Kétes eredményeik ellenére támogatnák az észak-afrikai régiót a közbankok

2011.03.19.

A héten megrendezésre kerülő, Európai Unió vezetői találkozóján az észak-afrikai régióban történtekre reagálva az Európai Bizottság többek között a közbankok gazdasági szerepvállalását erősítené. A Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) és hazai tagja a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint azonban az átláthatatlan hitelezése miatt erősen támadott Európai Beruházási Bank (EIB) és a területen eddig nem tevékenykedő Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) nem alkalmas az átmenet elősegítésére.

tovább »

Európai Beruházási Bank - EIB

2011.03.04.

Az Európai Befektetési Bank (EIB) mára a világ legnagyobb köztulajdonban álló hitelintézményévé vált, mégis csak nagyon kevesen
hallottak róla. Pedig minden évben közel 50 milliárd euró hitelt helyez ki, főleg az Európai Unió tagországaiban. De növekvő mértékben támogat nagyberuházásokat a Mediterrán országokban, Latin-Amerikában, Ázsiában és Afrikában is.

tovább »

EBRD - Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank

2011.03.02.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD) 1991-ben alapították, hogy segítséget nyújtson Európa és Közép-Ázsia országaink a gazdasági átmenet során a kommunizmus összeomlása után. Jelenleg 27 országban tevékenykedik. Sajnos rövid története során számos szociálisan és környezetileg káros beruházást támogatott és támogat.

tovább »

Világbank

2011.02.06.

A Világbank a legismertebb nemzetközi pénzügyi intézményt Bretton Woods-ban alapították 1944-ben. Hivatalosan 1946-ban kezdte meg működését. Fejlesztési bankként hiteleket és tanácsokat nyúlt az elmaradott és fejlődő országoknak, csökkentse a szegénységet. Sajnos az elmúlt több mint 60 évben a Bank nem teljesítette küldetését.

tovább »

Konferencia a vízminőség védelemről és az energiafüggőségről

2011.02.04.
Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Fenntarthatóság Felé Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, és a Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat konferenciát rendezett a vízminőséget veszélyeztető tevékenységek és az energiafüggőség kapcsán február 1-jén és 2-án a Parlamentben.
tovább »

Több sebből vérzik az Európai Beruházási Bank „globális hitel” intézményrendszere

2011.01.04.
Budapest, 2011. január 4: A Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) és hazai tagja a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) új kutatást jelentetett meg, mely szerint az Európai Beruházási Bank (EIB) által kis- és közepes vállalkozások (KKV) támogatására létrehozott, több milliárd euró értékű „globális hitel” intézményrendszer több szempontból is kérdéses és számos problémát hordoz.
tovább »

Szakértők és civilek tárgyaltak a panasztételi lehetőségekről és az elszámoltathatóságról

2010.11.25.
A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat közös konferenciát rendezett november 18-19-én. A rendezvényen szakemberek és civilek tárgyaltak a közpénzek felhasználásával finanszírozott projektek során fellépő panasztételi lehetőségekről és elszámoltathatóságról.
tovább »

Megkérdőjelezhetően nagyarányú hiteleket nyújt az EBRD a fosszilis energiafelhasználásra

2010.11.18.
Budapest, 2010. november 18: Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) november 17-én nyilvánosságra hozta a közép-kelet európai országokat is érintő új hitelezési terveit, melyet a nyilatkozatok alapján az "új növekedési irány” elősegítése vezérel. A Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) és tagja, a Magyar Természetvédők Szövetsége felhívja a figyelmet, hogy a fejlesztési banknak a hitelezési tevékenységén keresztül kiemelt felelőssége van a térség fosszilis energiafelhasználásának csökkentésében.
tovább »

Panasztételi lehetőségek és az elszámoltathatóság – konferencia meghívó

2010.11.16.
Szeretettel meghívjuk Önt a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat közös rendezvényére, melynek címe: "Panasztételi lehetőségek és az elszámoltathatóság kérdésköre a közpénzek felhasználásával finanszírozott projektek során".
tovább »

Energiafüggőségi spirálba sodorná hazánkat egy újabb gázvezeték

2010.09.17.
Budapest, 2010. szeptember 17: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) óva inti a kormányt attól, hogy még jobban belesodorja Magyarországot a fosszilis energiafüggőség spiráljába, amely még jobban kiszolgáltatná gazdaságunkat és energiaellátásunkat. A természetvédők éppen ezért a Nabucco gázvezeték mellett az Azerbajdzsánból induló AGRI gázvezeték építését is ellenzik.
tovább »

Áthatósági ajánlások az MFB részére

2010.07.29.
A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat javaslatokat készített a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) számára, azzal kapcsolatban, hogyan működhetne átláthatóbban az intézmény.
tovább »