A civilek csalódottak, mert a kormány aláírná a CETA-t

A Kanada és EU közötti megállapodást ellenző civil szervezetek szerint a kormány hibát követ el azzal, hogy aláírja a káros hatású szabadkereskedelmi egyezményt, s ezzel hozzájárul ahhoz, hogy megkezdődjön a ratifikációs eljárás. A szervezetek sürgetik, hogy Magyarország forduljon az Európai Bírósághoz és kérje az egyezmény uniós joggal való összeférhetőségének vizsgálatát.

A Miniszterelnök és a kormánypárt frakcióvezetője kedd délután tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormánypárti frakció úgy döntött, felhatalmazza a miniszterelnököt, hogy az aláírja a Kanada és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezményt (CETA), s ezzel elinduljon a ratifikációs folyamat.

A Greenpeace Magyarország Egyesület, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyarországért Egyesület és a Védegylet csalódottan fogadta a CETA aláírásával kapcsolatos bejelentést, ugyanis továbbra is rendkívül kockázatosnak tartják az egyezményt a génmódosított szervezetek terjedésének veszélyei és a befektetői bírósági rendszer miatt, amely lehetővé tenné a külföldi vállalatoknak, hogy bepereljék a kormányokat. Miként arra a Visegrádi Négyek agrárkamarái és gazdaszervezetei is utaltak, a térség mezőgazdaságára is negatív hatással lenne az egyezmény.

Tekintettel arra, hogy számos jogi szakértő, többek között a Jövő Nemzedékek Szószólója szerint is a CETA részét képező befektetői bírósági rendszer ellentétes az európai joggal, a szervezetek azt sürgetik, hogy Magyarország forduljon az Európai Bírósághoz az egyezmény uniós joggal való összeférhetőségének vizsgálatát kérve. Az Európai Bíróság véleménye segíthet az Országgyűlésnek és az Európai Parlamentnek a ratifikációs döntés meghozatalakor.
« vissza