Közjavak védelme helyett gazdasági előnyök?

2014.11.20.

Egy a napokban született kormányzati döntés értelmében a nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésben lévő védett természeti területek közel 20%-a – mintegy 50 ezer hektár - a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez kerül. A döntés Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezetét közös fellépésre készteti. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország komor jövőképet vetít előre a döntésre hivatkozva, mely hosszútávon a magyar gazdasági érdekekkel is szemben áll.

tovább »

Vizes élőhelyek vízpótlásának javítása

2014.11.03.

Megkezdődtek a vizes élőhelyek vízpótlását célzó beruházások az Aggteleki Nemzeti Park területén, amelyek középpontjában a Bodrogzug vízellátásának javítása, valamint szabályozhatóvá tétele - ezáltal természeti állapotának hatékony megőrzése és helyreállítása - áll.

tovább »

25 éves születésnapunkat ünnepeltük

2014.09.12.
A Szövetség szokásához hűen érdekes és tartalmas szakmai programokat kínált a Fővárosi Állatkertben tartott jubileumi ünnepségen. A jeles nap alkalmából arra hívtuk fel a figyelmet, hogy csakis az értékközpontú gondolkodás, a természetet óvó, mértékletes életmód ad esélyt a boldog és tartalmas életre.
tovább »

2013-mas Zöld Kör jelentés

2014.04.01.
Megjelent a Zöld Kör 2013-mas éves jelentése. 2014-es programjaikat pedig eseménynaptárunkban találhatjátok.
tovább »

Élj a helyi lehetőségekkel!

2014.03.28.

Környezetvédő civil szervezetek fenntartható életmóddal kapcsolatos szemléletformáló programot indítanak a Dunántúlon. Vas megyében, az Őrségben a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesület, a Rába-vidéken a Pro Natura St.Gotthard egyesület szervezi a rendezvényeket a Magyar Természetvédők Szövetsége szakmai támogatásával.


tovább »

Párbeszéd a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia (2014-2020) tervezetéről

2013.10.09.
MEGHÍVÓ

Országos Konferencia a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-magyarországi Zöld Kör közös szervezésében, melyre tisztelettel meghívjuk!
tovább »

Fokozódó éghajlatváltozás – csökkenő biológiai sokféleség

2013.08.28.
A biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás egymásra gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az idei száraz nyár és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) friss jelentése is utalnak arra, hogy az éghajlatváltozás komolyan érinti a fajok és az élővilág sokszínűségének csökkenését, ugyanakkor a zöld felületek megóvása segíti kivédeni az éghajlatváltozás negatív hatásait. A szervezet egyúttal felhívja a figyelmet az egyén felelősségére.
tovább »

Hatékony pénzügyi eszközökre van szükség a biológiai sokféleség védelme érdekében

2013.07.10.

A megújuló Nemzeti Biodiverzitás Stratégia friss tervezetének megismerése és megvitatása, valamint a természetvédelem finanszírozási kérdéseinek áttekintése céljából kerekasztal beszélgetést szervezett szakmai partnereivel a Magyar Természetvédők Szövetsége.

tovább »

Biodiverzitás-védelmi svájci-magyar projekt 2012-2013

2013.04.23.

Az MTVSZ és a Pro Natura együttműködésének folytatása a biodiverzitás védelem humán és anyagi forrásainak bővítése érdekében

Projekt időtartama: 2013. április 1 – 2013 augusztus 30.

E projekt tovább erősíti a partnerséget a két szervezet között és új területeken alakít ki együttműködést a közös cél érdekében. Egyrészt a társadalmi részvétel, önkéntesség szélesítését célozza, másrészt elő kívánja segíteni, hogy növekedjenek Magyarországon a biológiai sokféleség megőrzéséhez szükséges anyagi források, javuljon azok költség-hatékony felhasználása. Ez utóbbit részben a hatékony svájci program-finanszírozások megismerésével, hazai alkalmazásának elősegítésével, illetve az EU-s források ezen célú bővítési lehetőségeinek megvizsgálásával, és javaslatok kidolgozásával tervezzük. Tevékenységek: tanulmányút, civil javaslatok készítése biodiverzitás-védelmi finanszírozásra, képzés az önkéntességről, tagszervezeti önkéntes akciók, sajtómunka. TPPA/2012/09/19 projekt.

-------------------------------------------------------------------

Az MTVSZ és a Pro Natura együttműködésének erősítése a biológiai sokféleség megőrzése területén

Projekt időtartama: 2012. március 1 – 2013 május 31.

A tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy a társadalom és a döntéshozók szélesebb köre megértse: a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma szolgáltatások megőrzése napjaink egyik legfontosabb gazdasági érdeke, enélkül a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése nem lehetséges. A svájci partner hazájában és nemzetközi szinten is elismert természetvédő szervezet, a Föld Barátai svájci tagja.

 A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg (TPPA/2011/09/14).

tovább »

A biológiai sokféleség megőrzésének alapfeltétele egy új Nemzeti Biodiverzitás Stratégia

2013.04.23.
A Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megújításáról szervezett kerekasztal beszélgetést a Magyar Természetvédők Szövetsége és állami partnerei. A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a biológiai sokféleség minden eddiginél nagyobb mértékben pusztul és a jelenlegi gazdasági, jogi szabályozó eszközeink nem biztosítanak megfelelő védelmet a romlás megállítására. Megfelelő szándékra és cselekvésre van szükség a társadalom és a döntéshozók részéről ahhoz, hogy a létünk alapjait nyújtó biológiai sokféleséget megóvjuk és az ehhez szükséges törvényi szabályozás egy új Nemzeti Biodiverzitás Stratégia formájában megvalósuljon.
tovább »

ÖKOklikk, és könnyen rákattanhatsz te is a környezetedre!

2013.04.02.
A napokban elindult ÖKOKlikk portál egy új, izgalmas és hiánypótló internetes közösségépítő kezdeményezés azoknak, akik az egészséges élet és a zöld témák iránt érdeklődnek. Az okoklikk.hu létrehozásával az volt a célunk, hogy látogatóink játékosan ismerkedjenek a fenntartható életmóddal, okosodjanak, barátkozzanak egymással és a témával, tudásukat megosszák és ezáltal saját hétköznapi életüket zöldebbé tegyék.
tovább »