Klíma- és energiapolitika

2014.08.19.

Hazai és nemzetközi klíma- és energiapolitika, érdekérvényesítés, letölthető szakmai anyagaink


tovább »

Európa: a palagáz-láz nem indokolt!

2014.05.27.
A jogi szabályozás szigorítása szükséges, hogy megelőzzük itthon is a nem hagyományos szénhidrogének, köztük a palagáz kitermelésével járó súlyos környezeti és társadalmi károkat. Ez az üzenete a Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerei által szervezett nemzetközi fórumnak, melyen két rangos argentin palagáz-szakértő osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.
tovább »

Palagáz-láz Argentínában?

2014.05.20.

Hogyan hatott a palagáz-láz Argentínára és lakosaira, mit tanulhatunk Magyarországon a tapasztalatokból?
Fórum meghívó

Palagáz és palaolaj készleteit tekintve Argentína a világ harmadik leggazdagabb országa, a legnagyobb nemzetközi olaj- és gázcégek – köztük a Shell, Total, Chevron – egymással versengve próbálják kiaknázni, a kormányzat támogatásával. Hogyan hatott a palagáz-láz Argentínára és lakosaira, mit tanulhatunk Magyarországon a tapasztalatokból? E kérdésekre ad választ a fórum és két argentin palagáz-szakértője, akik egy Franciaországtól Lengyelországig tartó európai előadói körút részeként látogatnak most Magyarországra, a Föld Barátai és a Bankfigyelő Hálózat szervezésében.

tovább »

Merre tart Európa energia- és klímapolitikája?

2014.03.21.
2014. március 20-tól üléseznek az EU államfői az új 2030-as uniós klíma- és energiacsomagról, ami meghatározza jövőnket. A Föld Barátai Európa és számos más civilszervezet akciót szervezett Brüsszelben, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az eddigi klíma-energia vállalások, alulteljesítések és fosszilis álmegoldások miatt, továbbá megmutassák, hogy főleg a vezetők döntésein múlik, mikor és hogyan lép előre Európa az energiatakarékos, megújuló energián alapuló gazdaság felé.

tovább »

Mutasd meg, mi forog kockán! - Új forgatókönyvíró pályázat az energiafüggőségről

2014.02.09.

Energiafüggőség címszóval írt ki forgatókönyvírói pályázatot a Közép-magyarországi Zöld Kör. Február 28-ig várják a pályaműveket három témában. A legjobb műveket a szervezők összesen 410.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal díjazzák, majd leforgatják.

tovább »

Civil levélkampány és tüntetés a paksi bővítés ellen

2014.01.23.

Hat országos zöld civil szervezet levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, hogy ne támogassák a paksi bővítéssel kapcsolatos megállapodást. A civilek az állampolgárok csatlakozását várják a levélhez és február elsejére tüntetést hirdetettek meg.

tovább »

Felvetések a paksi atomerőmű bővítési terve kapcsán

2014.01.08.

A paksi atomerőmű tervezett bővítéséről rendezett konferenciát az ELTE Humánökológia Szak 2013. december 13-án a Párbeszéd Házában, Sólyom László elnökletével. Az előadó szakemberek jogi, közgazdasági, energiapolitikai, külpolitikai, környezet-gazdálkodási, illetve teológiai szempontok alapján járták körbe minden idők legdrágább hazai beruházásának várható hatásait, költségeit és szükségességét. Az összességében széleskörű társadalmi és tudományos vitát sürgető előadások összefoglalója és anyagai már hozzáférhetőek.

tovább »

Itt az idő dönteni: Élelmet vagy üzemanyagot?

2013.12.11.

Negyvenöt civil szervezet fordult levélben Orbán Viktor miniszterelnökhöz a bioüzemanyagokkal kapcsolatos EU-s döntés előtt, szorgalmazva hogy a közlekedésben felhasznált energia legfeljebb 5%-át tehessék ki az élelmiszer alapú üzemanyagok.

tovább »

Több EU pénzt energiahatékonyságra és környezetre!

2013.11.28.

Látványos akción követelte a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat, hogy Magyarország több EU pénzt költsön az energia megtakarításra és környezeti ügyekre. Az aktivisták egy szigetelt és nem-szigetelt házat jelenítettek meg élőben a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, kifejezve a lakossági energiahatékonysági beruházások fontosságát.


tovább »

Civilek százai vonultak ma ki tiltakozásul a varsói klímacsúcsról

2013.11.21.

Egy nappal a varsói ENSZ klímacsúcs tervezett befejezése előtt, nemzetközi éghajlati aktivisták százai – köztük a Föld Barátai és a Greenpeace – tiltakozásképpen kivonultak a tárgyalásokról.

tovább »

Újságíró műhely: energia és palagáz

2013.11.11.

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2013. november 8-án újságírói ismeretterjesztő háttérbeszélgetést tartott az európai közpénzekből finanszírozott „előremutató” illetve „problémás” energiaprojektekről és az utóbbi években felkapott, egyre nagyobb vitát kavaró nem-hagyományos fosszilis energiaforrás, a palagáz témakörében.

tovább »