Mutasd meg, mi forog kockán! - Új forgatókönyvíró pályázat az energiafüggőségről

2014.02.09.

Energiafüggőség címszóval írt ki forgatókönyvírói pályázatot a Közép-magyarországi Zöld Kör. Február 28-ig várják a pályaműveket három témában. A legjobb műveket a szervezők összesen 410.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal díjazzák, majd leforgatják.

tovább »

Civil levélkampány és tüntetés a paksi bővítés ellen

2014.01.23.

Hat országos zöld civil szervezet levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, hogy ne támogassák a paksi bővítéssel kapcsolatos megállapodást. A civilek az állampolgárok csatlakozását várják a levélhez és február elsejére tüntetést hirdetettek meg.

tovább »

Felvetések a paksi atomerőmű bővítési terve kapcsán

2014.01.08.

A paksi atomerőmű tervezett bővítéséről rendezett konferenciát az ELTE Humánökológia Szak 2013. december 13-án a Párbeszéd Házában, Sólyom László elnökletével. Az előadó szakemberek jogi, közgazdasági, energiapolitikai, külpolitikai, környezet-gazdálkodási, illetve teológiai szempontok alapján járták körbe minden idők legdrágább hazai beruházásának várható hatásait, költségeit és szükségességét. Az összességében széleskörű társadalmi és tudományos vitát sürgető előadások összefoglalója és anyagai már hozzáférhetőek.

tovább »

Itt az idő dönteni: Élelmet vagy üzemanyagot?

2013.12.11.

Negyvenöt civil szervezet fordult levélben Orbán Viktor miniszterelnökhöz a bioüzemanyagokkal kapcsolatos EU-s döntés előtt, szorgalmazva hogy a közlekedésben felhasznált energia legfeljebb 5%-át tehessék ki az élelmiszer alapú üzemanyagok.

tovább »

Több EU pénzt energiahatékonyságra és környezetre!

2013.11.28.

Látványos akción követelte a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat, hogy Magyarország több EU pénzt költsön az energia megtakarításra és környezeti ügyekre. Az aktivisták egy szigetelt és nem-szigetelt házat jelenítettek meg élőben a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, kifejezve a lakossági energiahatékonysági beruházások fontosságát.


tovább »

Civilek százai vonultak ma ki tiltakozásul a varsói klímacsúcsról

2013.11.21.

Egy nappal a varsói ENSZ klímacsúcs tervezett befejezése előtt, nemzetközi éghajlati aktivisták százai – köztük a Föld Barátai és a Greenpeace – tiltakozásképpen kivonultak a tárgyalásokról.

tovább »

Újságíró műhely: energia és palagáz

2013.11.11.

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2013. november 8-án újságírói ismeretterjesztő háttérbeszélgetést tartott az európai közpénzekből finanszírozott „előremutató” illetve „problémás” energiaprojektekről és az utóbbi években felkapott, egyre nagyobb vitát kavaró nem-hagyományos fosszilis energiaforrás, a palagáz témakörében.

tovább »

Fokozódó éghajlatváltozás – csökkenő biológiai sokféleség

2013.08.28.
A biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás egymásra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az idei száraz nyár és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) friss jelentése is utalnak arra, hogy az éghajlatváltozás komolyan érinti a fajok és az élővilág sokszínűségének csökkenését, ugyanakkor a zöld felületek megóvása segíti kivédeni az éghajlatváltozás negatív hatásait. A szervezet egyúttal felhívja a figyelmet az egyén felelősségére.
tovább »

A Kevesebb Több – Új tanulmány a hulladék hasznosításról és újrahasznosításról

2013.06.26.

A Föld Barátai tagszervezetei és a Sustainable Europe Research Institute gondozásában a REdUSE projekt keretében megjelent új tanulmány három különböző alapanyag – a lítium, az alumínium, és a pamut – példáján keresztül mutatja be, hogy a hulladék gyűjtése, újrahasznosítása, és újra történő használata terén még bőven akad tennivaló Európában az erőforrás hatékonyság javítása érdekében.

tovább »

Az energiapolitika erősítése a május 22-i uniós csúcstalálkozón

2013.05.22.
2013. május 22-én az EU tagállamok vezetői soron kívüli uniós csúcstalálkozón vesznek részt, amelyen az energiapolitika is tárgyalásra kerül. Az energiapolitika erősítése érdekében, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetséggel és a Levegő Munkacsoporttal összefogva levelet küldtünk Orbán Viktor miniszterelnöknek.
tovább »

Környezeti és társadalmi szempontból átgondolt hitelprogramot akarnak a civilek

2013.04.10.
Hat országos civil szervezet a Nemzeti Bank által bejelentett Növekedési Hitel Program fókuszálását és feltételekhez kötését javasolja a fenntartható fejlődés érdekében. A szervezetek ajánlják a hitelprogram kiterjesztését a nonprofit szervezetek gazdasági tevékenységeire, környezeti és szociális szűrők alkalmazását és a helyi gazdaság fejlesztésére való összpontosítását, valamint a későbbiekben hasonló program megfogalmazását a lakossági energiahatékonysági és megújuló energiás beruházásokra.

tovább »