EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény: nem kellene elsietni a ratifikálást

A kormány (külgazdasági és külügyminiszter) 2019. nov. 12-én beterjesztette az Országgyűlés elé a T/7999 számú "Az egyrészről Kanada, másrészről az Európai Unió és tagállamai között az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA) kihirdetéséről" szóló törvényjavaslatot. [1]

 

A CETA ratifikálással kapcsolatban véleményünk szerint teljesen indokolatlan a ratifikálási folyamat siettetése, különösen annak fényében, hogy a következő hónapokban Hollandia várhatóan le fogja szavazni a CETA ratifikálását. A holland szenátusban ugyanis október óta nincs meg a többségi támogatottsága a CETA-nak. [2] A jelen állás szerint a holland alsóház a december 9-i héten fogja tárgyalni a CETA ratifikálásának témáját és december 17-én lesz az erről szóló szavazás.Ezt követően a szenátusnak is jóvá kellene hagyni a CETA ratifikálásával kapcsolatos döntést, erre február-március során kerülhet sor. A szenátusban viszont nincs többségi támogatottsága a CETA-nak.

Mindezek fényében több EU tagállam - köztük Lengyelország - azt a taktikát követi, hogy a CETA-val kapcsolatos döntéssel inkább megvárják a holland szavazást. Véleményünk szerint Magyarországnak sem érdeke, hogy a holland szavazás előtt elsiesse a CETA ratifikálását.

Ráadásul, a 11/2016. (VI. 17.) OGY határozat [3] 2. pontja értelmében a kormány ill. az országgyűlés nem is támogathatná a CETA ratifikálását. Az említett OGY-határozat ugyanis világosan fogalmaz: "2. Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy ne támogassa olyan szabadkereskedelmi megállapodás létrejöttét, amely veszélyezteti a környezet- és egészségvédelem, az élelmiszerbiztonság, valamint az emberi jogi, illetve munkajogi garanciák jelenlegi szintjét, továbbá antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmaz."

Tekintettel arra, hogy a CETA része egy erősen vitatott befektetői bírósági rendszer (Investment Court System - ICS), továbbá több tanulmány rávilágít arra, hogy a CETA veszélyezteti hazánk génmódosítás-mentességét, hátrányos lenne az európai mezőgazdasági termelők számára és veszélyezteti a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság jelenlegi szintjét, a Magyar Természetvédők Szövetsége a CETA ratifikálásának elutasítását javasolja, és megfontolandónak tartja a parlamenti vita tavaszi időszakra való elhalasztását.

[1] https://www.parlament.hu/web/guest/folyamatban-levo-torvenyjavaslatok?p_p_id=hu_parlament_cms_pair_portlet_PairProxy_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_auth=xiyAkzVu&_hu_parlament_cms_pair_portlet_PairProxy_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8_pairAction=%2Finternet%2Fcplsql%2Fogy_irom.irom_adat%3Fp_ckl%3D41%26p_izon%3D7999

[2] https://mtvsz.blog.hu/2019/10/17/hollandia_nemet_mond_az_eu-kanada_szabadkereskedelmi_egyezmenyre

[3] https://mkogy.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A16H0011.OGY

 

2019. november 13.

Magyar Természetvédők Szövetsége


 

« vissza