Növekvő nyomás Nigérián: le kell állítani az olajkitermelő cégek gázégetését

2009.01.15.

Lagos-Brüsszel-Budapest, 2009. január 15.: Míg Európa gázhiánnyal küszködik, addig a Föld Barátai nemzetközi szervezete nyomást próbál gyakorolni a nigériai kormányzatra, hogy az olajkitermelő cégek a továbbiakban ne égethessék el a nigériai gázt. Az országban az olajvállalatok annyi gázt égetnek el, mint amennyi Magyarország teljes gázigénye a téli időszakban.
tovább »

A köz- és magánszféra „közös” beruházásai is csak a magánszférának kedveznek

2009.01.06.

Budapest, 2009. január 6.: A Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat (CEE Bankwatch Network) legújabb jelentése  szerint a Közép-Kelet-Európa országaiban egyre népszerűbbé váló – a köz- és magánszféra együttműködésén alapuló – Public-private partnership (PPP) programok túl gyakran vezetnek túlköltekezéshez. Ezek az infrastrukturális beruházások gyakorlatilag a magánbefektetőknek tesznek jót azzal, hogy garantálják a nyereséget számukra. Ráadásul a programok azt a veszélyt is magukban hordozzák, hogy csak tovább növelik a közszféra elkövetkezendő évtizedekre várható pénzügyi terheit.
tovább »

Feketelistára került 50 európai nagyberuházás

2008.02.25.

Budapest, Brüsszel 2008. február 25. - 50 uniós forrásból megvalósuló káros nagyberuházás – köztük 7 magyarországi - került fel arra a térképre, melyet a Föld Barátai Európa és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat a Magyar Természetvédők Szövetsége közreműködésével készített. A fekete foltokat mutató térkép több mint 5000 milliárd forint összköltségű beruházást tartalmaz, amelyeket az újonnan csatlakozott Európai Uniós országokban terveznek, vagy már meg is valósítottak az Európai Unió Strukturális és Kohéziós Alapjából ill. az Európai Beruházási Bank hiteléből.
tovább »

Ne az olajipart fűtsük, hanem bolygónkat hűtsük

2007.10.19.

Legyen vége az olajipar segélyezésének


Budapest, 2007. október 18. – A Föld Barátai és a Bankfigyelő Hálózat nemzetközi kezdeményezésére több mint 200 civil szervezet - köztük 33 magyar - tiltakozik az ellen, hogy még napjainkban is dollármilliárdokkal támogatják kormányzati intézmények az olajipar terjeszkedését, ezzel jelentősen aláásnak bármilyen, az éghajlatváltozás ellen tett intézkedést.
tovább »

Roncsautó temető a természetvédelmi területek mellett

2007.04.29.

Az Ereco újabb kétséges beruházása

Budapest, 2007. április 27.: Természetvédők aggodalmukat fejezik ki, mert a nemrég radioaktív hulladékszállítási botrányba keveredett Ereco Zrt, az Ócsai Tájvédelmi Körzet mellé akarja telepíteni Magyarország legnagyobb roncsautó feldolgozó üzemét. A telephely kapacitása évi 500 ezer tonna, melynek során 50 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezik.
tovább »

Shell, takarítsd fel! - utcai demonstráció

2007.02.01.

Budapest, 2007. február 1. – A Shell ma jelenti be 2006. évi, várhatóan rekordnagyságú nyereségét. Ezzel egy időben a Magyar Természetvédők Szövetsége arra szólítja fel a Shell-t, hogy nyereségét az általa okozott károk enyhítésére használja fel és tegyen lépéseket a további károk megakadályozására.
tovább »

Közpénzből magánprofit?

2006.10.08.

Petíciót nyújtott be az Európai Parlamenthez a Magyar Természetvédők Szövetsége a győri Árkád bevásárlóközpont ügyében


Budapest, 2006. október 11. – A Magyar Természetvédők Szövetsége petíciót nyújt ma be az Európai Parlamenthez, melyben kéri, hogy a Parlament Petíciós Bizottsága vizsgálja felül az Európai Beruházási Bank hitelét, melyet a győri Árkád bevásárlóközpontnak tervez nyújtani, és javasolja annak visszavonását, mivel a hitel ellentétes az uniós politikákkal és még a bank saját alapokmányával is.
tovább »

Uniós pénzek autópálya építésre: korrupció és természetrombolás haszon nélkül?

2006.10.04.

Budapest, 2006. szeptember 27. – A Magyar Természetvédok Szövetsége levélben fordult az Európai Beruházási Bankhoz azzal a kéréssel, hogy a fontolja meg, finanszírozza-e továbbra is a magyar autópálya-hálózat bovítését. A Magyar Természetvédok Szövetsége szerint az autópálya építésekkel együtt jár a nagy mértéku korrupció, egyértelmuen negatív hatással van környezetünkre, miközben gazdaságélénkíto hatása erosen vitatott.
tovább »

Legyen összhangban a regionális politika pénzalapjainak felhasználása az EU céljaival!

A Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat felhívása a tagállamok felé

Budapest-Brüsszel, 2011. február 18: Az Európai Tanács február 21-i ülése előtt a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) és tagszervezetei, köztük a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) felszólítják az Unió tagállamait, hogy a Kohéziós Politika olyan irányú reformját támogassák, amely az EU fenntarthatósági céljait szolgálja. Az Európai Bizottság és civil szervezetek figyelmeztetik ugynakkor a tagállamokat: az EU céljaival összhangban használják a regionális politika pénzalapjait.

tovább »

Több energiahatékonyságra forduló forrást az EU alapokból!

A Bankfigyelő Hálózat állásfoglalása az Európai Bizottság új költségvetési javaslatával kapcsolatban


Budapest-Brüsszel, 2010. október 21: Az Európai Bizottság október 19-én nyilatkozatot adott ki a 2014-2020-as időszak uniós költségvetésével kapcsolatban. A közpénzek felhasználását vizsgáló Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) a büdzsé ismertetését követően felszólította az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy kötelezzék el magukat a tiszta energia EU alapokból történő támogatása mellett Közép- és Kelet-Európában. [1]
tovább »