Faültetéssel a júniusi orkán erejű vihar okozta károk enyhítéséért

2010.11.03.

2010. június 14-én Hajdú-Bihar megye számos pontján óriási vihar tombolt. Tetőket bontva meg és fákat borogatva főként Hajdúböszörmény, Hajdúhadház és Téglás térsége sínylette meg a természeti csapást, több százmillió forintos kárt okozva az ott élőknek. Az MTVSZ tagszervezete, a hajdúböszörményi székhelyű Zöld Kör a vihart követően egy felhívást tett közzé, amelyben felajánlásokat várt a kidőlt és elpusztult fák pótlására. Az összegyűlt adományokból vásárolt facsemetéket önkéntesek segítségével, november 3-án a böszörményi Fürdőkertben ültették el.
tovább »

Green NGOs sent an  open letter to the state secretary of the ministry for rural development

2010.10.07.
MAL Zrt, the company whose red mud storage (tailings pond) caused catastrophy in Veszprém county, Hungary is planning to enlarge his opencast bauxite mines. MTVSZ/Friends of the Earth Hungary and other green NGOs sent an open letter to the state secretary of the ministry for rural development to suspend the environmental permission process for the planned bauxite mine.
tovább »

We need urgent help!

2010.10.07.
The Csalán Environment and Nature Conservation Association − member organization of the MTVSZ/Friends of the Earth Hungary − located in Veszprém appeals for financial support in order to purchase vital health protection devices and protective equipment.
tovább »

Civil szervezetek állásfoglalása a vörösiszappal kapcsolatban

2010.10.07.
Alulírott környezet- és természetvédő civil szervezetek most az emberek egészségének megóvását, a sérültek gyógyítását, a károk elhárítását, illetve a további károk megelőzését tartják a legfontosabbnak a vörösiszap által elöntött településeken. Felhívják a lakosságot, a civil szervezeteket, a vállalatokat, intézményeket, hogy a kormányzati szervekkel közösen segítsék ezen feladatok mielőbbi megvalósítását. Egyúttal együttérzésükről, szolidaritásuktól biztosítják az érintetteket.
tovább »

Zöld szervezetek a MAL Zrt. új bányanyitásának megakadályozását szorgalmazzák

2010.10.07.

Természetvédelmi civil szervezetek nyílt levelet intéztek Illés Zoltán államtitkárhoz


Budapest, 2010. október 7: A MAL Zrt. külszíni bauxitbányáinak bővítését tervezi Nyírád település területén, a „Nyirád I. - bauxit” elnevezésű bányatelken lévő Darvastó VII. és Darvastó VIII. bauxittelep helyszínén. Tizenhat természetvédő civil szervezet nyílt levélben kéri Illés Zoltán államtitkárt, hogy a tervezett bányakapacitás bővítések engedélyezési eljárását függessze fel.
tovább »

Sürgős segítségre van szükség!

2010.10.07.

Az MTVSZ veszprémi tagszervezete, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület felhívással fordul a lakossághoz és kéri, hogy aki tud pénzbeli gyorssegéllyel járuljon hozzá létfontosságú egészség-megőrzési eszközök, védőfelszerelés beszerzéséhez. Az egyesület az érintett települések, elsősorban Devecser és Kolontár önkormányzatával egyeztetve kíván azonnali segítséget nyújtani a vörösiszap-áradat sújtotta területek lakosságának, valamint az ott dolgozóknak.

tovább »

Erősebb természetvédelmi intézményrendszert!

2010.08.05.
Budapest, 2010. augusztus 5: A biodiverzitás évében a természetvédelem ereje nem gyöngülhet, sokkal inkább erősíteni kellene azt. Három országos természetvédelmi civil szervezet (MME, MTVSZ, WWF) ezzel az üzenettel fordult nyílt levélben a vidékfejlesztési miniszterhez.
tovább »

Soha nem látott mértékben csökken az élővilág sokfélesége

2010.05.20.

Nagyobb odafigyelésre szólít fel a Magyar Természetvédők Szövetsége az élővilág eltűnésének megállítása érdekében


Budapest, 2010. május 21: A Magyar Természetvédők Szövetsége arra figyelmeztet, hogy az ökoszisztémákat, fajokat és azok genetikai variációit magába foglaló biológiai sokféleség (biodiverzitás) eddig soha nem tapasztalt mértékben csökken. Az élővilág sokszínűségének eltűnése az emberiségre nézve is veszélyes, hiszen az biztosítja az élelemtermeléshez és az egészséges környezethez szükséges erőforrásokat. A Magyar Természetvédők Szövetsége a Nemzetközi Biodiverzitás Évében, a Biodiverzitás Világnapja (május 22.) alkalmából nagyobb odafigyelést szorgalmaz a biológiai sokféleség megőrzése érdekében.
tovább »

Díjnyertes magyar fénykép a Föld Barátai nemzetközi fotóversenyén

2010.04.30.

Fiatal magyar tehetség, Kozsák Rudolf Árpád felvétele bizonyult a legjobbnak nemzetközi partnerünk, a Föld Barátai fotóversenyén. Az „Acting in Solidarity” (Cselekvés a szolidaritás jegyében) és „Building Movements for Change” (Mozgalomépítés a változás érdekében) kategóriákban kihirdetett megmérettetésre 46 országból küldték be műveiket amatőr és profi fotósok egyaránt. Kozsák Rudolf Árpád Critical Mass-on készült felvétele, több mint 700 kép közül nyerte el a „Building Movements for Change” kategória első helyezését.

tovább »

Nem kérnek a madárkás áruházból

2010.03.04.

Bojkott az Auchan ellen


Budapest, 2010. március 4.: Országos bojkottra szólítanak fel civil szervezetek, mert az Auchan Magyarország Kft. kérésükkel ellentétben nem állt el természetromboló áruház-bővítési szándékától.
tovább »

Láthatatlan láp

2009.11.02.

A Dunakeszi tőzegtavak kálváriája, avagy egy állami szintre emelt természetrombolás kórtörténete.

A Dunakeszi-tőzegtavakat Újpest északi határában találjuk, a Dunakeszi-alsó vasútállomással egy vonalban. Korábban a Mogyoródi-pataktól majdnem Dunakesziig húzódott az a mocsaras, lápos terület, amelyek sűrű vegetációját apró tavacskák tarkították. Az eredetileg nagy kiterjedésű nedves területen buja növényzet élt, amely gazdag állatvilágot tartott el. Az ingoványos terület és a nyáron tömeges szúnyogfajok távol tartották az embereket, így a terület élővilága a 90-es évek előtt érintetlen maradt, az idelátogató horgászokon és kirándulókon kívül mások nem zavarták meg a természet csendjét. Ez az értékes élőhely került most veszélybe.
tovább »