Meglepő kormányzati válasz a nemzeti park igazgatóságok vagyonkezeléséről

2015.02.09.
A három legnagyobb hazai természetvédelmi szervezet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország 2014. november 20-án levelet intézett a kormányhoz azon kormányzati döntési folyamat kapcsán, amely során 50 ezer hektár védett terület vagyonkezelése a nemzeti park igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) kerülhet.
tovább »

Lejtmenetben a természetvédelem

2015.01.28.
Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, és a WWF Magyarország megítélése szerint a hazai természetvédelemben zajló átalakítások egyre inkább rontják a szektor létezésének feltételeit. Véleményünk szerint az utóbbi bő évtizedben folyamatosan csökkennek az ágazat lehetőségei, és gyengül stratégiai jelentősége. Mindez annak ellenére történik, hogy a természetvédelmi problémák tünetei egyre markánsabban követelik a megfelelő társadalmi választ.
tovább »

Száznál több szervezet lép fel a nemzeti parki földek védelmében

2014.12.10.
Ma tárgyalja a kormány a védett területek vagyonkezelésének ügyét. Százhat civil szervezet csatlakozott az országos természetvédelmi szervezetek kezdeményezéséhez, hogy a Kormány kedvező döntését kérve megelőzzék a természetvédelem helyzetének további gyengülését.
tovább »

Álljunk ki együtt a magyar természetért!

2014.12.04.

Hozzuk létre a Magyar Természet Napját!

A mai napon Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete – a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország  - aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. Célunk, egy új társadalmi mozgalmat indítani és ennek szimbólumaként kezdeményezni, hogy létrejöjjön a Magyar Természet Napja. A természeti értékeink iránti tiszteletet szimbolizálja majd ez a kitüntetett nap, amelyen mindannyiunk közös kincsét, és jólétünk zálogát ünnepeljük: a természetet.
tovább »

Közjavak védelme helyett gazdasági előnyök?

2014.11.20.

Egy a napokban született kormányzati döntés értelmében a nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésben lévő védett természeti területek közel 20%-a – mintegy 50 ezer hektár - a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez kerül. A döntés Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezetét közös fellépésre készteti. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország komor jövőképet vetít előre a döntésre hivatkozva, mely hosszútávon a magyar gazdasági érdekekkel is szemben áll.

tovább »

Vizes élőhelyek vízpótlásának javítása

2014.11.03.

Megkezdődtek a vizes élőhelyek vízpótlását célzó beruházások az Aggteleki Nemzeti Park területén, amelyek középpontjában a Bodrogzug vízellátásának javítása, valamint szabályozhatóvá tétele - ezáltal természeti állapotának hatékony megőrzése és helyreállítása - áll.

tovább »

25 éves születésnapunkat ünnepeltük

2014.09.12.
A Szövetség szokásához hűen érdekes és tartalmas szakmai programokat kínált a Fővárosi Állatkertben tartott jubileumi ünnepségen. A jeles nap alkalmából arra hívtuk fel a figyelmet, hogy csakis az értékközpontú gondolkodás, a természetet óvó, mértékletes életmód ad esélyt a boldog és tartalmas életre.
tovább »

2013-mas Zöld Kör jelentés

2014.04.01.
Megjelent a Zöld Kör 2013-mas éves jelentése. 2014-es programjaikat pedig eseménynaptárunkban találhatjátok.
tovább »

Élj a helyi lehetőségekkel!

2014.03.28.

Környezetvédő civil szervezetek fenntartható életmóddal kapcsolatos szemléletformáló programot indítanak a Dunántúlon. Vas megyében, az Őrségben a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesület, a Rába-vidéken a Pro Natura St.Gotthard egyesület szervezi a rendezvényeket a Magyar Természetvédők Szövetsége szakmai támogatásával.


tovább »

Párbeszéd a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia (2014-2020) tervezetéről

2013.10.09.
MEGHÍVÓ

Országos Konferencia a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-magyarországi Zöld Kör közös szervezésében, melyre tisztelettel meghívjuk!
tovább »

Fokozódó éghajlatváltozás – csökkenő biológiai sokféleség

2013.08.28.
A biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás egymásra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az idei száraz nyár és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) friss jelentése is utalnak arra, hogy az éghajlatváltozás komolyan érinti a fajok és az élővilág sokszínűségének csökkenését, ugyanakkor a zöld felületek megóvása segíti kivédeni az éghajlatváltozás negatív hatásait. A szervezet egyúttal felhívja a figyelmet az egyén felelősségére.
tovább »