Kettős mércét alkalmaznak az uniós tagállamok az energiaforrásokra

2015.03.20.

Az Európai Tanács ülésén Brüsszelben 28 uniós tagország állam- és kormányfői olyan energia jövőképet támogattak, amely Európát továbbra is függőségben tartaná a fosszilis energiától. Ennek jellemző tünete, hogy óriási gázvezeték-projekteket erőltetnek, itthon pedig bányajáradék-csökkentéssel kedveznek a zsákutcába vezető palagáznak, torzítva ezzel a piaci feltételeket.

tovább »

Palagáz: A nem hagyományos fosszilis energia dilemmája

2015.01.12.

Szövetségünk  2012-től követi az európai palagáz-vitát, együttműködve a Föld Barátai Európával és a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózattal. Regionális/helyi civil szervezetekkel 2012 őszétől kiemelten foglalkozunk a palagáz-tevékenységekkel és azok társadalmi-környezeti-gazdasági hatásaival és erre a lakosság és a döntéshozók figyelmét is felhívjuk.

tovább »

Köszönjük a beérkezett Közösségi Energia jó példákat!

2014.12.16.

A legjobb, példaértékűnek ítélt kezdeményezéseket 2015 januárjától bemutatjuk a Magyar Természetvédők Szövetsége webes felületein és hazai és nemzetközi "Közösségi Energia" rendezvényeken is népszerűsítjük.
Az infolapok beküldői között ma, december 16-án kisorsoltuk az energiatakarékos-napelemes ajándékcsomagot.

tovább »

Kihirdettük az idei Ferencvárosi Klímaőrjárat nyerteseit

2014.12.12.
Megtartottuk a 2014. őszi-téli Ferencvárosi Klímaőrjárat diákvetélkedőnk eredményhirdetését. Az 1. helyezett Baumgartner István (Patrona Hungariae) biciklit, a 2. helyezett Tallér Bence (Molnár Ferenc Általános Iskola) rollert, a 3. helyezett Rózsa Roland (Molnár Ferenc Általános Iskola) görkorcsolyát vihetett így Karácsony előtt haza az oklevél mellett kiváló munkája elismeréseképpen.
tovább »

Közösségi Energia jó példákat keresünk!

2014.11.25.
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a "Közösségi Energia" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! December 15-ig várjuk őket, kérjük, olvassa el felhívásunk!
tovább »

Nincs nemzeti szuverenitás energiabiztonság nélkül: Magyarországnak szüksége van a kötelező uniós energia célokra

2014.10.08.

Magyarországon nőne leginkább az energiabiztonság, ha az Unió jogilag garantált energiahatékonysági és megújuló energia célokat fogad el. Ezért Magyarországnak támogatnia kell e két célszám uniós elfogadását – hívta fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége a tegnapi milánói informális miniszteri találkozó és a múlt heti pozsonyi V4 találkozó (1) apropóján.

tovább »

Klíma- és energiapolitika

2014.08.19.

Hazai és nemzetközi klíma- és energiapolitika, érdekérvényesítés, letölthető szakmai anyagaink


tovább »

Európa: a palagáz-láz nem indokolt!

2014.05.27.
A jogi szabályozás szigorítása szükséges, hogy megelőzzük itthon is a nem hagyományos szénhidrogének, köztük a palagáz kitermelésével járó súlyos környezeti és társadalmi károkat. Ez az üzenete a Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerei által szervezett nemzetközi fórumnak, melyen két rangos argentin palagáz-szakértő osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.
tovább »

Palagáz-láz Argentínában?

2014.05.20.

Hogyan hatott a palagáz-láz Argentínára és lakosaira, mit tanulhatunk Magyarországon a tapasztalatokból?
Fórum meghívó

Palagáz és palaolaj készleteit tekintve Argentína a világ harmadik leggazdagabb országa, a legnagyobb nemzetközi olaj- és gázcégek – köztük a Shell, Total, Chevron – egymással versengve próbálják kiaknázni, a kormányzat támogatásával. Hogyan hatott a palagáz-láz Argentínára és lakosaira, mit tanulhatunk Magyarországon a tapasztalatokból? E kérdésekre ad választ a fórum és két argentin palagáz-szakértője, akik egy Franciaországtól Lengyelországig tartó európai előadói körút részeként látogatnak most Magyarországra, a Föld Barátai és a Bankfigyelő Hálózat szervezésében.

tovább »

Merre tart Európa energia- és klímapolitikája?

2014.03.21.
2014. március 20-tól üléseznek az EU államfői az új 2030-as uniós klíma- és energiacsomagról, ami meghatározza jövőnket. A Föld Barátai Európa és számos más civilszervezet akciót szervezett Brüsszelben, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az eddigi klíma-energia vállalások, alulteljesítések és fosszilis álmegoldások miatt, továbbá megmutassák, hogy főleg a vezetők döntésein múlik, mikor és hogyan lép előre Európa az energiatakarékos, megújuló energián alapuló gazdaság felé.

tovább »

Mutasd meg, mi forog kockán! - Új forgatókönyvíró pályázat az energiafüggőségről

2014.02.09.

Energiafüggőség címszóval írt ki forgatókönyvírói pályázatot a Közép-magyarországi Zöld Kör. Február 28-ig várják a pályaműveket három témában. A legjobb műveket a szervezők összesen 410.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal díjazzák, majd leforgatják.

tovább »