Jubileumi Gömörszőlősi Paraszt-Wellness

2012.06.13.
Idén 20. alkalommal várják „ereszd-el-a-hajamat, kolbászból kerítés és (tábor)tűzijáték” jeligével a vizsgaidőszakban és munkában megfáradt kikapcsolódni vágyókat a Gömörszőlősi Paraszt-Wellnessz szervezői.
tovább »

A biológiai sokféleség védelme is szükséges a jólétünkhöz

2012.05.22.
A biodiverzitás megőrzése és egyben a földi élet sokszínűségének védelme mindannyiunk felelőssége az emberiség fennmaradása érdekében. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége a május 22-i Biodiverzitás Világnap apropóján.
tovább »

A biológiai sokféleség megőrzése és a gazdasági válság megoldása csak együtt lehetséges

2012.04.17.
A világ vezetői mára felismerték, hogy az ökológiai, gazdasági és szociális válság egymásból táplálkozik. A Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld Napjához közeledve különösen fontos témának tartja, hogy szó essen a biológiai sokféleség megőrzéséről. A természetvédők azt is hangsúlyozzák, hogy a válság új megközelítéseket eredményezett. Így ma már arra is figyelnünk kell, hogy a gazdasági válság további mélyülésének elkerülése csak a biodiverzitás megőrzésével és a természeti erőforrások fenntartható használatával lehetséges.
tovább »

Farkastörvények a farkasok vadászatában

2011.11.30.
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezete a Nimfea Természetvédelmi Egyesület panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben kérik, hogy a Bizottság vizsgálja felül a szlovákiai farkasvadászat gyakorlatát, mert e nélkül veszélybe kerülhet a szlovák és a környező országokban élő farkaspopuláció. A szervezetek kérik a Bizottságot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, hogy Szlovákia nemzeti jogszabályai és azok alkalmazása feleljenek meg a közösségi jognak.
tovább »

Az anyagi javak túlzott fogyasztása fenyegeti a világ vízkészleteit

2011.11.07.
A Föld Barátai nemzetközi hálózat és hazai szervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége az európai államok pazarló erőforrás-használatára hívja fel ismét a figyelmet. Egy friss tanulmány szerint eltúlzott fogyasztásunk a vízkészletek csökkenésére is drasztikus hatással van: 1 liter palackozott víz előállításához átlagosan 9 liter vizet használunk el ill. összességében 140 liter vízre van szükség egy csésze kávé élvezetéhez.
tovább »

Összeomlás szélén a hazai civil szektor

2011.11.03.

73 civil szervezet nyilatkozatban fordul a Kormányhoz


Több száz civil szervezet és ezzel együtt több ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormányzat tovább csökkenti a szektor támogatására szánt költségvetési forrásokat. Bár a Fidesz-KDNP választási programjában a civil szervezetek megerősítését irányozta elő, a szektor működési feltételei folyamatosan és nagymértékben romlottak az elmúlt másfél évben.
tovább »

77 erdélyi civil szervezet a verespataki Kirnyik-hegy régészeti védelmének visszaállítását követeli

2011.08.04.
A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) verespataki aranybányaterve immár egy évtizede aggodalommal tölti el és intenzíven foglalkoztatja a romániai civil szférát és közvéleményt. A gigantikus bányaterv a kezdetektől fogva számos környezeti, műemlékvédelmi, jogi és emberjogi, gazdasági, erkölcsi problémát és kockázatot vetett fel.
tovább »

Kinek és miért fontos a zöld ombudsman?

2011.07.01.

A válaszadók több mint 90 százalékának fontos a jövő nemzedékek érdekeinek védelme a kormány által kezdeményezett lakossági felmérés szerint. Még akkor is, ha az a jelenben bizonyos áldozatokkal jár. Ha az alkotmányozók ezt a véleményt valóban komolyan figyelembe veszik, akkor nehéz megérteni, hogy miért éppen a jövő nemzedékek sikeresen működő intézményes képviseletét akarják - lényegében - felszámolni a napokban sorra kerülő, az alapvető jogok biztosáról címet viselő, az Országgyűléshez T/3585 számon előterjesztett törvényjavaslattal.

tovább »

Ne menjen szembe a kormány a lakosság véleményével!

2011.06.21.

Ne kapjon szerepet az energiastratégiában az atomenergia!

Tegnap került nyilvánosságra az Ipsos által készített nemzetközi felmérés, amely azt mutatja, világszerte erősen visszaesett az atomenergia támogatottsága. A közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar lakosság 84%-a atomenergia nélkül képzeli el az ország jövőjét. A vizsgálat hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia.

tovább »

Veszélyben a jövő nemzedékek képviselete

2011.06.20.

A Kormány elkészítette és az Országgyűlés elé terjesztette az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslatot. Alulírott civil szervezetek értetlenségünket és tiltakozásunkat fejezzük ki amiatt, hogy a törvényjavaslat fel kívánja számolni az Alaptörvényben még önálló felelősséggel és legitimációval felruházott jövő nemzedékek helyettes biztosa eljárási lehetőségeit, ezáltal veszélyezteti a lakosság egészségét, természeti és épített környezetünk épségét és a jövő nemzedékek érdekeit. A törvényjavaslat jelenlegi változatának elfogadása csökkentené a jogbiztonságot, növelné az emberek kiszolgáltatottságát és kiszámíthatatlanabbá tenné az üzleti környezetet a vállalkozók részére.

tovább »

40 éves a Föld Barátai nemzetközi szervezet

2011.06.16.
Június 15-én ünnepelte a Föld Barátai nemzetközi szervezet fennállásának 40. évfordulóját. A környezetvédelmi csoportokat tömörítő világméretű hálózatnak a Magyar Természetvédők Szövetsége is tagja.
tovább »