EBRD - Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank

2011.03.02.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD) 1991-ben alapították, hogy segítséget nyújtson Európa és Közép-Ázsia országaink a gazdasági átmenet során a kommunizmus összeomlása után. Jelenleg 27 országban tevékenykedik. Sajnos rövid története során számos szociálisan és környezetileg káros beruházást támogatott és támogat.

tovább »

Világbank

2011.02.06.

A Világbank a legismertebb nemzetközi pénzügyi intézményt Bretton Woods-ban alapították 1944-ben. Hivatalosan 1946-ban kezdte meg működését. Fejlesztési bankként hiteleket és tanácsokat nyúlt az elmaradott és fejlődő országoknak, csökkentse a szegénységet. Sajnos az elmúlt több mint 60 évben a Bank nem teljesítette küldetését.

tovább »

Konferencia a vízminőség védelemről és az energiafüggőségről

2011.02.04.
Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Fenntarthatóság Felé Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, és a Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat konferenciát rendezett a vízminőséget veszélyeztető tevékenységek és az energiafüggőség kapcsán február 1-jén és 2-án a Parlamentben.
tovább »

Több sebből vérzik az Európai Beruházási Bank „globális hitel” intézményrendszere

2011.01.04.
Budapest, 2011. január 4: A Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) és hazai tagja a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) új kutatást jelentetett meg, mely szerint az Európai Beruházási Bank (EIB) által kis- és közepes vállalkozások (KKV) támogatására létrehozott, több milliárd euró értékű „globális hitel” intézményrendszer több szempontból is kérdéses és számos problémát hordoz.
tovább »

Szakértők és civilek tárgyaltak a panasztételi lehetőségekről és az elszámoltathatóságról

2010.11.25.
A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat közös konferenciát rendezett november 18-19-én. A rendezvényen szakemberek és civilek tárgyaltak a közpénzek felhasználásával finanszírozott projektek során fellépő panasztételi lehetőségekről és elszámoltathatóságról.
tovább »

Megkérdőjelezhetően nagyarányú hiteleket nyújt az EBRD a fosszilis energiafelhasználásra

2010.11.18.
Budapest, 2010. november 18: Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) november 17-én nyilvánosságra hozta a közép-kelet európai országokat is érintő új hitelezési terveit, melyet a nyilatkozatok alapján az "új növekedési irány” elősegítése vezérel. A Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) és tagja, a Magyar Természetvédők Szövetsége felhívja a figyelmet, hogy a fejlesztési banknak a hitelezési tevékenységén keresztül kiemelt felelőssége van a térség fosszilis energiafelhasználásának csökkentésében.
tovább »

Panasztételi lehetőségek és az elszámoltathatóság – konferencia meghívó

2010.11.16.
Szeretettel meghívjuk Önt a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat közös rendezvényére, melynek címe: "Panasztételi lehetőségek és az elszámoltathatóság kérdésköre a közpénzek felhasználásával finanszírozott projektek során".
tovább »

Energiafüggőségi spirálba sodorná hazánkat egy újabb gázvezeték

2010.09.17.
Budapest, 2010. szeptember 17: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) óva inti a kormányt attól, hogy még jobban belesodorja Magyarországot a fosszilis energiafüggőség spiráljába, amely még jobban kiszolgáltatná gazdaságunkat és energiaellátásunkat. A természetvédők éppen ezért a Nabucco gázvezeték mellett az Azerbajdzsánból induló AGRI gázvezeték építését is ellenzik.
tovább »

Áthatósági ajánlások az MFB részére

2010.07.29.
A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat javaslatokat készített a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) számára, azzal kapcsolatban, hogyan működhetne átláthatóbban az intézmény.
tovább »

Robin Hood adót azonnal!

2010.07.27.
A jelenleg is tapasztalt válságot elsősorban a pénzügyi szektor idézte elő, melynek következtében milliók veszítették el munkahelyüket és szegényedtek el még jobban az egész világon, 100 millióval növelve így az éhezők számát. A pénzügyi rendszer területén működő vállalatok évtizedek óta kihasználják a szabályok rendezetlenségét, ezért elsősorban ők a felelősek a válság kialakulása miatt. Megkerülhetetlen, hogy ezen cégek is kivegyék részüket a krízis kezeléséből, melyre véleményünk szerint a pénzügyi tranzakciós adó lenne a legalkalmasabb.
tovább »

A Magyar Fejlesztési Bank az off-shore lovagok mellett?

2010.07.19.

Ahová az állami kéz nem ér el


Budapest, 2010. július 19: A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a kormány közép és hosszú távú gazdasági fejlesztésének egyik fő mozgatórugója. Ehhez a feladathoz elengedhetetlen a nyílt és átlátható működés és az off-shore központok támogatásokból történő teljes kizárása. Ennek érdekében a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) egy javaslatcsomagot készített a Bank számára.
tovább »