Környezeti és társadalmi szempontból átgondolt hitelprogramot akarnak a civilek

2013.04.10.
Hat országos civil szervezet a Nemzeti Bank által bejelentett Növekedési Hitel Program fókuszálását és feltételekhez kötését javasolja a fenntartható fejlődés érdekében. A szervezetek ajánlják a hitelprogram kiterjesztését a nonprofit szervezetek gazdasági tevékenységeire, környezeti és szociális szűrők alkalmazását és a helyi gazdaság fejlesztésére való összpontosítását, valamint a későbbiekben hasonló program megfogalmazását a lakossági energiahatékonysági és megújuló energiás beruházásokra.

tovább »

Nem hagyományos és nem is kívánatos a palagáz Európában

2013.03.18.
A Magyar Természetvédők Szövetsége ma mutatta be a Föld Barátai Európa palagáz-jelentésének magyar kiadását. Az Európai Unióban március 23-ig zajlik egy társadalmi palagáz-konzultáció, amely különösen aktuálissá teszi a tanulmányt.
tovább »

Ezt főzd ki! Legyen az energiatakarékosság a fő hozzávaló a gazdaságélénkítéshez!

2013.03.14.
Kovács Pál klíma-és energiaügyekért felelős államtitkár levelet kapott a Magyar Természetvédők Szövetségétől és kilenc további országos-regionális zöld szervezettől.
tovább »

Energiatakarékossági tippek

2012.09.04.
Már egy kis odafigyeléssel is sok pénzt és energiát spórolhatunk. Ma már szinte 'minden csapból ez folyik', mégis azt látjuk, hogy van még mit tenni ez ügyben, és örülünk, hogy energiatakarékossági tippjeink, az Energiáról okosan c. kiadványunk iránt állandó az érdeklődés standunknál, irodánkban. E megfontolásból állítottuk össze az alábbi anyagunkat, amit rendszeresen bővíteni-frissíteni fogunk, ill. szívesen vesszük energiatakarékossági kérdéseiket-javaslataikat is az eghajlat(kukac)mtvsz.hu emailcímen. Jó böngészést!
tovább »

Most vagy soha: most kell az uniós pénzeket egy rugalmasabb és hatékonyabb gazdaság kialakítására tervezni

2012.06.27.
10 ország civil szervezetei – köztük a magyarországi Független Ökológiai Központ Alapítvány, a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége – az EU találkozók kapcsán arra hívják fel a külügyminiszterek figyelmét: most van lehetőség az EU napirenden levő új költségvetését az alacsony anyag- és energiafelhasználású, jobb teljesítőképességű és rugalmasabb gazdaságba való átmenet szolgálatába állítani. Minden további görcsös ragaszkodás a múlt századi, fosszilis alapú gazdasághoz végzetesen a gazdasági hanyatlás felé lökné Európát. Több civil szervezet hasonló tartalmú levelet írt az EU-csúcsra készülő kormányfőknek is.
tovább »

Megfelelő energiahatékonysági normákkal 38 európai atomerőművet lehetne bezárni

2012.06.21.
A ma megjelent Ecofys szakértői tanulmány rávilágít, hogy hatalmas energiatakarékossági potenciál van az Európai Unióban. Technológia-követő, szigorú energiahatékonysági normák alkalmazásával 600 TWh áramot és ugyanennyi hőenergiát spórolhatnánk meg évente. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint ezzel 38, a paksihoz hasonló atomerőművet be lehetne zárni Európában, és emellett jelentősen csökkenthetnénk az oroszországi gáz importot is.
tovább »

Az EU tagállamok egyik legjobb gazdasági esélye lehet az Energiahatékonysági Irányelv – ha hagyják

2012.06.06.
A friss európai Ecofys jelentés szerint az Európai Unió évente 200 Mrd euró megtakarítást érhetne el az Energiahatékonysági Irányelvvel, ami plusz forrást jelenthetne a komoly pénzügyi válsággal küzdő EU tagállamoknak. A takarékosabb energiafelhasználási rendszerekre történő átálláshoz azonban kezdetekben jelentős ráfordításokra lenne szükség, amitől tart az EU tagországokat képviselő Tanács. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a CEEweb arra hívja fel a figyelmet, hogy a hosszú távú, igen jelentős megtakarítások érdekében szükség van az újszerű gondolkodásra és kezdeti beruházásokra. A szervezetek a hatékonyabb energiafelhasználási rendszerekre történő átálláshoz egy innovatív szabályozó eszközt is ajánlanak.

tovább »

Az „Energiatudatosság körülvesz” pályázat eredményei

2012.01.31.
Köszönjük a pályaműveket és a lelkes szavazatokat! Energiatudatos hétköznapokat kívánunk mindenkinek!

tovább »

Szavazz Te is a legjobbakra január 30-ig!

2012.01.23.
"Az energiatudatosság körülvesz" pályázat közönségszavazása

Az alkotókedvű, környezettudatosan tervező pályázóknak köszönjük a beküldött pályaműveket! Január 30-ig szavazhattok: szerintetek melyik pályaművek közvetítik leginkább az „energiatudatosság” üzenetet. A szavazók között egy 17.000 Ft értékű, multifunkcionális, napelemes töltőt sorsolunk ki.
Szavazás itt
Az eredeti pályázati felhívás itt olvasható
tovább »

Az energiatudatosság körülvesz – az MTVSZ multimédiás pályázata

2011.12.15.
Általános beszédtéma, különösen a téli fűtésszezon idején, hogy meddig nyújtózkodhatunk a jelenlegi energiakészleteink terhére. Mindeközben az európai politikusok és a lakosság is hajlamos alulbecsülni egy olyan erőforrásfelhasználás-csökkentő eszközt, amely akár évi 250 000 Ft-tal is csökkentheti egy magyar háztartás kiadásait, úgy, hogy képes a gazdaság élénkítésére is. E különleges, mégis sokszor hanyagolt eszköz az energiatakarékosság. A Magyar Természetvédők Szövetsége legújabb, kreatív multimédiás pályázata is az energiatudatosságra hívja fel a lakosság és az alkotók figyelmét.
tovább »

Az energiatudatosság körülvesz

2011.12.12.
 

Az energiatudatosság körülvesz - Pályázat
Díjazás: 2012. január 31-én

Szerintünk az energiatakarékosság szexi is lehet. Neked mi jut eszedbe róla?
Van esetleg egy jó sztorid hozzá? Mutasd meg és pályázz! A fődíj egy szabadon felhasználható, 100.000 Ft értékű elektronikai utalvány.


tovább »