A biogazdálkodás mellett eltörpül a génmódosított növények termesztése Európában

A lakosság ellenállásának hatására a génmódosított növények termesztése Európában 2011-ben is a szántóföldi terület 0,1 %-a alatt maradt - derül ki a Föld Barátai Európa ma közzétett adataiból. Ezzel szemben az ökológiai gazdálkodásba bevont területek 3,7%-ot tesznek ki. Az adatok jól tükrözik azokat a bejelentéseket, hogy a géntechnológiai ipar kivonul Európa bizonyos részeiről.

A génmódosítással szembeni széleskörű elutasítás következtében továbbra is szinte zsebkendőnyi területekre koncentrálódik a génmódosított növények termesztése. Ideje lenne, hogy végre a politikusok is figyelembe vegyék a közvélemény nyomását, és jobban támogassák a környezetbarát és biztonságos gazdálkodás iránti igények kielégítését. A génmódosított növények nem szabad, hogy szerepet játsszanak az európai mezőgazdaság jövőjében. - jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének (Föld Barátai Magyarország) programfelelőse.

Az elmúlt hónapban a világ legnagyobb vegyipari konszernje, a BASF bejelentette, hogy leállítja a génmódosított növények fejlesztését és forgalmazását Európában. Állításuk szerint a döntés hátterében az áll, hogy "Európa számos országában hiányzik a technológia elfogadottsága a fogyasztók, a gazdák és a politikusok részéről".[1] Hasonlóképpen a Monsanto is bejelentette, hogy 2012-től nem fogja árusítani a MON810-es génmódosított kukorica vetőmagjait Franciaországban.[2]

A génmódosított növényekkel szembeni ellenállás nem korlátozódik Európára. Az emberek világszerte ellenzik a géntechnológiai cégek hatalmát és a globális élelmiszerlánc feletti ellenőrzés megszerzésért tett lépéseiket. - tette hozzá Mite Schimpf, a Föld Barátai Európa kampányfelelőse.

A génmódosított növények termesztésével szembeni bizonyítékok egyre gyarapodnak: mióta köztermesztésbe vonták őket Észak- és Dél-Amerikában, a gyomirtószer-felhasználás az egekbe szökött, s a gazdák arra kényszerülnek, hogy megpróbálják kordában tartani a gyorsan kifejlődő és terjedő szupergyomokat, amelyek mára ellenállóvá váltak számos gyomirtóval szemben. A társadalom és a természet fizeti az okozott károk költségeit. Mára egyértelművé vált, hogy a géntechnológiára alapuló mezőgazdaság zsákutca, és nem képes megfelelni a jövő kihívásainak.

A Föld Barátai által készített háttéranyag letölthető innen.


Jegyzetek:
[1] BASF to concentrate plant biotechnology activities on main markets in North and South America, 16 January 2011
[2] Le Soir, Monsanto : Pas de vente de maďs transgénique en France en 2012, 25 January 2012


« vissza