.
tovább »

A történelem legveszélyesebb drogja

2011.01.13.
Ez az anyag nagyobb pusztításra képes, mint az összes többi „drog” együttvéve, melyeket az emberiség valaha használt. Különlegessége, hogy csak közösen tudjuk visszaszorítani. Külön-külön nem lehet lejönni róla.Mit tehetsz most, hogy minél több ember felismerje e függőség problémáját és valami megváltozzon? További információ és játék a blogbejegyzésünkben.
tovább »

Cancún mérlege - A természetvédők szerint a Kiotói Jegyzőkönyv csak lélegeztetőgépre került

2010.12.11.
Cancún, Mexico/Budapest, 2010. december 11: Egy gyenge megállapodás-csomag elfogadásával ért véget az ENSZ klímacsúcs a mexikói Cancúnban. Az eseményt folyamatosan figyelemmel kísérő, Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a megállapodás ugyan megakadályozta a tárgyalások összeomlását, de a legfontosabb, tartalmi része elbukottnak tekinthető.
tovább »

Éghajlatvédelemre oktat a Klímaőrjárat vetélkedő

2010.12.10.
Békapitánynak segíthetnek a versenyző diákok
Budapest, 2010. december 10: A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- magyarországi Zöld Kör idén is meghirdeti 10-14 éves általános iskolás tanulók számára országos éghajlatvédelmi iskolai programját, a Klímaőrjárat vetélkedőt. A négyfordulós megmérettetésen oknyomozás, mese- és novellaírás, valamint társasjáték tervezés során szerezhetnek hasznos ismereteket a diákok a szén-dioxid kibocsátás veszélyeiről, az egészséges, környezetbarát táplálkozásról, az energiatakarékoskodásról és a globális felmelegedésről.
tovább »