Láthatatlan láp

2009.11.02.

A Dunakeszi tőzegtavak kálváriája, avagy egy állami szintre emelt természetrombolás kórtörténete.

A Dunakeszi-tőzegtavakat Újpest északi határában találjuk, a Dunakeszi-alsó vasútállomással egy vonalban. Korábban a Mogyoródi-pataktól majdnem Dunakesziig húzódott az a mocsaras, lápos terület, amelyek sűrű vegetációját apró tavacskák tarkították. Az eredetileg nagy kiterjedésű nedves területen buja növényzet élt, amely gazdag állatvilágot tartott el. Az ingoványos terület és a nyáron tömeges szúnyogfajok távol tartották az embereket, így a terület élővilága a 90-es évek előtt érintetlen maradt, az idelátogató horgászokon és kirándulókon kívül mások nem zavarták meg a természet csendjét. Ez az értékes élőhely került most veszélybe.
tovább »

Zöldek az erdőtörvény-tervezettel szemben

2008.12.18.
2008. december 16.: 41  környezet- és természetvédő civil szervezet kéri az Országgyűlést, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a Kormány vonja vissza “Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról” szóló törvény-tervezet*. A koncepcionális és tartalmi problémák mellett a zöldek az elégtelen előkészítésre és a társadalmi egyetértések hiányára is felhívták a figyelmet.
tovább »

Megszépült a nagymarosi kerékpáros pihenő

2008.06.10.

Június 5-én néhány kollégánk és a Ricoh Hungary munkatársai  a nagymarosi kerékpáros pihenő felújításával ünnepelte a környezetvédelmi világnapot.
E jeles nap megünneplése 1972-re nyúlik vissza, amikor a Stockholmban ülésező Környezetvédelmi Világkonferencia javasolta az ENSZ-nek, hogy június 5-ét nyilvánítsa a környezetvédelem világnapjának.
„Az embernek alapvető joga van a szabadsághoz, az egyenlőséghez, és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget” – állt a szervezet akkori nyilatkozatában.
tovább »

Magyar Dakar védett területeken a Föld Napján

2008.04.22.

2008. április 22. Környezetvédő és természetvédő civil szervezetek tiltakoznak az ellen, hogy az úgynevezett „Magyar Dakar” ( Central Europe Rally)  mezőnye Európai Uniós védelem alatt álló Natura 2000 területeken* gázoljon át.
Blog a raliról - amiért a környezetvédők beleszóltak.
tovább »

Energiapolitika és természetvédelem konferencia200

2007.09.11.
2007. szeptember 11-én a Magyar Tudományos Akadémián a Szövetség társszervzője volt az "Energiapolitika - Természetvédelem" címmel megrendezett konferenciának. A rendezvény célja többek között az volt, hogy bemutassuk a jelenleg formálódó országos jelentőségű energiapolitikai stratégiák megszületését a természetvédelmi kérdések és feladatok tükrében és meghatározzuk azokat az általános érvényű természetvédelmi szempontokat, amelyek elengedhetetlenek egy országos jelentőségű energiapolitikai koncepció kidolgozása és megvalósítása során.
 
tovább »

Szükség van az önálló Orségi Nemzeti Parkra!

2007.09.06.

Budapest, 2007. szeptember 5.: A Magyar Természetvédők Szövetsége levelet írt Fodor Gábor környezetvédelmi miniszternek az Õrségi Nemzeti Park visszaállítása érdekében.
tovább »

Veszélyben a nemzeti parkok jövoje?

2006.11.28.

Budapest, 2006. november 28.:  A Magyar Természetvédok Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország aggodalmukat fejezik ki a környezet- és természetvédelem intézményrendszerének további gyengítése és a költségvetési megszorítások miatt, amelyek a nemzeti parkok helyzetét is jelentosen megingatták.
tovább »

Az erdőt jó kezekbe!

2006.06.08.

Tüntetés a honi erdészeti gazdálkodás fenntarthatóvá tételéért


2006. június 8-án Budapesten a Kossuth téren csendes, figyelemfelhívó demonstrációra gyűltek össze az erdőtulajdonosok, az erdészek,  a turisták és a természetvédelmi civil szervezetek.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület (Magyar Természetvédők Szövetsége tagja) által szervezett összejövetel célja az volt, hogy kérjék Gyurcsány Ferenc kormányfőt, befolyásával segítse elő a honi erdészeti gazdálkodás fenntarthatóvá tételét és az erdészeti igazgatás áthelyezését a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz.
tovább »