A Shell, a GDF Suez és a Samsung nyerte a 2014-es Pinokkió-díjat!

2014.11.20.
Az október 9-én indult közönségszavazás lezárásaként a héten ünnepélyes keretek között kihírdették a Föld Barátai Franciaország, a Peoples Solidaires-ActionAid Franciaország és a CRID- kutatóközpont a legszennyezőbb vállalatokat pellengérre tűző közös versenyének győzteseit. A három kategórianyertes címét a Shell, a GDF Suez és a Samsung érdemelte ki.
tovább »

Civil levélkampány és tüntetés a paksi bővítés ellen

2014.01.23.

Hat országos zöld civil szervezet levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, hogy ne támogassák a paksi bővítéssel kapcsolatos megállapodást. A civilek az állampolgárok csatlakozását várják a levélhez és február elsejére tüntetést hirdetettek meg.

tovább »

Felvetések a paksi atomerőmű bővítési terve kapcsán

2014.01.08.

A paksi atomerőmű tervezett bővítéséről rendezett konferenciát az ELTE Humánökológia Szak 2013. december 13-án a Párbeszéd Házában, Sólyom László elnökletével. Az előadó szakemberek jogi, közgazdasági, energiapolitikai, külpolitikai, környezet-gazdálkodási, illetve teológiai szempontok alapján járták körbe minden idők legdrágább hazai beruházásának várható hatásait, költségeit és szükségességét. Az összességében széleskörű társadalmi és tudományos vitát sürgető előadások összefoglalója és anyagai már hozzáférhetőek.

tovább »

A Kevesebb Több – Új tanulmány a hulladék hasznosításról és újrahasznosításról

2013.06.26.

A Föld Barátai tagszervezetei és a Sustainable Europe Research Institute gondozásában a REdUSE projekt keretében megjelent új tanulmány három különböző alapanyag – a lítium, az alumínium, és a pamut – példáján keresztül mutatja be, hogy a hulladék gyűjtése, újrahasznosítása, és újra történő használata terén még bőven akad tennivaló Európában az erőforrás hatékonyság javítása érdekében.

tovább »

Az energiapolitika erősítése a május 22-i uniós csúcstalálkozón

2013.05.22.
2013. május 22-én az EU tagállamok vezetői soron kívüli uniós csúcstalálkozón vesznek részt, amelyen az energiapolitika is tárgyalásra kerül. Az energiapolitika erősítése érdekében, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetséggel és a Levegő Munkacsoporttal összefogva levelet küldtünk Orbán Viktor miniszterelnöknek.
tovább »

Cserélj! Adakozz! Kreatívkodj! (CSAK FARSANG)

2013.01.23.
Hetedik alkalommal szervezi meg a greenland csoport civil társaság a pénz nélküli csere-bere piacot, ahol jó állapotú, felnőtt és gyerek ruha, cipő, kiegészítők, könyv, dvd és háztartási cikk cserélhető a behozott holmikért kapott kupon ellenében.


tovább »

A hazai zöldek szerint elfogadhatatlan Verespatak elpusztítása

2012.03.19.
A Környezet- és Természetvédelmi Szervezetek Országos Találkozója szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) határozottan ki kell állnia a verespataki cianidos aranybánya beruházás ellen. A zöldek hétvégén megfogalmazott állásfoglalása szerint elfogadhatatlanok a verespataki aranybánya tervek.
tovább »

67 szervezet fordult az RMDSZ-hez Verespatak védelméért

2011.11.21.
67 magyar civil szervezet Kelemen Hunorhoz, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökéhez címzett levélben szorgalmazza, hogy a párt ne menjen szembe választási ígéreteivel, és az RMDSZ-es vezetésű minisztériumok ne engedélyezzék a cianidos verespataki és csertési aranybánya beruházásokat.
tovább »

Az anyagi javak túlzott fogyasztása fenyegeti a világ vízkészleteit

2011.11.07.
A Föld Barátai nemzetközi hálózat és hazai szervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége az európai államok pazarló erőforrás-használatára hívja fel ismét a figyelmet. Egy friss tanulmány szerint eltúlzott fogyasztásunk a vízkészletek csökkenésére is drasztikus hatással van: 1 liter palackozott víz előállításához átlagosan 9 liter vizet használunk el ill. összességében 140 liter vízre van szükség egy csésze kávé élvezetéhez.
tovább »

A Nabucco gázvezeték továbbra is saját, rossz útját tapossa

2011.10.25.

A természetvédők szerint nem indokolt a Nabucco projekt megvalósítása

A Fenntarthatóság Felé Egyesület (FFE) által készített és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), valamint a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) által támogatott, napokban megjelent kiadvány sorra veszi a Nabucco gázvezeték által okozott előnyöket és hátrányokat. Mivel a hátrányokból sokkal több jutott az Európai Bizottság által is támogatott vezetéknek, ezért az anyag végkövetkeztetése egyértelmű: nincs szükség erre a projektre.

tovább »

77 erdélyi civil szervezet a verespataki Kirnyik-hegy régészeti védelmének visszaállítását követeli

2011.08.04.
A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) verespataki aranybányaterve immár egy évtizede aggodalommal tölti el és intenzíven foglalkoztatja a romániai civil szférát és közvéleményt. A gigantikus bányaterv a kezdetektől fogva számos környezeti, műemlékvédelmi, jogi és emberjogi, gazdasági, erkölcsi problémát és kockázatot vetett fel.
tovább »