Fokozódó éghajlatváltozás – csökkenő biológiai sokféleség

2013.08.28.
A biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás egymásra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az idei száraz nyár és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) friss jelentése is utalnak arra, hogy az éghajlatváltozás komolyan érinti a fajok és az élővilág sokszínűségének csökkenését, ugyanakkor a zöld felületek megóvása segíti kivédeni az éghajlatváltozás negatív hatásait. A szervezet egyúttal felhívja a figyelmet az egyén felelősségére.
tovább »

Hatékony pénzügyi eszközökre van szükség a biológiai sokféleség védelme érdekében

2013.07.10.

A megújuló Nemzeti Biodiverzitás Stratégia friss tervezetének megismerése és megvitatása, valamint a természetvédelem finanszírozási kérdéseinek áttekintése céljából kerekasztal beszélgetést szervezett szakmai partnereivel a Magyar Természetvédők Szövetsége.

tovább »

Biodiverzitás-védelmi svájci-magyar projekt 2012-2013

2013.04.23.

Az MTVSZ és a Pro Natura együttműködésének folytatása a biodiverzitás védelem humán és anyagi forrásainak bővítése érdekében

Projekt időtartama: 2013. április 1 – 2013 augusztus 30.

E projekt tovább erősíti a partnerséget a két szervezet között és új területeken alakít ki együttműködést a közös cél érdekében. Egyrészt a társadalmi részvétel, önkéntesség szélesítését célozza, másrészt elő kívánja segíteni, hogy növekedjenek Magyarországon a biológiai sokféleség megőrzéséhez szükséges anyagi források, javuljon azok költség-hatékony felhasználása. Ez utóbbit részben a hatékony svájci program-finanszírozások megismerésével, hazai alkalmazásának elősegítésével, illetve az EU-s források ezen célú bővítési lehetőségeinek megvizsgálásával, és javaslatok kidolgozásával tervezzük. Tevékenységek: tanulmányút, civil javaslatok készítése biodiverzitás-védelmi finanszírozásra, képzés az önkéntességről, tagszervezeti önkéntes akciók, sajtómunka. TPPA/2012/09/19 projekt.

-------------------------------------------------------------------

Az MTVSZ és a Pro Natura együttműködésének erősítése a biológiai sokféleség megőrzése területén

Projekt időtartama: 2012. március 1 – 2013 május 31.

A tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy a társadalom és a döntéshozók szélesebb köre megértse: a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma szolgáltatások megőrzése napjaink egyik legfontosabb gazdasági érdeke, enélkül a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése nem lehetséges. A svájci partner hazájában és nemzetközi szinten is elismert természetvédő szervezet, a Föld Barátai svájci tagja.

 A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg (TPPA/2011/09/14).

tovább »

A biológiai sokféleség megőrzésének alapfeltétele egy új Nemzeti Biodiverzitás Stratégia

2013.04.23.
A Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megújításáról szervezett kerekasztal beszélgetést a Magyar Természetvédők Szövetsége és állami partnerei. A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a biológiai sokféleség minden eddiginél nagyobb mértékben pusztul és a jelenlegi gazdasági, jogi szabályozó eszközeink nem biztosítanak megfelelő védelmet a romlás megállítására. Megfelelő szándékra és cselekvésre van szükség a társadalom és a döntéshozók részéről ahhoz, hogy a létünk alapjait nyújtó biológiai sokféleséget megóvjuk és az ehhez szükséges törvényi szabályozás egy új Nemzeti Biodiverzitás Stratégia formájában megvalósuljon.
tovább »

ÖKOklikk, és könnyen rákattanhatsz te is a környezetedre!

2013.04.02.
A napokban elindult ÖKOKlikk portál egy új, izgalmas és hiánypótló internetes közösségépítő kezdeményezés azoknak, akik az egészséges élet és a zöld témák iránt érdeklődnek. Az okoklikk.hu létrehozásával az volt a célunk, hogy látogatóink játékosan ismerkedjenek a fenntartható életmóddal, okosodjanak, barátkozzanak egymással és a témával, tudásukat megosszák és ezáltal saját hétköznapi életüket zöldebbé tegyék.
tovább »

Országos konferencia a biológiai sokféleség megőrzésének elősegítésére

2012.11.06.
Az élővilág változatosságának megőrzéséről tartott konferenciát a Magyar Természetvédők Szövetsége a Vidékfejlesztési Minisztériummal közösen 2012. november 6-án. A rendezvény apropóját az adta, hogy több mint 170 ország részvételével világszintű csúcstalálkozót rendeztek a Biológiai Sokféleség Egyezmény döntéshozó szervei két héttel ezelőtt Indiában.
tovább »

Jubileumi Gömörszőlősi Paraszt-Wellness

2012.06.13.
Idén 20. alkalommal várják „ereszd-el-a-hajamat, kolbászból kerítés és (tábor)tűzijáték” jeligével a vizsgaidőszakban és munkában megfáradt kikapcsolódni vágyókat a Gömörszőlősi Paraszt-Wellnessz szervezői.
tovább »

A biológiai sokféleség védelme is szükséges a jólétünkhöz

2012.05.22.
A biodiverzitás megőrzése és egyben a földi élet sokszínűségének védelme mindannyiunk felelőssége az emberiség fennmaradása érdekében. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége a május 22-i Biodiverzitás Világnap apropóján.
tovább »

A biológiai sokféleség megőrzése és a gazdasági válság megoldása csak együtt lehetséges

2012.04.17.
A világ vezetői mára felismerték, hogy az ökológiai, gazdasági és szociális válság egymásból táplálkozik. A Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld Napjához közeledve különösen fontos témának tartja, hogy szó essen a biológiai sokféleség megőrzéséről. A természetvédők azt is hangsúlyozzák, hogy a válság új megközelítéseket eredményezett. Így ma már arra is figyelnünk kell, hogy a gazdasági válság további mélyülésének elkerülése csak a biodiverzitás megőrzésével és a természeti erőforrások fenntartható használatával lehetséges.
tovább »

Farkastörvények a farkasok vadászatában

2011.11.30.
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezete a Nimfea Természetvédelmi Egyesület panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben kérik, hogy a Bizottság vizsgálja felül a szlovákiai farkasvadászat gyakorlatát, mert e nélkül veszélybe kerülhet a szlovák és a környező országokban élő farkaspopuláció. A szervezetek kérik a Bizottságot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, hogy Szlovákia nemzeti jogszabályai és azok alkalmazása feleljenek meg a közösségi jognak.
tovább »

Az anyagi javak túlzott fogyasztása fenyegeti a világ vízkészleteit

2011.11.07.
A Föld Barátai nemzetközi hálózat és hazai szervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége az európai államok pazarló erőforrás-használatára hívja fel ismét a figyelmet. Egy friss tanulmány szerint eltúlzott fogyasztásunk a vízkészletek csökkenésére is drasztikus hatással van: 1 liter palackozott víz előállításához átlagosan 9 liter vizet használunk el ill. összességében 140 liter vízre van szükség egy csésze kávé élvezetéhez.
tovább »