Közpénzekből ne terjeszkedhessen a Monsanto!

2012.11.19.

A Monsanto – a világ legnagyobb vetőmag forgalmazó vállalata, egyben a génmódosított növények egyik fő támogatója világszerte – 40 millió dollár támogatásra számít az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD). A világ minden részéről több mint 150 civil szervezet tiltakozik az ellen, hogy az adófizetők pénzén segítsék az óriáscég térségbeli terjeszkedését.

tovább »

Tisztán, zölden is elkölthetők az uniós pénzek

2012.10.17.
Új térkép a környezetet és az embereket szolgáló uniós beruházásokról

A gazdasági és környezeti válság idején a kohéziós politika is irányt mutathat a fenntarthatóságot és a közjót szolgáló, innovatív fejlesztéseknek – állapítja meg a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat, a Föld Barátai Európa és a WWF Európa közös kiadványa, melynek a Magyar Természetvédők Szövetsége is társszerzője. A ma nyilvánosságra hozott térkép [1] olyan – többek között a közösségi közlekedés, a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság terén megvalósult – beruházásokat mutat be, amelyek uniós közpénzek támogatásával a környezet védelméhez és a fenntartható fejlődéshez is hozzájárulnak.
tovább »

EU ALAPOK, TE ÉRTED?

2012.06.27.
Vannak jobb ötleteid az EU-s pénzek elköltésére? Mi most 300.000 Ft-tal díjazzuk!

Van egy jó ötleted, de nincs pénzed, hogy megvalósítsd? Közösségi kerékpárkölcsönző rendszer, közösségi szélkerék a közös áramtermelésért és bevételért, napkollektor vagy napelem a helyi iskola tetejére… Ilyen jellegű projekteket támogat az EU költségvetése. Mostani pályázatunkkal abban szeretnénk segíteni, hogy megvalósíthasd saját ötleteidet!
tovább »

Uniós milliárdok zsákutcába futó beruházásokra

2012.02.02.
Öt magyarországi beruházás is rákerült a káros közép-kelet-európai beruházások új térképére

A Föld Barátai Európa és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat ma közzétett felmérése szerint jelentős környezeti és társadalmi károkat okozhatnak egyes uniós eurómilliárdokkal finanszírozott nagyberuházások.[1] A „bűnös” projektek között öt magyarországi beruházás is szerepel, köztük pl. a folyamatban levő 4-es metró és a tervezett salgótarjáni biomassza erőmű projektje.
tovább »

A világ legnagyobb közbankja az elmúlt négy évben megduplázta a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó hiteleinek összegét

2011.12.15.
A Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat múlt héten nyilvánosságra hozott kutatásából kiderül, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) 2007 és 2010 közötti időszakban 2,8 milliárd euróról 5 milliárd euróra növelte a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó hiteleinek összegét (1).
tovább »

Elbuktak az átláthatósági teszten az európai közbankok, hazánk sem lehet büszke

2011.11.16.
Az angliai "Publish What You Fund” szervezet közzétette átláthatósági tesztjének eredményeit, melynek keretében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Fejlesztési Bank (EIB) átláthatósági indexét [1] is meghatározták. Az eredmények alapján az EIB gyenge, míg az EBRD közepes értékelést kapott, ami azt jelenti, hogy Európa polgárai csak sejthetik, mire költik forrásaikat a közbankok.
tovább »

A Nabucco gázvezeték továbbra is saját, rossz útját tapossa

2011.10.25.

A természetvédők szerint nem indokolt a Nabucco projekt megvalósítása

A Fenntarthatóság Felé Egyesület (FFE) által készített és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), valamint a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) által támogatott, napokban megjelent kiadvány sorra veszi a Nabucco gázvezeték által okozott előnyöket és hátrányokat. Mivel a hátrányokból sokkal több jutott az Európai Bizottság által is támogatott vezetéknek, ezért az anyag végkövetkeztetése egyértelmű: nincs szükség erre a projektre.

tovább »

Goldman Környezetvédelmi Díj - 2011

2011.04.13.
Idén is kiosztották a Goldman Környezetvédelmi Díjat, mely az alulról jövő környezetvédelmi kezdeményezéseket ismeri el. A kitüntetést a világ hat különböző régiójában élő olyan aktivisták kaphatják meg, akik a legsürgetőbb környezetvédelmi problémákkal foglalkoznak, arra motiválva ezzel a helyi közösségeket, hogy vegyenek részt a természetvédelmi tevékenységekben és álljanak ki jogaikért.
tovább »

Civil szervezetek fellépése multinacionális vállalatok pénzügyi manipulációi ellen

2011.04.12.

Öt civil szervezet az OECD irányelvek megsértésének gyanúja miatt panaszt nyújtott be a Glencore International AG és a First Quantum Minerals vállalatok ellen.

2011. április 12-én a SHERPA (Franciaország), a Center for Trade Policy and Development (Zambia), a Berne Declaration (Svájc), a l’Entraide Missionnaire (Kanada) és a Mining Watch (Kanada) panaszt nyújtottak be a svájci és a kanadai nemzeti hatóságokhoz a Glencore International AG és a First Quantum Minerals Ltd. ellen a multinacionális vállalatokra vonatkozó OECD irányelvek megsértésének gyanúja miatt.

tovább »

Kétes eredményeik ellenére támogatnák az észak-afrikai régiót a közbankok

2011.03.19.

A héten megrendezésre kerülő, Európai Unió vezetői találkozóján az észak-afrikai régióban történtekre reagálva az Európai Bizottság többek között a közbankok gazdasági szerepvállalását erősítené. A Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) és hazai tagja a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint azonban az átláthatatlan hitelezése miatt erősen támadott Európai Beruházási Bank (EIB) és a területen eddig nem tevékenykedő Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) nem alkalmas az átmenet elősegítésére.

tovább »

Európai Beruházási Bank - EIB

2011.03.04.

Az Európai Befektetési Bank (EIB) mára a világ legnagyobb köztulajdonban álló hitelintézményévé vált, mégis csak nagyon kevesen
hallottak róla. Pedig minden évben közel 50 milliárd euró hitelt helyez ki, főleg az Európai Unió tagországaiban. De növekvő mértékben támogat nagyberuházásokat a Mediterrán országokban, Latin-Amerikában, Ázsiában és Afrikában is.

tovább »