Az anyagi javak túlzott fogyasztása fenyegeti a világ vízkészleteit

2011.11.07.
A Föld Barátai nemzetközi hálózat és hazai szervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége az európai államok pazarló erőforrás-használatára hívja fel ismét a figyelmet. Egy friss tanulmány szerint eltúlzott fogyasztásunk a vízkészletek csökkenésére is drasztikus hatással van: 1 liter palackozott víz előállításához átlagosan 9 liter vizet használunk el ill. összességében 140 liter vízre van szükség egy csésze kávé élvezetéhez.
tovább »

Összeomlás szélén a hazai civil szektor

2011.11.03.

73 civil szervezet nyilatkozatban fordul a Kormányhoz


Több száz civil szervezet és ezzel együtt több ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormányzat tovább csökkenti a szektor támogatására szánt költségvetési forrásokat. Bár a Fidesz-KDNP választási programjában a civil szervezetek megerősítését irányozta elő, a szektor működési feltételei folyamatosan és nagymértékben romlottak az elmúlt másfél évben.
tovább »

77 erdélyi civil szervezet a verespataki Kirnyik-hegy régészeti védelmének visszaállítását követeli

2011.08.04.
A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) verespataki aranybányaterve immár egy évtizede aggodalommal tölti el és intenzíven foglalkoztatja a romániai civil szférát és közvéleményt. A gigantikus bányaterv a kezdetektől fogva számos környezeti, műemlékvédelmi, jogi és emberjogi, gazdasági, erkölcsi problémát és kockázatot vetett fel.
tovább »

Kinek és miért fontos a zöld ombudsman?

2011.07.01.

A válaszadók több mint 90 százalékának fontos a jövő nemzedékek érdekeinek védelme a kormány által kezdeményezett lakossági felmérés szerint. Még akkor is, ha az a jelenben bizonyos áldozatokkal jár. Ha az alkotmányozók ezt a véleményt valóban komolyan figyelembe veszik, akkor nehéz megérteni, hogy miért éppen a jövő nemzedékek sikeresen működő intézményes képviseletét akarják - lényegében - felszámolni a napokban sorra kerülő, az alapvető jogok biztosáról címet viselő, az Országgyűléshez T/3585 számon előterjesztett törvényjavaslattal.

tovább »

Ne menjen szembe a kormány a lakosság véleményével!

2011.06.21.

Ne kapjon szerepet az energiastratégiában az atomenergia!

Tegnap került nyilvánosságra az Ipsos által készített nemzetközi felmérés, amely azt mutatja, világszerte erősen visszaesett az atomenergia támogatottsága. A közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar lakosság 84%-a atomenergia nélkül képzeli el az ország jövőjét. A vizsgálat hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia.

tovább »

Veszélyben a jövő nemzedékek képviselete

2011.06.20.

A Kormány elkészítette és az Országgyűlés elé terjesztette az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslatot. Alulírott civil szervezetek értetlenségünket és tiltakozásunkat fejezzük ki amiatt, hogy a törvényjavaslat fel kívánja számolni az Alaptörvényben még önálló felelősséggel és legitimációval felruházott jövő nemzedékek helyettes biztosa eljárási lehetőségeit, ezáltal veszélyezteti a lakosság egészségét, természeti és épített környezetünk épségét és a jövő nemzedékek érdekeit. A törvényjavaslat jelenlegi változatának elfogadása csökkentené a jogbiztonságot, növelné az emberek kiszolgáltatottságát és kiszámíthatatlanabbá tenné az üzleti környezetet a vállalkozók részére.

tovább »

40 éves a Föld Barátai nemzetközi szervezet

2011.06.16.
Június 15-én ünnepelte a Föld Barátai nemzetközi szervezet fennállásának 40. évfordulóját. A környezetvédelmi csoportokat tömörítő világméretű hálózatnak a Magyar Természetvédők Szövetsége is tagja.
tovább »

A zsebszerződések felszámolását és a vidéki értékek erősítését szorgalmazza az MTVSZ

2011.05.05.

A társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció véleményezése

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) üdvözli a Kormány által társadalmi vitára bocsátott, 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégiai Koncepciót. A stratégia kiemelkedően fontos, hivatalos dokumentum, amelynek szellemiségével, helyzetértékelésével és a vidék jövőjének fő irányaira tett javaslatokkal az MTVSZ messzemenően azonosulni tud. Ugyanakkor a Szövetség elengedhetetlennek tartja, hogy a Vidékstratégia még kiemeltebb szempontként kezelje a vidék népességmegtartó képességének növelését, a természeti erőforrások feletti helyi rendelkezést, valamint számolja fel a zsebszerződéseket.

tovább »

Csernobil, Fukusima és Paks üzenete: új energiapolitikára van szükség

2011.04.26.

Több mint 130 civil szervezet energiapolitikai javaslatai

Huszonöt évvel a csernobili katasztrófa, nyolc évvel a súlyos paksi üzemzavar és a hét hete bekövetkezett súlyos fukusimai baleset után a világ sok országában újraértelmezik az energetika kérdéseit. Április 26-án délelőtt, a csernobili szerencsétlenség 25. évfordulója alkalmából rendezett utcaszínház keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace Magyarország energiapolitikai állásfoglalást adott át Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter részére.

tovább »

Ne lehessen veszélyeztetett fajokra vadászni!

2011.04.22.

A Föld Napján 113 civil szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében tiltakozott a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként védett fajok vadászhatóságát szorgalmazó javaslata ellen.

tovább »

Vadászat veszélyeztetett fajokra és természetvédőkre?

2011.04.18.

A közelmúltban nagy vihart kavart Semjén Zsolt az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, miniszterelnök-helyettes levele a vidékfejlesztési miniszterhez, amely szerint tegyen vadászhatóvá több védett madár és emlős fajt. Történik ez akkor, amikor az Európai Unió értékelése szerint az elmúlt 10 évben - számos intézkedés ellenében - nem sikerült megállítani a biológiai sokféleség hanyatlását, természeti értékeink pusztulását. Az értékelés kapcsán az Unió világossá tette, hogy a természeti értékek megóvása az Unió prioritásai közé tartozik. 

A kép forrása: Wikipédia

tovább »