Vadászat veszélyeztetett fajokra és természetvédőkre?

2011.04.18.

A közelmúltban nagy vihart kavart Semjén Zsolt az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, miniszterelnök-helyettes levele a vidékfejlesztési miniszterhez, amely szerint tegyen vadászhatóvá több védett madár és emlős fajt. Történik ez akkor, amikor az Európai Unió értékelése szerint az elmúlt 10 évben - számos intézkedés ellenében - nem sikerült megállítani a biológiai sokféleség hanyatlását, természeti értékeink pusztulását. Az értékelés kapcsán az Unió világossá tette, hogy a természeti értékek megóvása az Unió prioritásai közé tartozik. 

A kép forrása: Wikipédia

tovább »

Elhibázott az autógyárak támogatása

2011.04.08.

Értelmesebb célokra is lehetne fordítani az adófizetők pénzét, mint autógyárak támogatására, állapította meg a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége annak kapcsán, hogy a magyar kormány jelentős összeggel járul hozzá az Audi és az Opel beruházásaihoz. A kormány bejelentése szerint [1] a két cég összesen 16,7 milliárd forint állami támogatást kap, azonban egyéb tételekkel együtt az összeg jóval nagyobbra rúg.

tovább »

A fukusimai katasztrófa sugárzási hatásai

2011.04.07.

Felhívás a japán kormányhoz

A Föld Barátai Japán küldte az alábbi felhívást, amelyben japán civil szervezetek és állampolgárok fogalmazzák meg a fukusimai baleset kapcsán a kormányhoz intézett követeléseiket. Várják a nemzetközi támogatást a petícióhoz.

tovább »

További alkotmányos garanciákat kérnek a civilek

2011.04.04.
Zöld és csatlakozó szervezetek levelet intéztek az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságához, amelyben a nemzeti konzultáció eredményeire is hivatkozva javasolják, hogy jobban garantálják a jövő nemzedékek érdekeiért felelős alapvető jogi biztos munkájának feltételeit. Emellett többek között kérik, hogy az Alkotmány fogalmazzon meg kötelezettségeket a Kormány számára a társadalommal való együttműködésre.
tovább »

Zöld civilek konkrét javaslatai az új Alkotmányhoz

2011.03.25.
Környezetvédő szervezetek konkrét módosító javaslatokat készítettek az Alkotmány tervezetéhez a Fidesz-KDNP frakciószövetség részére. A civilek továbbra is határozottan kiállnak az egészséges környezethez való jog biztosítása és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának önállósága mellett.
tovább »

Száznégy zöld szervezet javaslatai az új Alkotmányhoz

2011.03.22.
Az új Alkotmány tervezete komoly visszalépéseket tartalmaz a környezet- és egészségvédelem terén a jelenleg hatályos alaptörvényhez képest. Ezt állapította meg száznégy magyar környezet- és természetvédő civil szervezet, amelyek egyúttal konkrét javaslatokat is eljuttattak a parlamenti frakcióknak és az érintett országgyűlési bizottságoknak. Fájó hiány, hogy a tervezet nem rögzíti az egészséges környezethez való jogot, ehelyett az állam környezetvédelmi kötelezettségei kerülnek túlsúlyba, ami azt a veszélyt hordozza magában, hogy a védelem szintje és annak számonkérhetősége bizonytalanná válik.
tovább »

Politikusok és agrárszakemberek tárgyaltak a Nemzeti Vidékstratégiáról

2011.03.10.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) mai, „Civil szervezetek hozzájárulása az agrár- és vidékfejlesztési stratégiához” című konferenciája keretében tárgyalt a készülő Vidékstratégiáról, Ángyán József parlamenti államtitkár, parlamenti politikusok és agrárszakemberek részvételével. A Szövetség időszerűnek és rendkívül sürgetőnek tartja, hogy még ebben a félévben az Országgyűlés elé kerüljön a Nemzeti Vidékstratégia, melynek társadalmi vitája hamarosan elkezdődik.

tovább »

Az emberiség fennmaradását szolgáló normákat az Alkotmányba!

2011.03.02.

A Magyar Természetvédők Szövetsége javaslata az Alkotmányhoz

Az emberiség fennmaradása érdekében a fenntartható társadalom legfontosabb alapelveinek a beemelését szorgalmazza az új Alkotmányba a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). A javaslati anyag felhívja a figyelmet arra is, hogy az emberi faj további létezése érdekében minden egyént felelősség és kötelezettségek terhelnek.

tovább »

Az agroüzemanyag-előállítás ne járjon együtt a biológiai sokféleség pusztításával

2011.02.25.
Az agroüzemanyagok (biodízel, bioetanol) és bioenergia-hordozók iránti növekvő kereslet kielégítése nem járhat együtt azzal, hogy a biológiai sokféleség szempontjából értékes területeket intenzív művelésbe vonjuk. Az Európai Bizottságnak olyan jogszabályi környezetet kellene kialakítania, amely megköveteli, hogy a "zöld" energiaforrások ökológiai lábnyomának vizsgálatakor az élővilág sokszínűségére gyakorolt hatásokat is figyelembe vegyék. Három hazai természetvédő civil szervezet levélben fordult Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszterhez és Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszterhez, hogy hívják fel az Európai Bizottság figyelmét erre az - agroüzemanyagokkal kapcsolatban felmerülő - kockázatra.
tovább »

Idén összeomolhat az állami természetvédelem?

2011.02.25.

Budapest, 2011. február 25: A teljes hazai természetvédelmi igazgatás összeomlását eredményezheti, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium – nyilvánosságra került tervei szerint – több mint 40 százalékkal csökkenti a nemzeti parkok amúgy is szűkös támogatását. A korábbi, 3 milliárd forintos költségvetési juttatás 1,7 milliárdra való csökkentése esetén 2011-től gyakorlatilag megszűnne a természet állami szintű védelme. A kormány tavaly még a természetvédelmi őrszolgálat megerősítését ígérte, idén már lehet, hogy senki sem tud gátat szabni a természetvédelmi károkozásnak, az illegális hulladéklerakásoknak vagy fakivágásoknak.

tovább »

Helyi jelentőségű védett természeti értékek

2011.02.23.
A biodiverzitás csökkenése globális probléma, de elsősorban lokálisan lehet tenni a csökkenés megállításáért. Ehhez a lakosság közreműködése nélkülözhetetlen, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a szemléletformálást ezen a területen, elsősorban a helyi jelentőségű védett természeti értékeken keresztül.
tovább »