Áthatósági ajánlások az MFB részére

2010.07.29.
A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat javaslatokat készített a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) számára, azzal kapcsolatban, hogyan működhetne átláthatóbban az intézmény.
tovább »

Robin Hood adót azonnal!

2010.07.27.
A jelenleg is tapasztalt válságot elsősorban a pénzügyi szektor idézte elő, melynek következtében milliók veszítették el munkahelyüket és szegényedtek el még jobban az egész világon, 100 millióval növelve így az éhezők számát. A pénzügyi rendszer területén működő vállalatok évtizedek óta kihasználják a szabályok rendezetlenségét, ezért elsősorban ők a felelősek a válság kialakulása miatt. Megkerülhetetlen, hogy ezen cégek is kivegyék részüket a krízis kezeléséből, melyre véleményünk szerint a pénzügyi tranzakciós adó lenne a legalkalmasabb.
tovább »

A Magyar Fejlesztési Bank az off-shore lovagok mellett?

2010.07.19.

Ahová az állami kéz nem ér el


Budapest, 2010. július 19: A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a kormány közép és hosszú távú gazdasági fejlesztésének egyik fő mozgatórugója. Ehhez a feladathoz elengedhetetlen a nyílt és átlátható működés és az off-shore központok támogatásokból történő teljes kizárása. Ennek érdekében a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) egy javaslatcsomagot készített a Bank számára.
tovább »

Az Európai Beruházási Bank (EIB) Átláthatósági Politikájának értékelése

2010.06.28.


2009-ben az EIB meghirdette átláthatósági politikájának felülvizsgálatát, mellyel kapcsolatban civilek véleményét is kikérte. A felülvizsgálat egy korábbi döntés értelmében adott időközönként megtörténik, és civil szervezetek két körben (írásban, majd szóban) fogalmazatják meg véleményüket. A Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat összefogva több más nemzetközi civil szervezettel, közös javaslatcsomagot küldött.
tovább »

Az Európai Beruházási Bank által követett hitelezési gyakorlat gátolja az EU koppenhágai törekvéseit

2009.12.03.

Prága, 2009.december 2.:  A Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat által elvégzett vizsgálat szerint az Európai Beruházási Bank energiaszektort érintő hitelezési gyakorlata nem segíti elő az EU koppenhágai csúcs kapcsán vállalt célját, vagyis hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása 20%-kal csökkenjen.
tovább »

Nabucco helyett energiatakarékosság - a természetvédők vitája Kóka Jánossal

2009.11.12.

Budapest, 2009. november 12.: A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat szerint a drága gázvezetékek építése helyett az energiahatékonysági és megújuló energia beruházások segítik az energiafüggőségtől való szabadulást.
tovább »

Megjelent a MOL Éves Jelentésének első, zöldek által értelmezett, alternatív kivonata

2009.09.21.
Budapest, 2009. szeptember 21.: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) megjelentette első, alternatív éves jelentését a Magyar Olaj és Gázipari Nyrt. (MOL) 2008-as tevékenységéről. A jelentés készítése során a szerzők elsősorban arra tették a hangsúlyt, hogy felhívják a figyelmet: a cégóriás a gyakorlati működése során nem szentel elegendő figyelmet saját környezetvédelmi és fenntarthatósági elveinek megvalósítására.
tovább »

Az Európai Beruházási Bank szemet huny a projektjeit megvalósító cégek adóelkerülései felett

2009.06.05.

Budapest, 2009. június 5.: Az Európai Beruházási Bank (EIB) és a világ számos off-shore adóparadicsomának összefonódására hívják fel a figyelmet civil szervezetek. A megkérdőjelezett EIB projektek milliós adóbevételektől fosztanak meg országokat, miközben az európai uniós adófizetők pénzéből valósulnak meg. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és partnere, a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat a mai napon levélben fordult a Pénzügyminisztériumhoz és Erős Jánoshoz, a Magyar Beruházási Bank vezérigazgatójához, hogy többet tudjanak meg a témával kapcsolatos magyar álláspontról.
tovább »

A Shell azonnal szüntesse be a gázégetést! Csatlakozzon Ön is az Internetes levélíró kampányunkhoz!

2009.05.12.

2009. május 26-án az Shell olajipari óriásvállalat bűnrészesként fog részt venni az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Bíróságán az emberi jogok megsértésének ügyében indított sorsdöntő tárgyaláson. A Shellnek számos komoly váddal kell szembenéznie, beleértve az egyik nigériai katonai diktatúrával történő összeesküvést, amely Ken Saro-Wiwa és nyolc aktivista társa kivégzéséért felelős. Ken Saro-Wiwa és társai tömegmozgalmat szerveztek a Shell környezetpusztítása ellen saját szülőföldjük védelmében, az olajban gazdag Niger-delta vidékén. A gázégetés volt az egyik olyan ügy, amely ellen küzdöttek és amely végül a halálukat okozta.
tovább »

Feketelistán 55 uniós nagyberuházás

2009.04.16.

Budapest, Brüsszel 2009. április 16. : Környezetvédő szervezetek egyes EU-s források romboló hatására és a válság következtében felgyorsuló költekezések átgondolására hívják fel a figyelmet. 55 uniós forrásból megvalósuló káros nagyberuházás – köztük 7 magyarországi - került fel arra a térképre, melyet a Föld Barátai Európa és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat a Magyar Természetvédők Szövetsége közreműködésével készített. A fekete foltokat mutató térkép 23 milliárd euró összköltségű beruházást tartalmaz, amelyeket a Közép-Kelet-Európai  országokban terveznek, vagy már meg is valósítottak az Európai Unió Strukturális és Kohéziós Alapjából, illetve az Európai Beruházási Bank hiteléből.
tovább »

Növekvő nyomás Nigérián: le kell állítani az olajkitermelő cégek gázégetését

2009.01.15.

Lagos-Brüsszel-Budapest, 2009. január 15.: Míg Európa gázhiánnyal küszködik, addig a Föld Barátai nemzetközi szervezete nyomást próbál gyakorolni a nigériai kormányzatra, hogy az olajkitermelő cégek a továbbiakban ne égethessék el a nigériai gázt. Az országban az olajvállalatok annyi gázt égetnek el, mint amennyi Magyarország teljes gázigénye a téli időszakban.
tovább »