Akciónapok az egészséges helyi élelmiszerért

A Magyar Természetvédők Szövetsége tagszervezeteivel együttműködve csatlakozott a nemzetközi „Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi kampányhoz. A program keretében számos európai országban rendeztek akciónapokat azzal a céllal, hogy az EU agrárpolitikája, az intenzív, nagyüzemi gazdálkodás helyett a kistermelőket és a vidéki megélhetést támogassa.


A programhoz csatlakozó szervezetek egy igazságos, fenntartható agrárpolitikát szeretnének és olyan gazdálkodásért állnak ki, amely védi a talajt, a vizet, az ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget, nem járul hozzá az éghajlatváltozáshoz és az állatok szenvedéséhez, valamint egészséges táplálékot biztosít mindenkinek.

Most, amikor az EU agrárpolitikájának reformja folyamatban van, lehetőségünk és egyben felelősségünk, hogy kifejezzük: változást szeretnénk!

A hazai események nyitányaként Egerben a Kaptárkő Egyesület várta az érdeklődőket az Érsekkertben, a Magyarok Vásárán, játékokkal, totóval, tanácsadással október 13-án.

Ezt követően október 20-án Hajdúböszörményben a Zöld Kör jelent meg a termelői piacon szórólapokkal, játékokkal és hogy édesebb legyen a beszélgetés, mézkóstolót is szerveztek az akciónap keretében.

Túrkevén a Giligán Egyesület várta a környezetkímélő gazdálkodás iránt érdeklődőket, akik előadást is hallhattak a Közös Agrárpolitikáról, majd az esemény folytatásaként a résztvevők facsemetéket vihettek haza.

A szegedi Csemete Egyesület október 26-án a „TÖKéletes szombat” keretében szervezett eseményt, melyre főleg családok látogattak ki. A játékok, totó mellett alkalmunk nyílt beszélgetni az akciónapra kilátogatókkal a vásárlási szokásaikról, arról, hogy milyen termékeket vesznek meg szívesen, és arról is, hogy hogyan látják a termelők, gazdálkodók helyzetét.

Ezt követően a budapesti Zöldgömb Fesztiválon jelentünk meg, ahol a szürkemarha-akcióballonunk sok látogatót vonzott a standunkhoz, ahol totóval, tudatos fogyasztói teszttel, játékokkal, kézműves foglalkozással vártuk az érdeklődőket.

Az idei akciósorozat zárása a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő vásárosnaményi termelői vásár volt. Nevéhez méltóan valóban vásári hangulatot teremtettek a szervezők, a szokásos szemléletformáló tevékenység, szórólaposztás mellett dallal, tánccal is szórakoztatták az egybegyűlteket.

Reméljük, hogy még sok hasonló rendezvényt tudunk megvalósítani tagszervezeteink segítségével, legközelebb várjuk Ön is standunknál!

A program az EU társfinanszírozásával valósul meg.

 


« vissza