Általános programbemutató

Fenntartható viselkedésminták ösztönzése a helyi természeti értékekhez kapcsolódóan c. KEOP pályázat bemutatása (KEOP-6.1.0/B/09-2009-0027).

Hazánkban jelenleg dominálnak a nem fenntartható életmódminták, amelyek egyre fokozódó környezeti válságot okoznak. Természeti területeinkhez és értékeinkhez kapcsolódóan is számos nem fenntartható viselkedésminta és tendencia figyelhető meg, melyek túlzott erőforrás-használattal és környezetterheléssel járnak:
  • szabadidő eltöltés során a távoli területek preferálása a helyi természeti területekkel szemben
  • az autó használat dominánssá válása a környezetbarát megközelítési módok helyett
  • a technikai sportok térnyerése a természetben, a szelíd rekreációs módok rovására
  • a távoli területekről érkező élelmiszeripari és egyéb termékek keresése és választása a helyi természeti területekről származó termékek helyett
  • a természetes anyaghasználat csökkenése a mindennapi életünkben
A nem fenntartható viselkedésminták térnyerése súlyos és növekvő környezeti-, társadalmi- gazdasági problémákat okoz. Ráadásul a társadalmat érő jelenlegi kulturális hatások többsége tovább erősíti a jelentős erőforrás-használattal és környezetterheléssel járó életmódmintákat.

Ezért ezt a tendenciát ellensúlyozandó, a Magyar Természetvédők Szövetsége partnerszervezeteivel együttműködve 2010. március 1-én megkezdte szemléletformáló kampányát, melynek célja a helyi társadalom és a helyi természeti környezet harmonikus (fenntartható) viszonyának erősítése, a települési természeti környezet bemutatásával, valamint a hozzájuk kapcsolódó fenntartható életmód- és viselkedésminták ösztönzésével.

A projekt során az ország hat megyéjének 15 településén egy-egy kulturális-közösségi rendezvényen, valamint iskolások és önkormányzati képviselők számára külön alkalmak során bemutatjuk az adott településhez közel eső helyi jelentőségű és más természeti értékeket, valamint népszerűsítjük a természeti értékekhez köthető fenntartható viselkedésmintákat (pl. szabadidő helyi természeti környezetben való eltöltése, természeti területekhez köthető helyi és bio élelmiszerek választása a táplálkozásban, természetes anyaghasználatra való törekvés, környezetbarát közlekedés).

Tevékenységeink során arra buzdítunk mindenkit, hogy járjon nyitott szemmel hazánkban, becsülje és őrizze meg kiemelkedő természeti értékeinket.


A pályázat adatai:
Cím: Fenntartható viselkedésminták ösztönzése a helyi természeti értékekhez kapcsolódóan
Pályázati azonosító: KEOP-6.1.0/B/09-2009-0027
Kedvezményezett: Magyar Természetvédők Szövetsége (1091 Budapest, Üllői út 91/b)
Közreműködő szervezet: KVVM Fejlesztési Igazgatóság (1134 Budapest, Váci út 45.)
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 47 110 000 Ft
Hasznos linkek:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ): www.nfu.hu
KVVM Fejlesztési Igazgatóság (KVVM FI): www.kvvmfi.hu
Környezetvédelmi Programok Irányító Hatósága (KEOP IH): www.nfu.hu/keop_ih


A projekt Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Ismerjük meg hazánk természeti értékeit!

Magyarország számos, nemzetközi szinten is ritkaságnak számító természeti értékkel rendelkezik: olyan élőhely-típusok, növény- és állatfajok sokasága található hazánkban, amelyek széles e világon sehol máshol nem lelhetők fel. Ezek mellett még számtalan országosan, vagy helyi szinten kiemelkedő és fontos természeti értékkel is találkozhatunk, ha nyitott szemmel járunk hazánkban.

Cselekedjünk felelősen, becsüljük meg a helyi természeti értékeket!

Amikor szabadidőnket a lakóhelyünktől távol töltjük el, a boltokban messzi termőhelyek termékeit vásároljuk, előnyben részesítjük a természetidegen anyagokat, sok kárt okozunk magunknak és embertársainknak. Ezen cselekvéseinkkel környezetünket jelentős mértékben szennyezzük és a meg nem újuló erőforrásokat elpazaroljuk, miközben hagyjuk tönkremenni a helyi társadalmi, gazdasági és természeti értékeket.

Amit tehetünk: fenntartható életmód!

A rétek, erdők, tavak, nádasok jólétünk alapjai. Pihenőhelyül szolgálnak, sportolási lehetőséget biztosítanak, a gazdálkodóknak megélhetést nyújtanak, javítják a levegő minőségét és lelkünk állapotát. E természeti területeken termeljük meg ételeink, italaink, gyógyszereink, építkezésünk, öltözködésünk számtalan alapanyagát.
« vissza