Helyi jelentőségű védett természeti értékek

2011.02.23.
A biodiverzitás csökkenése globális probléma, de elsősorban lokálisan lehet tenni a csökkenés megállításáért. Ehhez a lakosság közreműködése nélkülözhetetlen, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a szemléletformálást ezen a területen, elsősorban a helyi jelentőségű védett természeti értékeken keresztül.
tovább »

Hazai természetvédelmi ügyek

2011.02.23.
A Szövetség folyamatosan nyomon követi a hazai természetvédelmi ügyeket, együttműködik más természetvédő civil szervezetekkel, részt vesz a Vidékfejlesztési Minisztérium által szervezett egyeztetéseken és a természetvédelmi érintettségű véleményezési eljárásokban. 
tovább »

Legyen kiemelt program a vízminőség-védelem az EU elnökség során

2011.02.03.
Budapest, 2011. február 1: Az EU elnökség vízvédelmi lehetőségeiről, vízminőség-védelmi politikáiról, a cianidos bányászat veszélyeiről és a környezeti katasztrófák megelőzéséről is szó esett február 1-jén a Parlamentben rendezett „Vízminőséget veszélyeztető tevékenységek visszaszorítása” című konferencián.
tovább »

Natura 2000

2011.01.01.
A Magyar Természetvédők Szövetsége tagja a Natura 2000 munkacsoportnak, mely 2002-ben alakult a hazai Natura 2000 hálózat létrehozásának folyamatában való civil részvétel megteremtése és összehangolása céljából.

 
tovább »

Faültetéssel a júniusi orkán erejű vihar okozta károk enyhítéséért

2010.11.03.

2010. június 14-én Hajdú-Bihar megye számos pontján óriási vihar tombolt. Tetőket bontva meg és fákat borogatva főként Hajdúböszörmény, Hajdúhadház és Téglás térsége sínylette meg a természeti csapást, több százmillió forintos kárt okozva az ott élőknek. Az MTVSZ tagszervezete, a hajdúböszörményi székhelyű Zöld Kör a vihart követően egy felhívást tett közzé, amelyben felajánlásokat várt a kidőlt és elpusztult fák pótlására. Az összegyűlt adományokból vásárolt facsemetéket önkéntesek segítségével, november 3-án a böszörményi Fürdőkertben ültették el.
tovább »

Green NGOs sent an  open letter to the state secretary of the ministry for rural development

2010.10.07.
MAL Zrt, the company whose red mud storage (tailings pond) caused catastrophy in Veszprém county, Hungary is planning to enlarge his opencast bauxite mines. MTVSZ/Friends of the Earth Hungary and other green NGOs sent an open letter to the state secretary of the ministry for rural development to suspend the environmental permission process for the planned bauxite mine.
tovább »

We need urgent help!

2010.10.07.
The Csalán Environment and Nature Conservation Association − member organization of the MTVSZ/Friends of the Earth Hungary − located in Veszprém appeals for financial support in order to purchase vital health protection devices and protective equipment.
tovább »

Civil szervezetek állásfoglalása a vörösiszappal kapcsolatban

2010.10.07.
Alulírott környezet- és természetvédő civil szervezetek most az emberek egészségének megóvását, a sérültek gyógyítását, a károk elhárítását, illetve a további károk megelőzését tartják a legfontosabbnak a vörösiszap által elöntött településeken. Felhívják a lakosságot, a civil szervezeteket, a vállalatokat, intézményeket, hogy a kormányzati szervekkel közösen segítsék ezen feladatok mielőbbi megvalósítását. Egyúttal együttérzésükről, szolidaritásuktól biztosítják az érintetteket.
tovább »

Zöld szervezetek a MAL Zrt. új bányanyitásának megakadályozását szorgalmazzák

2010.10.07.

Természetvédelmi civil szervezetek nyílt levelet intéztek Illés Zoltán államtitkárhoz


Budapest, 2010. október 7: A MAL Zrt. külszíni bauxitbányáinak bővítését tervezi Nyírád település területén, a „Nyirád I. - bauxit” elnevezésű bányatelken lévő Darvastó VII. és Darvastó VIII. bauxittelep helyszínén. Tizenhat természetvédő civil szervezet nyílt levélben kéri Illés Zoltán államtitkárt, hogy a tervezett bányakapacitás bővítések engedélyezési eljárását függessze fel.
tovább »

Sürgős segítségre van szükség!

2010.10.07.

Az MTVSZ veszprémi tagszervezete, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület felhívással fordul a lakossághoz és kéri, hogy aki tud pénzbeli gyorssegéllyel járuljon hozzá létfontosságú egészség-megőrzési eszközök, védőfelszerelés beszerzéséhez. Az egyesület az érintett települések, elsősorban Devecser és Kolontár önkormányzatával egyeztetve kíván azonnali segítséget nyújtani a vörösiszap-áradat sújtotta területek lakosságának, valamint az ott dolgozóknak.

tovább »

Erősebb természetvédelmi intézményrendszert!

2010.08.05.
Budapest, 2010. augusztus 5: A biodiverzitás évében a természetvédelem ereje nem gyöngülhet, sokkal inkább erősíteni kellene azt. Három országos természetvédelmi civil szervezet (MME, MTVSZ, WWF) ezzel az üzenettel fordult nyílt levélben a vidékfejlesztési miniszterhez.
tovább »