Az EU tagállamok egyik legjobb gazdasági esélye lehet az Energiahatékonysági Irányelv – ha hagyják

2012.06.06.
A friss európai Ecofys jelentés szerint az Európai Unió évente 200 Mrd euró megtakarítást érhetne el az Energiahatékonysági Irányelvvel, ami plusz forrást jelenthetne a komoly pénzügyi válsággal küzdő EU tagállamoknak. A takarékosabb energiafelhasználási rendszerekre történő átálláshoz azonban kezdetekben jelentős ráfordításokra lenne szükség, amitől tart az EU tagországokat képviselő Tanács. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a CEEweb arra hívja fel a figyelmet, hogy a hosszú távú, igen jelentős megtakarítások érdekében szükség van az újszerű gondolkodásra és kezdeti beruházásokra. A szervezetek a hatékonyabb energiafelhasználási rendszerekre történő átálláshoz egy innovatív szabályozó eszközt is ajánlanak.

tovább »

Az „Energiatudatosság körülvesz” pályázat eredményei

2012.01.31.
Köszönjük a pályaműveket és a lelkes szavazatokat! Energiatudatos hétköznapokat kívánunk mindenkinek!

tovább »

Szavazz Te is a legjobbakra január 30-ig!

2012.01.23.
"Az energiatudatosság körülvesz" pályázat közönségszavazása

Az alkotókedvű, környezettudatosan tervező pályázóknak köszönjük a beküldött pályaműveket! Január 30-ig szavazhattok: szerintetek melyik pályaművek közvetítik leginkább az „energiatudatosság” üzenetet. A szavazók között egy 17.000 Ft értékű, multifunkcionális, napelemes töltőt sorsolunk ki.
Szavazás itt
Az eredeti pályázati felhívás itt olvasható
tovább »

Az energiatudatosság körülvesz – az MTVSZ multimédiás pályázata

2011.12.15.
Általános beszédtéma, különösen a téli fűtésszezon idején, hogy meddig nyújtózkodhatunk a jelenlegi energiakészleteink terhére. Mindeközben az európai politikusok és a lakosság is hajlamos alulbecsülni egy olyan erőforrásfelhasználás-csökkentő eszközt, amely akár évi 250 000 Ft-tal is csökkentheti egy magyar háztartás kiadásait, úgy, hogy képes a gazdaság élénkítésére is. E különleges, mégis sokszor hanyagolt eszköz az energiatakarékosság. A Magyar Természetvédők Szövetsége legújabb, kreatív multimédiás pályázata is az energiatudatosságra hívja fel a lakosság és az alkotók figyelmét.
tovább »

Az energiatudatosság körülvesz

2011.12.12.
 

Az energiatudatosság körülvesz - Pályázat
Díjazás: 2012. január 31-én

Szerintünk az energiatakarékosság szexi is lehet. Neked mi jut eszedbe róla?
Van esetleg egy jó sztorid hozzá? Mutasd meg és pályázz! A fődíj egy szabadon felhasználható, 100.000 Ft értékű elektronikai utalvány.


tovább »

Megjelent az EU Erőforrás Hatékonysági Útiterve – merre tart Magyarország?

2011.09.30.

Az MTVSZ szerint a magyar kormánynak is lépéseket kell tennie a természeti erőforrások fogyasztásának csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra az Európai Unió Erőforrás Hatékonysági Útitervét  [1]. A stratégia felhívja az EU tagállamok figyelmét arra, hogy a Föld növekvő népességének igényeinek biztosításához hatékonyabban kell gazdálkodni a véges természeti erőforrásokkal. A Föld Barátai nemzetközi környezetvédő szervezet és hazai képviselője a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) üdvözli a terv megjelenését, ugyanakkor hiányolja belőle a túlzott energiafogyasztást csökkentő sürgős lépéseket.

tovább »

Angol és skót klímatörvény-szakértők Budapesten: a civil és a progresszív üzleti szféra összefogása kulcsfontosságú

2011.06.17.
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) közös gondolkodásra hívta a szociális és zöld civil szervezeteket, a zöldipar képviselőit és a döntéshozókat, a Föld Barátai nemzetközi zöldhálózattal együttműködésben szervezett nemzetközi klímatörvény szemináriumára, Budapesten.
tovább »

Van kiút az energiafüggőségből!

2011.06.08.

A Magyar Természetvédők Szövetsége javaslatai a készülő Nemzeti Energia Stratégiához

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) június 8-án a hazai energiafogyasztást jelképező magasugró-bemutató keretében adta át a Nemzeti Energia Stratégiához készített javaslatait a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére. A Szövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiafüggőségből való szabaduláshoz nem halogathatjuk a teljes gazdasági struktúraváltást, a primer energiafelhasználás fenntartható szintre csökkentését. A Stratégia által tervezett részleges út kevés a megcélzott „fenntarthatóság felé való átmenethez”.

tovább »

Életre kelt a diákok által tervezett Békalandor társasjáték

2011.05.20.

Lezárult az idei Klímaőrjárat vetélkedő

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Közép-magyarországi Zöld Kör (KMZK) május 20-án a budapesti Füvészkertben rendezi meg Klímaőrjárat című, országos, 4 fordulós vetélkedőjének záró megmérettetését és díjkiosztóját. Az elmúlt év decemberében indított programban 163, 10-14 éves diákokból álló csapat vett részt, melyből most 12 csoport versenghet az első helyért.

tovább »

Az Európai Bizottságés az energiatakarékosság ösztönzése: Ej, ráérünk arra még?!

2011.03.08.

Két fontos klíma-energia dokumentumot jelentetett meg ma az Európai Bizottság. Együttesen kirajzolják a képet, hogy hogyan képzeli el Európa energiafogyasztását és éghajlatvédelmét a következõ 40 évben. Az MTVSZ gyorsmérleget készített.

tovább »

Természeti katasztrófáktól igen, éhínségtől és vízhiánytól nem tartanak az emberek

2011.02.17.

Az éghajlatváltozás hatásainak ismertségét kutatta az MTVSZ

Budapest, 2011. február 17: Természeti veszélynek, többek között a jégtakarók olvadásának, környezeti katasztrófáknak és szélsőséges időjárási viszonyoknak tudja be a klímaváltozást a lakosság többsége. Az éghajlatváltozás közvetett, ám mindennapi életünket meghatározó társadalmi és gazdasági hatásaival szinte nem is számolnak az emberek. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Cognative Piac- és Közvéleménykutató Kft. új kutatásából az is kiderül, hogy a lakosság hajlandó áldozni energiatakarékossági beruházásokra, ha a megfelelő kereteket a döntéshozók biztosítják.

tovább »