Zöld civilek konkrét javaslatai az új Alkotmányhoz

2011.03.25.
Környezetvédő szervezetek konkrét módosító javaslatokat készítettek az Alkotmány tervezetéhez a Fidesz-KDNP frakciószövetség részére. A civilek továbbra is határozottan kiállnak az egészséges környezethez való jog biztosítása és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának önállósága mellett.
tovább »

Száznégy zöld szervezet javaslatai az új Alkotmányhoz

2011.03.22.
Az új Alkotmány tervezete komoly visszalépéseket tartalmaz a környezet- és egészségvédelem terén a jelenleg hatályos alaptörvényhez képest. Ezt állapította meg száznégy magyar környezet- és természetvédő civil szervezet, amelyek egyúttal konkrét javaslatokat is eljuttattak a parlamenti frakcióknak és az érintett országgyűlési bizottságoknak. Fájó hiány, hogy a tervezet nem rögzíti az egészséges környezethez való jogot, ehelyett az állam környezetvédelmi kötelezettségei kerülnek túlsúlyba, ami azt a veszélyt hordozza magában, hogy a védelem szintje és annak számonkérhetősége bizonytalanná válik.
tovább »

Politikusok és agrárszakemberek tárgyaltak a Nemzeti Vidékstratégiáról

2011.03.10.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) mai, „Civil szervezetek hozzájárulása az agrár- és vidékfejlesztési stratégiához” című konferenciája keretében tárgyalt a készülő Vidékstratégiáról, Ángyán József parlamenti államtitkár, parlamenti politikusok és agrárszakemberek részvételével. A Szövetség időszerűnek és rendkívül sürgetőnek tartja, hogy még ebben a félévben az Országgyűlés elé kerüljön a Nemzeti Vidékstratégia, melynek társadalmi vitája hamarosan elkezdődik.

tovább »

Az emberiség fennmaradását szolgáló normákat az Alkotmányba!

2011.03.02.

A Magyar Természetvédők Szövetsége javaslata az Alkotmányhoz

Az emberiség fennmaradása érdekében a fenntartható társadalom legfontosabb alapelveinek a beemelését szorgalmazza az új Alkotmányba a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). A javaslati anyag felhívja a figyelmet arra is, hogy az emberi faj további létezése érdekében minden egyént felelősség és kötelezettségek terhelnek.

tovább »

Az agroüzemanyag-előállítás ne járjon együtt a biológiai sokféleség pusztításával

2011.02.25.
Az agroüzemanyagok (biodízel, bioetanol) és bioenergia-hordozók iránti növekvő kereslet kielégítése nem járhat együtt azzal, hogy a biológiai sokféleség szempontjából értékes területeket intenzív művelésbe vonjuk. Az Európai Bizottságnak olyan jogszabályi környezetet kellene kialakítania, amely megköveteli, hogy a "zöld" energiaforrások ökológiai lábnyomának vizsgálatakor az élővilág sokszínűségére gyakorolt hatásokat is figyelembe vegyék. Három hazai természetvédő civil szervezet levélben fordult Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszterhez és Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszterhez, hogy hívják fel az Európai Bizottság figyelmét erre az - agroüzemanyagokkal kapcsolatban felmerülő - kockázatra.
tovább »

Idén összeomolhat az állami természetvédelem?

2011.02.25.

Budapest, 2011. február 25: A teljes hazai természetvédelmi igazgatás összeomlását eredményezheti, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium – nyilvánosságra került tervei szerint – több mint 40 százalékkal csökkenti a nemzeti parkok amúgy is szűkös támogatását. A korábbi, 3 milliárd forintos költségvetési juttatás 1,7 milliárdra való csökkentése esetén 2011-től gyakorlatilag megszűnne a természet állami szintű védelme. A kormány tavaly még a természetvédelmi őrszolgálat megerősítését ígérte, idén már lehet, hogy senki sem tud gátat szabni a természetvédelmi károkozásnak, az illegális hulladéklerakásoknak vagy fakivágásoknak.

tovább »

Helyi jelentőségű védett természeti értékek

2011.02.23.
A biodiverzitás csökkenése globális probléma, de elsősorban lokálisan lehet tenni a csökkenés megállításáért. Ehhez a lakosság közreműködése nélkülözhetetlen, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a szemléletformálást ezen a területen, elsősorban a helyi jelentőségű védett természeti értékeken keresztül.
tovább »

Hazai természetvédelmi ügyek

2011.02.23.
A Szövetség folyamatosan nyomon követi a hazai természetvédelmi ügyeket, együttműködik más természetvédő civil szervezetekkel, részt vesz a Vidékfejlesztési Minisztérium által szervezett egyeztetéseken és a természetvédelmi érintettségű véleményezési eljárásokban. 
tovább »

Legyen kiemelt program a vízminőség-védelem az EU elnökség során

2011.02.03.
Budapest, 2011. február 1: Az EU elnökség vízvédelmi lehetőségeiről, vízminőség-védelmi politikáiról, a cianidos bányászat veszélyeiről és a környezeti katasztrófák megelőzéséről is szó esett február 1-jén a Parlamentben rendezett „Vízminőséget veszélyeztető tevékenységek visszaszorítása” című konferencián.
tovább »

Natura 2000

2011.01.01.
A Magyar Természetvédők Szövetsége tagja a Natura 2000 munkacsoportnak, mely 2002-ben alakult a hazai Natura 2000 hálózat létrehozásának folyamatában való civil részvétel megteremtése és összehangolása céljából.

 
tovább »

Faültetéssel a júniusi orkán erejű vihar okozta károk enyhítéséért

2010.11.03.

2010. június 14-én Hajdú-Bihar megye számos pontján óriási vihar tombolt. Tetőket bontva meg és fákat borogatva főként Hajdúböszörmény, Hajdúhadház és Téglás térsége sínylette meg a természeti csapást, több százmillió forintos kárt okozva az ott élőknek. Az MTVSZ tagszervezete, a hajdúböszörményi székhelyű Zöld Kör a vihart követően egy felhívást tett közzé, amelyben felajánlásokat várt a kidőlt és elpusztult fák pótlására. Az összegyűlt adományokból vásárolt facsemetéket önkéntesek segítségével, november 3-án a böszörményi Fürdőkertben ültették el.
tovább »