A civilek vagy a cégek átláthatósága állítja meg előbb a terrorizmust?

Miközben a civil szervezetektől fél a kormány a terrorizmus kapcsán, a cégek valódi tulajdonosainak listáját nem tenné nyilvánossá a pénzmosással és a terrorizmussal kapcsolatos törvényjavaslat szerint. A Magyar Természetvédők Szövetsége levelet írt a frakcióvezetőknek, melyben kérte a cégek tényleges tulajdonosi adatainak nyilvánosságát.


Jelenleg tárgyalja az Országgyűlés a pénzmosás és a terrorizmus megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosítását igazodva az uniós jogszabály változásokhoz [1]. Ennek egyik fontos pozitív változása a tényleges tulajdonosi információk megismerhetősége, azaz hogy ki áll tulajdonosként valójában egy EU-ban bejegyzett vállalat mögött. A tervezet szerint dicséretes módon létrejön ugyan a Tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartása, de ehhez csak egy nagyon szűk kör férhet hozzá.

Miközben a cégnyilvántartás nyilvános, ez sokszor nem ad információt arról, hogy egy cégláncolat végén kik is a valódi tulajdonosok. A központi nyilvántartás erről adna információt a tervezet szerint, de csak szolgáltatóknak, hatóságoknak. Külső harmadik félnek csak akkor, ha jogos érdekét okirattal igazolja.

A természetvédők üdvözlik a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartásának bevezetését. Elengedhetetlennek tartják azonban, hogy a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartása váljon mindenki számára indoklás és korlátozás nélkül hozzáférhetővé!

Közérdek, hogy tudjuk ki tulajdonol ténylegesen egy céget. A nyilvános adatbázis mellett számos érv szól, ellene nagyon kevés. A nyilvánosság lehetőséget nyújt a pontatlan információk észrevételére, megnehezíti a bűncselekmények elkövetését, a valótlan információk közlését, elrettentő hatása van, hozzájárul szabálykövetések nagyobb arányához. Megkönnyíti a rendőrség, pénzügyi intézmények felderítő tevékenységének hatékonyságát Európában és a világ más részein is. Ráadásul a cégeknek is érdeke, hogy tevékenységük során ismerjék üzleti partnereiket, kivel kötnek szerződést, kivel versenyeznek egy eljárás során - mondta el Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

 

[1] http://www.parlament.hu/irom40/14967/14967.pdf

A frakcióvezetőknek írt levél itt olvasható.


« vissza