Erősebb természetvédelmi intézményrendszert!

2010.08.05.
Budapest, 2010. augusztus 5: A biodiverzitás évében a természetvédelem ereje nem gyöngülhet, sokkal inkább erősíteni kellene azt. Három országos természetvédelmi civil szervezet (MME, MTVSZ, WWF) ezzel az üzenettel fordult nyílt levélben a vidékfejlesztési miniszterhez.
tovább »

Soha nem látott mértékben csökken az élővilág sokfélesége

2010.05.20.

Nagyobb odafigyelésre szólít fel a Magyar Természetvédők Szövetsége az élővilág eltűnésének megállítása érdekében


Budapest, 2010. május 21: A Magyar Természetvédők Szövetsége arra figyelmeztet, hogy az ökoszisztémákat, fajokat és azok genetikai variációit magába foglaló biológiai sokféleség (biodiverzitás) eddig soha nem tapasztalt mértékben csökken. Az élővilág sokszínűségének eltűnése az emberiségre nézve is veszélyes, hiszen az biztosítja az élelemtermeléshez és az egészséges környezethez szükséges erőforrásokat. A Magyar Természetvédők Szövetsége a Nemzetközi Biodiverzitás Évében, a Biodiverzitás Világnapja (május 22.) alkalmából nagyobb odafigyelést szorgalmaz a biológiai sokféleség megőrzése érdekében.
tovább »

Díjnyertes magyar fénykép a Föld Barátai nemzetközi fotóversenyén

2010.04.30.

Fiatal magyar tehetség, Kozsák Rudolf Árpád felvétele bizonyult a legjobbnak nemzetközi partnerünk, a Föld Barátai fotóversenyén. Az „Acting in Solidarity” (Cselekvés a szolidaritás jegyében) és „Building Movements for Change” (Mozgalomépítés a változás érdekében) kategóriákban kihirdetett megmérettetésre 46 országból küldték be műveiket amatőr és profi fotósok egyaránt. Kozsák Rudolf Árpád Critical Mass-on készült felvétele, több mint 700 kép közül nyerte el a „Building Movements for Change” kategória első helyezését.

tovább »

Nem kérnek a madárkás áruházból

2010.03.04.

Bojkott az Auchan ellen


Budapest, 2010. március 4.: Országos bojkottra szólítanak fel civil szervezetek, mert az Auchan Magyarország Kft. kérésükkel ellentétben nem állt el természetromboló áruház-bővítési szándékától.
tovább »

Láthatatlan láp

2009.11.02.

A Dunakeszi tőzegtavak kálváriája, avagy egy állami szintre emelt természetrombolás kórtörténete.

A Dunakeszi-tőzegtavakat Újpest északi határában találjuk, a Dunakeszi-alsó vasútállomással egy vonalban. Korábban a Mogyoródi-pataktól majdnem Dunakesziig húzódott az a mocsaras, lápos terület, amelyek sűrű vegetációját apró tavacskák tarkították. Az eredetileg nagy kiterjedésű nedves területen buja növényzet élt, amely gazdag állatvilágot tartott el. Az ingoványos terület és a nyáron tömeges szúnyogfajok távol tartották az embereket, így a terület élővilága a 90-es évek előtt érintetlen maradt, az idelátogató horgászokon és kirándulókon kívül mások nem zavarták meg a természet csendjét. Ez az értékes élőhely került most veszélybe.
tovább »

Zöldek az erdőtörvény-tervezettel szemben

2008.12.18.
2008. december 16.: 41  környezet- és természetvédő civil szervezet kéri az Országgyűlést, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a Kormány vonja vissza “Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról” szóló törvény-tervezet*. A koncepcionális és tartalmi problémák mellett a zöldek az elégtelen előkészítésre és a társadalmi egyetértések hiányára is felhívták a figyelmet.
tovább »

Megszépült a nagymarosi kerékpáros pihenő

2008.06.10.

Június 5-én néhány kollégánk és a Ricoh Hungary munkatársai  a nagymarosi kerékpáros pihenő felújításával ünnepelte a környezetvédelmi világnapot.
E jeles nap megünneplése 1972-re nyúlik vissza, amikor a Stockholmban ülésező Környezetvédelmi Világkonferencia javasolta az ENSZ-nek, hogy június 5-ét nyilvánítsa a környezetvédelem világnapjának.
„Az embernek alapvető joga van a szabadsághoz, az egyenlőséghez, és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget” – állt a szervezet akkori nyilatkozatában.
tovább »

Magyar Dakar védett területeken a Föld Napján

2008.04.22.

2008. április 22. Környezetvédő és természetvédő civil szervezetek tiltakoznak az ellen, hogy az úgynevezett „Magyar Dakar” ( Central Europe Rally)  mezőnye Európai Uniós védelem alatt álló Natura 2000 területeken* gázoljon át.
Blog a raliról - amiért a környezetvédők beleszóltak.
tovább »

Energiapolitika és természetvédelem konferencia200

2007.09.11.
2007. szeptember 11-én a Magyar Tudományos Akadémián a Szövetség társszervzője volt az "Energiapolitika - Természetvédelem" címmel megrendezett konferenciának. A rendezvény célja többek között az volt, hogy bemutassuk a jelenleg formálódó országos jelentőségű energiapolitikai stratégiák megszületését a természetvédelmi kérdések és feladatok tükrében és meghatározzuk azokat az általános érvényű természetvédelmi szempontokat, amelyek elengedhetetlenek egy országos jelentőségű energiapolitikai koncepció kidolgozása és megvalósítása során.
 
tovább »

Szükség van az önálló Orségi Nemzeti Parkra!

2007.09.06.

Budapest, 2007. szeptember 5.: A Magyar Természetvédők Szövetsége levelet írt Fodor Gábor környezetvédelmi miniszternek az Õrségi Nemzeti Park visszaállítása érdekében.
tovább »

Veszélyben a nemzeti parkok jövoje?

2006.11.28.

Budapest, 2006. november 28.:  A Magyar Természetvédok Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország aggodalmukat fejezik ki a környezet- és természetvédelem intézményrendszerének további gyengítése és a költségvetési megszorítások miatt, amelyek a nemzeti parkok helyzetét is jelentosen megingatták.
tovább »