Csernobil 31: van remény

2017.04.26.

Nem elég az évfordulókon foglalkozni az ukrán atomipar helyzetével

Környezetvédő szervezetek évek óta tartó nyomásának hatására úgy tűnik Ukrajna hajlandó nemzetközi konzultációkba kezdeni elöregedő atomerőművei élettartamának meghosszabbításáról. A történetnek azonban vannak szépséghibái.

A Magyar Természetvédők Szövetsége a csernobili katasztrófa 31. évfordulójára egy online játékot készített, melyben a játékosok egy érdekes élethelyzeten keresztül szerezhetnek információkat az ukrán helyzetről és az atomerőművek élettartamának meghosszabbításáról: https://mtvsz.hu/artemisia/

tovább »

Energiafordulat Magyarországon: Hogyan? szakmai műhelynap

2017.01.18.
A műhelynapon az E3G – nemzetközi független klíma- és energiapolitikai szakértői hálózat –  vendégelőadói segítségével megvizsgáltuk, milyen tanulságokat nyújthat a magyar energiapolitika számára a német energiafordulat (Energiewende). A hazai szakértők az energiahatékonyság, megújuló energiák terén mutatták be a hazai helyzetet, fejlesztési lehetőségeket, vitaindító javaslatokat. A műhelynap előadásai letölthetők alább.
tovább »

Ukrajna nem törődik a biztonsággal és a nemzetközi kötelezettségeivel

2015.12.09.

Már a negyedik szovjet típusú atomreaktorának élettartamát hosszabbította meg

Az ukrajnai hatóságok engedélyezték a Dél-ukrajnai atomerőmű 2. reaktorának élettartam hosszabbítását annak ellenére, hogy harmincháromból huszonnégy biztonsági problémát nem oldottak meg és nemzetközi kötelezettségeiket sem tartják be.

tovább »

Gáz és energiabiztonság

2014.07.23.
A Bankfigyelő Hálózat elemzése a tervezett gázvezetékekről, a kiemelt uniós közérdekű projektekről (PCI) és az energiabiztonsági összefüggésekről.


tovább »

Több EU pénzt energiahatékonyságra és környezetre!

2013.11.28.

Látványos akción követelte a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat, hogy Magyarország több EU pénzt költsön az energia megtakarításra és környezeti ügyekre. Az aktivisták egy szigetelt és nem-szigetelt házat jelenítettek meg élőben a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, kifejezve a lakossági energiahatékonysági beruházások fontosságát.


tovább »

Szénmentesítsük együtt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot!

2013.11.18.

Ma Budapesten tartottunk tiltakozó akciót amiatt, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) továbbra sem hagy fel szennyező szenes projektek hitelezésével, sőt részt vesz a Nemzetközi Szén és Klíma Csúcson, amelyet az ENSZ klímakonferenciájával egy időben tartanak Lengyelországban.

tovább »

Újságíró műhely: energia és palagáz

2013.11.11.

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2013. november 8-án újságírói ismeretterjesztő háttérbeszélgetést tartott az európai közpénzekből finanszírozott „előremutató” illetve „problémás” energiaprojektekről és az utóbbi években felkapott, egyre nagyobb vitát kavaró nem-hagyományos fosszilis energiaforrás, a palagáz témakörében.

tovább »

Shell, takaríts fel magad után!

2013.08.07.
A nigériai Ogonilanden még mindig drámaiak a környezeti körülmények a Shell 50 évig tartó olajkitermelése után. Segíts felszólítani a vállalatot, hogy tegyen végre eleget kötelességének és tisztítsa meg a területet! A Te aláírásodra is szükség van, írd alá petíciónkat most!
Kattints ide bővebb információért!

tovább »

Fórum az Uniós forrásokról – társadalmi vitán a tervek

2013.07.17.
A Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi vitára bocsátotta az Európai Bizottsággal megkötendő Partnerségi Megállapodás tervezetét, amely az EU források 2014-2020 közötti felhasználásának a keretterve. Kulcsfontosságú, hogy a civil szervezetek, önkormányzatok megismerjék és befolyásolják a dokumentumot, hisz ez határozza meg, milyen projektekre lehet pályázni az elkövetkező években.
tovább »

Csere-bere, helyi pénz, közösségi javító műhely

2013.02.19.

Érdekes ötletek az Európai Uniós keretek elköltésére

Nemzetközi konferencia és díjátadó ünnepség

A Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat 2013. február 19-én Brüsszelben, nemzetközi konferencia keretében mutatta be uniós és tagállami döntéshozóknak, valamint civil szervezeteknek azokat az ötleteket, amelyek a 2012-ben nyolc országban (Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Macedónia, Magyarország, Szlovákia) a lakosság és civil szervezetek számára meghirdetett projektötlet-pályázaton díjnyertesek lettek.


tovább »

Érdekes ötletek az Európai Uniós keretek elköltésére

2012.12.11.
Újfent bebizonyosodott, hogy a magyarok igazán kreatívok, ugyanis a nemrég lezárult EU ALAPOK, TE ÉRTED?! pályázatra sok olyan projektötlet érkezett, melynek megvalósítása érdemben járulna hozzá a helyi közösségek fenntartható fejlődéséhez. Többek között olyan elgondolásokkal, mint az önellátó, fenntartható gazdasági rendszer kiépítése a helyi pénz bevezetésének segítségével, vagy a hulladékmennyiség csökkenésének előmozdítása a megunt, kidobásra szánt tárgyak cseréjével és kreatív felhasználásával.

tovább »