Ne menjen szembe a kormány a lakosság véleményével!

2011.06.21.

Ne kapjon szerepet az energiastratégiában az atomenergia!

Tegnap került nyilvánosságra az Ipsos által készített nemzetközi felmérés, amely azt mutatja, világszerte erősen visszaesett az atomenergia támogatottsága. A közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar lakosság 84%-a atomenergia nélkül képzeli el az ország jövőjét. A vizsgálat hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia.

tovább »

Veszélyben a jövő nemzedékek képviselete

2011.06.20.

A Kormány elkészítette és az Országgyűlés elé terjesztette az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslatot. Alulírott civil szervezetek értetlenségünket és tiltakozásunkat fejezzük ki amiatt, hogy a törvényjavaslat fel kívánja számolni az Alaptörvényben még önálló felelősséggel és legitimációval felruházott jövő nemzedékek helyettes biztosa eljárási lehetőségeit, ezáltal veszélyezteti a lakosság egészségét, természeti és épített környezetünk épségét és a jövő nemzedékek érdekeit. A törvényjavaslat jelenlegi változatának elfogadása csökkentené a jogbiztonságot, növelné az emberek kiszolgáltatottságát és kiszámíthatatlanabbá tenné az üzleti környezetet a vállalkozók részére.

tovább »

40 éves a Föld Barátai nemzetközi szervezet

2011.06.16.
Június 15-én ünnepelte a Föld Barátai nemzetközi szervezet fennállásának 40. évfordulóját. A környezetvédelmi csoportokat tömörítő világméretű hálózatnak a Magyar Természetvédők Szövetsége is tagja.
tovább »

A zsebszerződések felszámolását és a vidéki értékek erősítését szorgalmazza az MTVSZ

2011.05.05.

A társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció véleményezése

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) üdvözli a Kormány által társadalmi vitára bocsátott, 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégiai Koncepciót. A stratégia kiemelkedően fontos, hivatalos dokumentum, amelynek szellemiségével, helyzetértékelésével és a vidék jövőjének fő irányaira tett javaslatokkal az MTVSZ messzemenően azonosulni tud. Ugyanakkor a Szövetség elengedhetetlennek tartja, hogy a Vidékstratégia még kiemeltebb szempontként kezelje a vidék népességmegtartó képességének növelését, a természeti erőforrások feletti helyi rendelkezést, valamint számolja fel a zsebszerződéseket.

tovább »

Csernobil, Fukusima és Paks üzenete: új energiapolitikára van szükség

2011.04.26.

Több mint 130 civil szervezet energiapolitikai javaslatai

Huszonöt évvel a csernobili katasztrófa, nyolc évvel a súlyos paksi üzemzavar és a hét hete bekövetkezett súlyos fukusimai baleset után a világ sok országában újraértelmezik az energetika kérdéseit. Április 26-án délelőtt, a csernobili szerencsétlenség 25. évfordulója alkalmából rendezett utcaszínház keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace Magyarország energiapolitikai állásfoglalást adott át Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter részére.

tovább »

Ne lehessen veszélyeztetett fajokra vadászni!

2011.04.22.

A Föld Napján 113 civil szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében tiltakozott a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként védett fajok vadászhatóságát szorgalmazó javaslata ellen.

tovább »

Vadászat veszélyeztetett fajokra és természetvédőkre?

2011.04.18.

A közelmúltban nagy vihart kavart Semjén Zsolt az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, miniszterelnök-helyettes levele a vidékfejlesztési miniszterhez, amely szerint tegyen vadászhatóvá több védett madár és emlős fajt. Történik ez akkor, amikor az Európai Unió értékelése szerint az elmúlt 10 évben - számos intézkedés ellenében - nem sikerült megállítani a biológiai sokféleség hanyatlását, természeti értékeink pusztulását. Az értékelés kapcsán az Unió világossá tette, hogy a természeti értékek megóvása az Unió prioritásai közé tartozik. 

A kép forrása: Wikipédia

tovább »

Elhibázott az autógyárak támogatása

2011.04.08.

Értelmesebb célokra is lehetne fordítani az adófizetők pénzét, mint autógyárak támogatására, állapította meg a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége annak kapcsán, hogy a magyar kormány jelentős összeggel járul hozzá az Audi és az Opel beruházásaihoz. A kormány bejelentése szerint [1] a két cég összesen 16,7 milliárd forint állami támogatást kap, azonban egyéb tételekkel együtt az összeg jóval nagyobbra rúg.

tovább »

A fukusimai katasztrófa sugárzási hatásai

2011.04.07.

Felhívás a japán kormányhoz

A Föld Barátai Japán küldte az alábbi felhívást, amelyben japán civil szervezetek és állampolgárok fogalmazzák meg a fukusimai baleset kapcsán a kormányhoz intézett követeléseiket. Várják a nemzetközi támogatást a petícióhoz.

tovább »

További alkotmányos garanciákat kérnek a civilek

2011.04.04.
Zöld és csatlakozó szervezetek levelet intéztek az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságához, amelyben a nemzeti konzultáció eredményeire is hivatkozva javasolják, hogy jobban garantálják a jövő nemzedékek érdekeiért felelős alapvető jogi biztos munkájának feltételeit. Emellett többek között kérik, hogy az Alkotmány fogalmazzon meg kötelezettségeket a Kormány számára a társadalommal való együttműködésre.
tovább »

Zöld civilek konkrét javaslatai az új Alkotmányhoz

2011.03.25.
Környezetvédő szervezetek konkrét módosító javaslatokat készítettek az Alkotmány tervezetéhez a Fidesz-KDNP frakciószövetség részére. A civilek továbbra is határozottan kiállnak az egészséges környezethez való jog biztosítása és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának önállósága mellett.
tovább »